• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Tvrdili su mi da imam upalu grla, a ja sam znala da je kancer": Loni je verovala svom instinktu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna obična operacija dovela je do novih problema

  • 0
grlo, bol u grlu Foto: Shutterstock/Art_Photo

Loni Džonston (56) je jednog dana 2021. godine odlučila da ode na operaciju regulisanja težine, posle koje je eliminisala 45 kilograma. Ipak, već jutro kasnije nastali su novi problemi.

Naime, kada se sutradan probudila, imala je osećaj kao da se ujela za jezik. Kako je bila deo mnogih grupa u kojima su ljudi delili svoja iskustva posle operacije gubljenja kilograma, tamo je otkrila da ona nije jedina sa ovim "simptomom". U tom trenutku se nije mnogo zabrinula jer je verovala da je to uobičajeno stanje. Ipak, kada je cela situacija potrajala, shvatila je da je to uzelo maha, piše "Newsweek".

Rešila je da ode kod lekara koji je procenio da ima bakterijsku infekciju koja izaziva svrab i bol u grlu. Iako je Loni kao medicinski radnik bila svesna da ono što ima ne liči na upalu grla, što mu je i rekla, on joj je propisao antibiotike. I pored toga ona je osećala da nešto nije u redu.

- Kada sam mu otvoreno priznala da osećam da nešto nije u redu, nasmejao mi se i rekao mi da ne brinem i da treba samo da uzimam antibiotike. Istina je da mi se iritacija smanjila, ali me je jezik i dalje boleo - rekla je Loni.

I posle pet nedelja od uzimanje antibiotika, Loni je imala osećaj da nije u redu i da umire. Ponovo je posetila lekara koji ju je ubeđivao da ne bude uznemirena i da nikako ne treba da se "leči na internetu", što je Loni uradila jer joj je trebalo objašnjenje za ono što je osećala. Došla je, posle svega pročitanog, do zaključka da ima rak usne šupljine.

- Pozvala sam lokalnog oralnog hirurga kome sam navela svoje simptome. Tada mi je rekao da dođem sutra kod njega i to je bio početak mog putovanja - rekla je Loni.

Oralni hirurg joj je tada dijagnostifikovao karcinom skvamoznih ćelija drugog stadijuma. Srećom, utvrđen je na vreme, pa je uspela rano da ga izleči - verujući svom instinktu da nešto nije kako treba.

Kako sama navodi, nikada nije pušila stoga nije imala razlog da misli da je u rizičnoj grupi. A sada Loni želi da se što više čuje o ovoj vrsti raka, jer se vrlo malo zna. Jedan od razloga je što lekari opšte prakse često propuštaju oralni rak u tim ranim fazama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nišlijka dva puta pobedila opaku bolest

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje