• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je najdepresivniji dan u godini: Kako prevazići "plavi ponedeljak"

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se treba uklopiti u ove okvire i predati se tuzi ili pak pojedinac može naći svoje načine za se aktivira, mentalno i fizički?

  • 1
neraspoloženje, tužan smajli, kortizol, tuga Foto: Shutterstock/Yurii_Yarema

"Plavi" ili  „tužni ponedeljak“ (blue monday) naziv je za treći ponedeljak u janurau.

Ustanovljen je pre 14 godina, kada je psiholog Klif Arnal objasnio i osnovne karakteristigke ovog dana:

  • to pojasnio s nekoliko stvari: vremenske prilike su obično loše iako su dani duži
  • praznici su završeni i svi su se uglavnom vratili poslu
  • računi su ispražnjeni
  • većina je već shvatila da neće uspeti da ispuni svoje novogodišnje odluke.

Da li se treba uklopiti u ove okvire i predati se tuzi ili pak pojedinac može naći svoje načine za se aktivira, mentalno i fizički?

"Izađite napolje i pustite prirodu da radi svoju magiju. Bilo da je u pitanju šetnja parkom, šetnja šumom ili jednostavno uživanje na suncu, provođenje vremena na otvorenom ima dokazane prednosti za mentalno zdravlje. Svež vazduh i prirodno okruženje mogu ublažiti stres, poboljšati raspoloženje i obezbediti preko potrebnu promenu perspektive", piše "Nationalworld.com".

Tu su još neki koraci koji mogu pomoći da se osećate bolje.

Šetnja, park, jesen Foto: Shutterstock

Probajte meditaciju

Svesnost i meditacija nude moćne alate za smirivanje uma, smanjenje stresa i promovisanje osećaja smirenosti. Razmislite o tome da započnete ili završite dan kratkom sesijom meditacije ili integrišete prakse svesnosti u svoju rutinu kako biste negovali centrirani i otporniji način razmišljanja.

Povežite se sa drugima

Zapamtite da nikada niste sami. Obratite se prijateljima, porodici ili kolegama za ćaskanje ili napravite planove da provedete vreme zajedno. Društvene interakcije, čak i virtuelne, mogu pružiti osećaj pripadnosti i podrške, pomažući u borbi protiv osećanja izolovanosti koje često prati bluz.

Dajte prioritet brizi o sebi

Briga o sebi nije luksuz, već potreba. Odvojte vreme da se prepustite aktivnostima koje vam donose radost i opuštanje. Bilo da se radi o čitanju knjige, kupanju u toploj kupki ili uživanju u omiljenom hobiju, zdravstveni stručnjaci kažu da davanje prioriteta brizi o sebi gradi pozitivniji odnos sa sobom i doprinosi opštem mentalnom blagostanju.

Uspostavite zdrave navike

Fizičko zdravlje i mentalno zdravlje su usko isprepleteni. Uverite se da hranite svoje telo uravnoteženom ishranom, ostanete hidrirani i redovno se bavite vežbanjem. Fizička aktivnost oslobađa endorfine, prirodne podizače raspoloženja tela, doprinoseći pozitivnijem izgledu.

podizanje nogu, bočno podizanje nogu, fitnes, vežbanje Foto: Shutterstock/Vadim Zakharishchev

Postavite realne ciljeve

Razdvojte veće zadatke na manje ciljeve kojima je lakše upravljati. Postavljanje ostvarivih ciljeva daje osećaj postignuća, podiže samopoštovanje i motivaciju. Proslavite svoje pobede, ma koliko male, i priznajte da je napredak putovanje, a ne odredište.

Ograničite vreme ispred ekrana

Prekomerno vreme ispred ekrana može doprineti osećanju stresa i anksioznosti. Pravite pauze od ekrana, posebno društvenih medija, i odvojte vreme za aktivnosti koje ne uključuju elektronske uređaje. Isključivanje omogućava mentalni odmor i pomaže u održavanju zdrave ravnoteže u svakodnevnom životu.

Negujte zahvalnost

Prebacite fokus sa onoga što vam nedostaje na ono na čemu ste zahvalni. Možda vodite dnevnik zahvalnosti, beležeći svaki dan pozitivne aspekte svog života. Negovanje zahvalnosti podstiče pozitivan način razmišljanja, poboljšavajući vašu sposobnost da se nosite sa izazovima i preprekama.

roditelji, deca, porodica Foto: fizkes

Potražite stručnu pomoć

Ako stanje tuge potraje ili postane neodoljiv, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć. Stručnjaci za mentalno zdravlje mogu ponuditi smernice, podršku i alate za kretanje kroz teške emocije. Zapamtite, posezanje za pomoći je znak snage i nije sramota da date prioritet svom mentalnom blagostanju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 3 lake i efektne vežbe za one koji dugo sede: Možete ih raditi i u kancelariji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Keki

    15. januar 2024. | 14:40

    Izadjite napolje popusite jedan dzoint i sve ce biti u redu

    Podelite komentar