• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dermatolog objašnjava kako treba negovati kožu u zimskim danima: Kombinacija ova tri proizvoda je obavezna

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Zimi treba da se rade hemijski pilinzi i uzimaju oralno retinoidi - dok nema Sunca, tako se ispravljaju fleke i ožiljci koži lica", govori dermatolog Predrag Poleksić

  • 0
Dr Predrag Poleksić Foto: Shutterstock, Privatna arhiva/Predrag Poleksić

Koža je naš najveći organ, te je izuzetno važno da je dobro čuvamo - ne samo zbog estetike, već i zbog zdravlja. Naučili smo da je stavljanje zaštitnog faktora tokom letnjeg perioda od krucijalne važnosti, a šta je sa zimskim periodom? Kako treba da tretiramo kožu tokom hladnih dana kada joj "prete" vetar i drugi štetni faktori?

Za Ona.rs govori dermatolog Predrag Poleksić, koga sam upitala šta negativno utiče na kožu tokom zimskih dana i kako možemo prevenirati štetu?

- Koža u zimskim danima je uglavnom suva i dehidrirana, što od niskih temperatura, što od centralnog grejanja i tuširanja vrelom vodom. Zato se preporučuje  kombinacija emolijensa (topična krema koja deluje kao ovlaživač), pantenola i vazelina, barem dva puta dnevno. Takođe je poželjno tuširanje mlakom vodom i korišćenje uljanih kupki - kaže dermatolog.

Dr Predrag Poleksić navodi da se zimi koriste nešto "teže" kreme u odnosu na letnji izbor, kao i treba da se umivamo neutralnim čvrstim sapunima, sa što manje hemije.

A koji su to kozmetički tretmani koji su poželjni da se obavljaju u ovom periodu, upitala sam svog sagovornika.

- Zimi treba da se rade hemijski pilinzi i uzimaju oralno retinoidi - dok nema sunca, tako se ispravljaju fleke i ožiljci koži lica. Takođe se radi i lipoliza i na taj način pripremamo kožu za letnji period. Preporučujem davanje skin bustera i polinukleotida za dubinski oporavak i regeneraciju - zaključuje dr Predrag Poleksić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje