• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok je skidala lak sa noktiju zahvatio je plamen po celom telu: Tinejdžerka zamalo stradala zbog acetona

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina sredstava za skidanje laka za nokte ima oznaku upozorenja koja ukazuje da je izuzetno zapaljiv

  • 0
Shriners Children's Ohio Foto: Facebook/Shriners Children's Ohio

Tinejdžerka po imenu Kenedi (14) zadobila je opekotine trećeg stepena na ruci dok je koristila skidač laka za nokte pored upaljene sveće.

Incident se dogodio u njenoj kući u Kseniji, Ohajo, 5. januara dok se spremala da se pridruži svom timu čirlidersica na školskoj košarkaškoj utakmici.

- Dok sam odlagala bočicu sredstva za skidanje laka za nokte na krevet, isparenja su se na neki način pomešala i boca je eksplodirala u mojoj ruci. Zahvatio je mene i sve u mojoj blizini u plamenu - priseća se incidenta ova devojčica za "People".

Vatra se zapalila od isparenja acetona u odstranjivaču laka za nokte, mešajući se sa isparenjima sveće, što je izazvalo eksploziju. Većina sredstava za skidanje laka za nokte ima oznaku upozorenja koja ukazuje da je izuzetno zapaljiv.

Kenedi se uspaničila kada su joj se zapalili krevet, odeća, ruke, šake i kosa.

- Bila sam zaista uplašena i vrištala sam i samo pokušavala da učinim koliko sam mogla da sprečim da me zahvati plamen i da jednostavno izađem napolje - dodala je ona.

Njeni roditelji su bili na poslu kada se požar razbuktao, ali su braća i sestre utrčali u sobu da spasu situaciju. Uspeli su da ugase vatru koja je ozbiljno zahvatila njeno telo i pozvali hitnu pomoć. Bila je potom hitno hospitalizovana u pedijatrijskoj ustanovi specijalizovanoj za negu opekotina.

Shriners Children's Ohio Foto: Facebook/Shriners Children's Ohio

- To nije ništa kroz šta sam ikada ranije prošla. I dalje sam bila u velikom šoku, ali nakon što je adrenalin opao, osećala sam velike bolove - rekla je tinejdžerka.

Mama Brendi (34) stigla je u kuću kada su stigla hitna pomoć i vatrogasna vozila. Zatekla je užasnu scenu.

Doktorka Sara Higinson, hirurg za opekotine i traume, operisala je tinejdžerku iz Ohaja, koja je morala da se podvrgne velikom zahvatu da bi joj se očistile rane i uklonila mrtva koža.

Kenedi je na kraju imala velike povrede na stomaku, na obe butine, a zatim i na desnoj ruci. Ogromna područja na telu su ostala u opekotinama. Međutim, tinejdžerka iz Ohaja pokazala je ogroman napredak u oporavku.

Ona očekuje da će biti potpuno izlečena do marta ili aprila 2025.

- Kenedi je mali ratnik. Ona je zaista sve progurala i zaista su iznenađeni koliko dobro napreduje lečenje. Prosto je neverovatno kako to sada izgleda. Doktori kažu da će imati minimalne ožiljke, minimalno sve - kaže majka.

Shriners Children's Ohio Foto: Facebook/Shriners Children's Ohio

U međuvremenu, Kenedi će nastaviti da ide i na fizikalnu terapiju.

- Unapred ćemo raditi laserski tretman svaka dva meseca u trajanju od šest do 10 tretmana kako bismo zaista bili sigurni da su svi ožiljci funkcionalni koliko god mogu biti - rekla je dr Higinson.

Kenedi i njena mama dele svoju priču kako bi podigle svest o opasnostima otvorenog plamena i akceleranta, što dr Higinson podržava jer leči pacijente tinejdžere koji često imaju nesreće koje uključuju požar.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kao beba je ostao bez lica zbog teških opekotina, ali je onda postao Spajdermen

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje