• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Paulina Porižkova ima operaciju zamene kuka u 58. godini: Evo šta treba da znate o proceduri

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako funkcioniše operacija zamene kuka?

  • 0

Paulinu Porižkovu očekuje operacija dvostruke zamene kuka.

Nekad poznata manekenka, koja danas ima 58 godina, oglasila se ove nedelje na "Instagramu" kako bi najavila svojim pratiocima da je ova procedura "odavno zakasnila".

- Ispostavilo se da sam rođena sa urođenom displazijom kukova i zbog toga je hrskavica u njima istrošena - rekla je ona, dodajući da su tri doktora koje je posetila ustuknuli kada su videli njene rendgenske snimke. Doktori su joj rekli da su joj kukovi sada "kost o kost", pošto nema više hrskavice.

Situacija je toliko loša, kako kaže, da je besmisleno uraditi samo zamenu jednog kuka, jer bi to zapravo ometalo zarastanje i njihovu pokretljivost, zbog čega će lekari izivesti operaciju oba kuka, koja u Sjedinjenim Državama godišnje broji oko 450.000 zamena.

Operacija kuka Foto: Shutterstock

Tim povodom "Yahoo Life", navodi kako zapravo funkcioniše zamena kuka i kada bi nekome trebalo da se leče jedan ili oba kuka.

Kome je potrebna operacija zamene kuka?

- Problemi sa kukovima Porižkove su uzrokovani razvojnom displazijom kuka. Ovo je stanje u kojem se čašica i ležište kuka ne razvijaju pravilno od rođenja, što dovodi do niza problema, od plitkog do iščašenog kuka - kaže dr Džesika Huper, ortopedski hirurg u Stanford Health Care, i dodaje:

-  Ovo stanje povećava rizik od artritisa u mlađoj dobi. Hrskavica kuka se vremenom troši, što dovodi do kontakta kosti na kosti.

Ali operacija zamene kuka nije ograničena na one sa displazijom kuka.

- Uopšteno govoreći, možda je vreme da razmislite o konsultaciji za operaciju zamene kuka ako imate jak artritis kuka i konstantan bol i/ili ukočenost koji utiču na vaš kvalitet života na dnevnoj bazi - ističe dr Huper.

Takođe možete biti dobar kandidat za operaciju zamene kuka ako imate povredu ili frakturu kuka, ili osteonekrozu kuka, stanje u kojem smanjen protok krvi dovodi do odumiranja koštanog tkiva.

Kako funkcioniše operacija zamene kuka?

Kako "Very Well Health" objašnjava, zamena kuka može da bude potpuna (u kojoj deo karlice i glava butne kosti uklanja ortopedski hirurg i zamenjuje ih implantatima) ili delimična (u kojoj je samo oštećena glava butne kosti , odnosno zglob kuka zamenjuje se protezom).

Proces takođe uključuje izglađivanje i obnavljanje unutrašnjosti ležišta kuka.

- Da bi se stvorila nova površina, metalni deo se ubacuje u pripremljenu kost, a unutar nje se stavlja plastična obloga. Metalni implantat se postavlja unutar butne kosti, a na njega je pričvršćena keramička kugla. Kada se ovi delovi spoje, kugla se uklapa u plastičnu oblogu unutar zgloba. Sva hrskavica nestaje, tako da se artritis neće vratiti - ističe Huper.

Koliko je uobičajena operacija dvostruke zamene kuka?

Porižkova operacija dvostruke zamene kuka, poznata i kao bilateralna zamena kuka, i nije tako česta kao operacija zamene jednog kuka. Izvodi se kada je potrebna intervencija na oba kuka zbog artritisa, povrede ili drugih stanja koja utiču na funkciju zgloba.

Postoje koristi od toga da se oba kuka urade odjednom, uključujući samo jedan odlazak pod anesteziju i jedan proces rehabilitacije.

I vreme oporavka može da traje biti kraće. Međutim, to može da bude i dvostruko veći napor, jer morate da naučite da ojačate obe noge u isto vreme.

Obično se pacijenti podvrgavaju prethirurškoj fizikalnoj terapiji, a rehabilitaciju nastavljaju uz pomoć fizioterapeuta nakon zahvata.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravlje kukova na prvom mestu - mobilnost i vežbe

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje