• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena dobila "reciklirani" organ i u svetu je takav 11. slučaj: "Domino" operacija joj spasla život

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vratila se svakodnevnim aktivnostima i hobijima

  • 0
bolnica, čovek, bolest, bolnički krevet Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Mendi Ambert (67) je živela sasvim normalnim životom, koji je dobio neočekivani tok - uočeni su joj tumori na jetri.

Nažalost, ovakve vesti su postale česte, ali ono što Mendi razlikuje od ostalih osoba jeste da je jedna od retkih koja se podvrgla "domino" operaciji. Zapravo, ona je tek 11. u svetu, piše "Mirror".

Šta je domino operacija?

Ovakva vrsta operacije podrazumeva da pacijent dobije "reciklirani" organ, odnosno organ koji je već prethodno transplantiran.

Nakoš što su dva tumora uočena 2007. godine, Mendi se podvrgla hemioterapijama, a potom i retkoj "domino" operaciji u bolnici u Birmingemu. Njeno stanje je dijagnostifikovano posle dijagnoze autoimunog stanja primarnog bilijarnog holangitisa (PBC). Posle razgovora sa osobljem bolnice, onda je odlučila da uđe u proceduru za "domino" operaciju.

- Cela situacija je bila neverovatna i ponižavajuća. Godišnjicu operacije slavim kao drugi rođendan. Sada imam budućnost ispred sebe - rekla je Mendi.

Ipak, iako su imali u planu da operišu jetru uklanjajući tumore koje su otkrili, to nisu uspeli.

- Bila su dva tumora i pitala sam lekare: "Pa zar ne možete da ih uklonite?"; oni su mi rekli da to nije baš moguće jer mi je jetra pretvorena u mašinu za proizvodnju tumora - iskreno otkriva Mendi.

Tada je odlučeno da je najbolje rešenje transplantacija cele jetre. Rekli su joj da jetru koju planiraju da joj "ubace" već ranije transplantirana.

- Hirurg mi je opisao ceo proces i bio je uberljiv da će sve ispasti dobro. Sigurno je da su pre toga obavljeni dugi sastanci. Rekli su mi iskreno da postoji šansa da odbijem jetru jer je promenila nekoliko domaćina. Ipak, bila je sjajna vest da postoji odgovarajuća jetra za mene, ali i beskrajno tužno što je neka porodica izgubila svog člana. Do kraja života ću im biti zahvalna - kaže Mendi.

Operacija je obavljena i na svu sreću sve je proteklo u najboljem redu. Iako je bilo opasnosti od velikog krvarenja ili nastanka ugruška u njenim krvnim sudovim, sve je na sreću prošlo dobro.

Posle perioda oporavka, Mendi se vratila svakodnevnim aktivnostima poput golfa, skvoša, ali i šetnji psa. Trenutno se bavi uređivanjem časopisa za ljubitelje golfa. Mendi se trudi da podigne svest o doniranju organa pošto je dostupnost nekih od njih - i dalje oskudna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Poražavajući podaci: Za godinu dana urađena je samo jedna transplantacija organa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje