• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta su uzroci i posledice ciste na jajniku, od koje je operisana pevačica Teodora Džehverović

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ciste na jajniku uglavnom su bezopasne, i nestaju bez lečenja u roku od nekoliko meseci, ali ponekad mogu da se izobliče ili da puknu i izazovi zaista ozbiljne komplikacije

  • 3
Teodora Džehverović, cista na jajniku Foto-kolaž: Shutterstock, Antonio Ahel/ATA Images

Pevačica Teodora Džehverović hitno je operisana nakon što joj je za Badnje veče pukla cista na jajniku i zdravlje joj se naglo pogoršalo.  

Ciste u jajniku su zapravo vrećice koje su obično ispunjene tečnošću, i nalaze se, naravno, u jajniku ili na njegovoj površini.  Da bi bolje razumeli anatomiju, svaka žena ima dva jajnika, po jedan sa svake strane materice, i veličine su i oblika badema. U njima se razvijaju i sazrevaju jaja koja se se oslobađaju u mesečnim ciklusima tokom reproduktivnih godina žene.

Ciste na njima su veoma česte. Kako navodi "Klinika Mejo", žene većinu vremena osećaju malo ili nimalo nelagodnosti, i uglavnom su bezopasne, i nestaju bez lečenja u roku od nekoliko meseci.

Jajnik, jajnici Foto: Shutterstock

Međutim, ponekad, ciste na jajnicima mogu da se izobliče ili da puknu, što opet, može da izazove ozbiljne simptome. Da biste zaštitili svoje zdravlje, redovno da obavljajte ginekološke preglede i da se upoznate sa simptomima koji mogu da ukažu na ozbiljniji problem.

Velika cista na jajniku može da izazove bol u karlici koji može da se vraća i povlači. Takođe je moguće osetiti tup ili oštar bol u predelu ispod pupka sa jedne strane. Tu su takođe osećaj "punoće", pritisak ili težina u stomaku kao i nadimanje.

Kada posetiti lekara

Neophodno je da pogražite hitnu medicinsku pomoć ukoliko osetite iznenadni, jaki bol u stomaku ili karlici, ako je bol praćen sa temperaturom ili povraćanjem i ako imate znake šoka.

To uključuje i da vas obliva tzv. "hladan" znoj, da ubrzano dišete i dao osećate vrtoglavicu ili slabost.

Funkcionalne ciste

Većina cista na jajnicima nastaje kao rezultat vašeg menstrualnog ciklusa, i nazivaju se "funkcionalne" ciste. U jajnicima svakog meseca rastu male ciste zvane folikuli koji proizvode hormone estrogen i progesteron i otvaraju se da bi oslobodili jaje kada ovulirate. A mesečni folikul koji nastavlja da raste poznat je kao - funkcionalna cista.

Postoje dve vrste funkcionalnih cista. Prva je folikularna cista, koja se javlja otprilike na polovini menstrualnog ciklusa, kada jaje izbija iz svog folikula i kreće na put niz jajovod. Folikularna cista počinje kada folikul ne pukne. Ona tad ne oslobađa jaje i nastavlja da raste.

Drga je cista žutog tela. Nakon što folikul oslobodi svoje jaje, on se smanjuje i počinje da proizvodi estrogen i progesteron, hormone koji su potrebni za začeće. Folikul se u toj fazi zove žuto telo, a ponekad, kad ase začepi otvor odakle je jaje došlo tečnost nastavlja da se sakuplja unutar žutog tela, što izaziva cistu.

Funkcionalne ciste su obično bezopasne. Retko izazivaju bol i često nestaju sami u roku od dva do tri menstrualnog ciklusa.

Druge ciste

Postoje i druge vrste cista koje nisu povezane sa menstrualnim ciklusima.

Dermoidna cista, naziva se i teratomom, se formira iz reproduktivnih ćelija koje stvaraju jaja u jajnicima. Ona može da sadrži i tkivo kao što su kosa, koža ili zubi. Zapravo je u pitanju veom rekta vrsta raka.

Cistadenom je vrsta ciste koja se razvija iz ćelija na površini jajnika. Može da bude ispunjena vodenim ili sluzavim materijalom i da naraste u veoma veliki Endometriom.

Endometrioza je stanje koje uzrokuje da ćelije slične onima koje oblažu unutrašnjost materice rastu izvan materice. Deo tkiva se može zakačiti za jajnik i formirati cistu.

Komplikacije

Dermoidne ciste i cistadenomi mogu da postanu toliko veliki da pomere jajnike iz njihovog položaja. Tada se povećava i mogućnost bolnog uvrtanja jajnika, što se naziva torzija jajnika, što opet može da smanji ili zaustaviti dotok krvi u jajnike. U slučaju torzije može da se oseti iznenadni, jak bol u karlici i mučninu i povraćanje.

Još jedna od komplikacije je ruptura ciste. Cista koja se otvori (ruptura) može da izazove jak bol i krvarenje unutar karlice. Što je cista veća, to je veći rizik od rupture. Snažna aktivnost koja utiče na karlicu, kao što je vaginalni seks, takođe povećava rizik od rupture.

Ne postoji način da se spreči većina cista na jajnicima. Ali redovni pregledi karlice pomažu da se promene u jajnicima dijagnostikuju što je ranije moguće. Stoga ginekolozi savetuju da se prate sve promene u mesečnom ciklusu i beležite neobični menstrualni simptomi, posebno oni koji traju više od nekoliko ciklusa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ispovest Gorice, koja je pobedila kancer jajnika: "Gledala sam kako ljudi umiru od straha, ne od raka i rekla sebi: Ja ću da ozdravim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Rade

    8. januar 2024. | 16:40

    Ciste mogu nastati zbog raznih toksina i virusa !

    Podelite komentar

  • Ivana

    8. januar 2024. | 15:04

    Bice bolje Teodora, drzi se!

    Podelite komentar