• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Aleksandra se do 14. godine izlečila od tri različita raka: Studira medicinu da bi pomogla drugoj deci

J. V.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ona planira da radi u istraživanju pedijatrijskog karcinoma i poboljša stope preživljavanja od raka u detinjstvu, kao i da pruži holističku negu

  • 0

Najranija sećanja Aleksandre Keir uključuju redovno primanje anestezije i lumbalne punkcije u bolnici.

Sa samo dve godine, Aleksandra je primala hemioterapiju za akutnu limfoblastnu leukemiju (ALL), rak krvi i koštane srži koji brzo napreduje. Oporavila se i dostigla petogodišnji rok za preživljavanje bez raka, vremenski period koji obično uverava preživele da se njihov rak neće vratiti.

Ali kada je imala sedam godina, rak se, nažalost, vratio. Ovog puta sa Evingovim sarkomom, rakom koji se javlja u kostima ili okolnom mekom tkivu. Prošla je još jedan krug lečenja koji je uključivao hemioterapiju i zračenje i ponovo se oporavila.

Sedam godina kasnije, sa 14, Keir je po treći put dobila rak. Dijagnostikovan joj je sarkom vretenastih ćelija, redak rak kostiju koji pogađa ruke ili noge. Podvrgnuta je operaciji i zračenju i oporavila se.

Lečila se od tri različita karcinoma pre nego što je i pošla u srednju školu.

Sada 28-godišnja studentkinja Medicinskog fakulteta na UCLA i dalje je motivisana svojim iscrpljujućim putovanjem da se bori da svoj život učini kvalitetnim i zdravim. Ona planira da radi u istraživanju pedijatrijskog karcinoma i poboljša stope preživljavanja od raka u detinjstvu, kao i da pruži holističku negu.

Redak slučaj

ALL je najčešći tip raka krvi kod dece, prema Nacionalnom institutu za rak. Sa trenutnim protokolima lečenja, više od 85 do 90 odsto dece sa standardnim rizikom ALL preživi bez relapsa.

Njena dijagnoza Evingovog sarkoma, drugog raka kojeg je dobila, bila je retka. To je bilo toliko retko da je njen doktor  objavio izveštaj o slučaju u kojem je zaključio da se njen tumor sporadično razvijao i da nije bio povezan sa njenim prethodnim lečenjem raka.

U zavisnosti od vrste raka koji pedijatrijski pacijent ima i tretmana koje prima, dugoročni neželjeni efekti mogu uključivati sprečen rast kostiju, probleme sa plodnošću ili hronične probleme sa srcem.

U najgorem slučaju, lečenje može povećati rizik od sekundarnih karcinoma jer oštećuje i zdrave ćelije. Prema njenom pedijatrijskom onkologu, Aleksandrina treća dijagnoza sarkoma vretenastih ćelija možda je bila uzrokovana visokim dozama zračenja koje se koriste za lečenje njenog Evingovog sarkoma.

Put do studiranja medicine

Aleksandrina rana izloženost kliničarima usadila je u njoj želju da svoje obrazovanje nadogradi u oblasti medicine. Na kraju krajeva, osećala se kao da je bolnica njen drugi dom. Ali tek kada je bila izložena kliničkim istraživanjima i istakla se u svom radu na višim odsecima, poverovala je u svoje sposobnosti da postane lekar.

- Od tog trenutka sam zapravo verovala da mogu dobro da se bavim medicinom i shvatila sam da je to ono što želim - rekla je Keir.

Volontiranje i rad sa decom i porodicama pogođenim rakom, kao i prikupljanja sredstava za njihovo lečenje potvrdio je tu odluku. Keir je volontirala u UCLA Mattel-ovom programu "Child Life" i postala je ambasador Alex's Lemonade Stand Foundation, organizacije posvećene finansiranju istraživanja pedijatrijskog raka i podršci porodicama pogođenim bolešću deteta.

- Fondacija pomaže roditeljima i braći i sestrama koji su veoma pogođeni, ponekad čak i više pogođeni od samog bolesnog deteta. Često se ta druga deca ignorišu u naporima za prikupljanje sredstava jer oni nisu primarni fokus.

Keirina iskustva sa rakom bila su teška za njene roditelje jer su dublje razumeli koliko je njen život drugačiji u poređenju sa drugom decom. Tokom svoje treće dijagnoze, Keir je osetila punu emocionalnu težinu svojih iskustava.

Keir je rekla da ne želi da nastavi sa agresivnim lečenjem ako to neće izlečiti njenu bolest. Njeni roditelji su u potpunosti podržali ovu odluku.

Tretman, koji je uključivao operaciju i šest nedelja zračenja, bio joj je najjednostavniji.

- Ali emotivno mi je bilo najteže da prođem kroz to - kaže ona.

Doprinos istraživanju

Tokom osnovnih studija, Keir je počela da radi sa UCLA Pedijatrijskim programom sarkoma kostiju i mekih tkiva pod mentorstvom dr Džonasa i dr Noa Federmana. Tamo je uspostavila klinički radni tok koji je uključivao upoznavanje pacijenata sa Evingovim sarkomom i dobijanje njihovog pristanka za doniranje uzoraka krvi za istraživanje.

- Keir razume kroz šta prolaze pacijenti i porodice i povezuje se sa ovim ljudima na način koji ne može mnogo ljudi - rekao je dr Džonas.

Uzorci krvi koje je Keir prikupiLA korišćeni su za testiranje platforme sa omogućenom nanotehnologijom. Keir je takođe analizirala i procenila podatke iz projekta.

Ona je koautor istraživanja koje je ova laboratorija objavila pokazujući njihovu metodu i dobila je grant za obuku od Alex’s Lemonade Stand da nastavi svoj rad, piše "Uclahealth.org".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Marija Stanković je jedina u Srbiji imala Nutcracker sindrom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje