• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

6 promena na telu koje mogu ukazati na probleme: Ne zanemarujte najobičnije simptome

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prepoznajte na vreme moguće probleme

  • 0
grickanje noktiju Foto: Shutterstock

Sigurno je da niko ne voli da ide po lekarima, pa čak ni kad je najobičnija prehlada ili glavobolja u pitanju. A šta ako se, recimo, ta glavobolja ponavlja i mislite da joj nema kraja? Zar ne mislite da je to razlog za brigu?

Nemojte ignorisate evidentne znake koji vam mogu pokazati da bi trebalo da razmislite šta možete da uradite da poboljšate svoje zdravstveno stanje. U nastavku pročitajte koji su to mogući simptomi na koje treba da obratite pažnju.

Ispucale ili suve usne

Dijabetes, Suva usta, ispucale usne, suve usne Foto: Shutterstock

Ovo često može da upućuje na alergiju, piše "Style craze". Kada vam sledeći put budu ispucale usne, obratite pažnju na to koji balzam za usne koristite.

Možda vaše telo čudno reaguje na sastojke u njemu. Ako, pak, primetite ispucalu kožu u uglovima usana, onda je najverovatnije da imate neki nedostatak vitamina u telu.

Gubitak obrva

Podočnjaci, lice, oči, oko. obrve, obrva, trepavice, maskara, šminka Foto: Shutterstock

Sve češće se i na društvenim mrežama može uočiti novi trend kada su obrve u pitanju, a to je da budu što gušće. Međutim, i njihova gustina može da nagovesti neke stvari o vašem zdravlju.

Naime, ako počnete da gubite obrve, to može biti znak da vam rad štitaste žlezde nije uobičajen i da je najbolje da proverite.

Distrofija noktiju

Svaka žena voli da ima lepe i negovane nokte i koliko god da obraćamo pažnju na njihov izgled, bolje da sledeći put pogledate i njihovu strukturu. Svaka promena na noktima može biti alarm.

Recimo, bledi i tanki nokti mogu ukazati na anemiju i nedostatak gvožđa, a ako su žute boje može biti poremećaj rad jetre ili gljivične infekcije. Ako primetite da vam se lome, znak je da vam fali kalcijum i beta-karoten.

Crveno lice

Lice nam može poprimiti crvenu boju iz raznih razloga poput dobijanja temperature, viška alkohola u telu ili posle masaže i pilinga.

Ipak, ako primetite da vam je lice crveno bez nekog posebnog razloga, možda imate infekciju zvanu demodikoza, a ako je prati vrtoglavica, može ukazivati na fluktuaciju pritiska.

Suva koža i ruke

krema za ruke, nega ruku, higijena Foto: Shutterstock

Tokom hladnih dana očekivano je da naša koža bude suva, pa joj je potrebna i posebna nega. Da je održite hidratantnom, koristite kreme, pijte dosta vode i unosite dovoljno vitamina. Ali ako se suvoća nastavi, najbolje da posetite dermatologa jer može označavati hipotireozu ili dijabetes. Osim toga, može značiti da vam je koža izložena hemikalijama kojih niste svesni poput zagađenog vazduha.

Suve pete

Nedostatak vitamina E i A čini kožu peta izuzetno suvom pa zato i pucaju. Pored toga, može biti i znak gljivične infekcije, a te pukotine postaju žute boje koja se može preneti i na nokte. Rešenje je nošenje prave obuće, debele i odgovarajuće čarape kao i nanošenje kreme. Ako ta hrapavost potraje, onda može ukazivati na endokrini poremećaj.

Dakle, povedite računa o svom telu jer to niko drugi osim vas neće uraditi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje