• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koja je uloga psihologa, a koja psihijatra i kada treba da idemo kod jednog, a kada kod drugog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razgovarali smo sa Marijom Manojlović, REBT psihoterapeutom

  • 0
Dve devojke, psihoterapija, psiholog, psihijatar Foto: Shutterstock

Sve češće se vodi polemika da li treba ili ne otići kod psihologa radi problema sa kojim se borimo. Ili možda otići kod psihijatra? Mnogi i ne znaju razliku, a mi smo razgovarali da Marijom Manojlović, master psihologom i REBT psihoterapeutom, koja nam je govorila o ovim razlikama.

- Psihijatar je doktor, dakle završio je Medicinski fakultet, dok je psiholog završio studije psihologije na Filozofskom fakultetu. Psiholozi se bave isključivo ljudskim umom. Važno je i objasniti šta je psihoterapeut. On može biti i psiholog i psihijatar koji je završio edukaciju iz psihoterapije - najjednostavnije nam je objasnila naša sagovornica.

Sada se postavlja pitanje da li u odnosu na problem koji imamo možemo da pogrešimo ako se obratimo jednom umesto drugom stručnjaku i u čemu može da se razlikuje odlazak na terapiju kod psihologa u odnosu na odlazak kod psihijatra.

- Obično je dobro da postoji tim u kome se nalaze i psihijatar i psiholog. Ukoliko je problem teži, svakako je preporučljivo da se pacijent timski sagleda. Psihijatar je taj koji može da propisuje lekove tako da kod pacijenata kojima je potrebno medikamentozno lečenje, neophodan je psihijatar. Ono što je važno napomenuti je da postojanje problema može uočiti i jedan i drugi stručnjak - kaže psihoterapeut Manojlović.

Kako nam je ona rekla, ne postoji konkretan odgovor šta je okidač da bismo se obratili stručnjaku jer to može da bude bilo koji razlog.

- Nije moguće napraviti jasnu podelu u odnosu na to kojim problemima se bavi psiholog, a kojim psihijatar. Suština je da se možete obratiti kome želite jer svaki stručnjak zna svoje oblasti delovanja i umeće da vas uputi dalje gde treba, ukoliko je potrebno - rekla je Marija Manojlović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: „Lekari su mi pomogli da ponovo vidim lepšu stranu života“: Zorana je pobedila depresiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje