• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste primetili da balavite tokom noći? Evo šta je razlog i kako da to zaustavite

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sigurno je da ste makar jednom primetili mrlju od bale tokom sna

  • 0
san, spavanje, balavljenje tokom sna Foto: Shutterstock/AJR_photo

Možda ne obraćate pažnju, ali dešava se da ujutru kad ustanemo na jastučnici, na posteljini ili čak na pidžami primetite da ste balavili tokom noći.

Šta zapravo znače te mrlje?

Ova situacija se dešava kada se dobro naspavate, što znači da niste imali problema da zaspite i niste se probudili, piše "Healthy fit magazine". Ovo je takođe znak da je vaš san bio neprekidan i da se niste budili tokom noći.

Sigurno je da ste primetili da vam pljuvačka uglavnom "curi" iz usta kada spavate na strani, a vrlo retko kada spavate na leđima recimo. To je zato što, kada spavate na leđima, pljuvačka se taloži u zadnjem delu grla i na kraju otiče niz njega.

Drugi razlog za ovo je alergijski rinitis, a određene alergije na hranu izazivaju prekomernu proizvodnju pljuvačke što dovodi do slinavljenja. Naučnici veruju da epizode ​​refluksa kiseline izazivaju želučanu kiselinu da stimuliše jednjak, kao rezultat toga, ezofagosalivarni refleks se uzbuđuje što dovodi do prekomerne proizvodnje pljuvačke.

Infekcija sinusa može biti još jedan razlog za slinjenje. Infekcije gornjih disajnih puteva obično su povezane sa problemima disanja i gutanja, koji izazivaju slinjenje usled nagomilavanja pljuvačke.

Možda patite od apneje u snu. Simptomi apneje u snu su otežano spavanje, teško disanje, glasno hrkanje ili obilno slinjenje. Ako imate ove simptome, bolje je konsultovati lekara.

Kako sprečiti balavljenje tokom sna?

Pokušajte da spavate na leđima i probajte da dišete na nos. Jedan od glavnih razloga za slinjenje je što su nazalni sinusi začepljeni.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ušuškala se u nju i napravila pometnju na TikToku: Baka ima najbizarniju vreću na spavanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje