• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upotreba energetskih pića kod mladih ima dugoročne posledice na mentalno zdravlje: Studije podižu uzbunu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako navodi autor istraživanja, ova pića konzumiraju čak i deca od 10 godina

  • 1
Energetska pića, energetsko piće, učenje, student, kofein, budnost, pospanost Foto: Shutterstock

Univerzitet Tisajd preneo je istraživanja na kojima su radili, a jedno se posebno tiče omladine širom sveta - upotreba energetskih pića i njhovih posledia po fizičko i mentalno zdravlje omladine.

Profesorka Amelija Lejk predvodila je ova istraživanja i počeli su od saznanja da ova pića više kupuju dečaci nego devojčice, što je i povezano sa povećanim rizičnim ponašanjem kao što su upotreba supstanci ili nasilje.

Takođe povezuje konzumaciju ovog pića sa povećanim rizikom od lošeg akademskog učinka, problema sa spavanjem i nezdravih navika u ishrani. Istraživači iz Fuse, Centra za translaciona istraživanja u javnom zdravlju, na Univerzitetu Tisajd i Univerzitetu Njukasl, pogledali su podatke iz 57 studija o više od 1,2 miliona dece i mladih iz više od 21 zemlje.

Kako piše "Tees.ac.uk", nova studija dodaje sve veći broj dokaza da su energetska pića štetna po zdravlje dece i mladih. Istraživači kažu da to naglašava potrebu za regulatornim merama za ograničavanje prodaje i marketinga energetskih napitaka deci i mladima.

Amelija, koja je profesorka ishrane javnog zdravlja iz Fuse, Centra za translaciona istraživanja javnog zdravlja na Univerzitetu Tisajd, rekla je:

- Energetska pića se prodaju deci i mladima kao način da se poboljša energija i učinak, ali naši nalazi sugerišu da zapravo čine više štete nego koristi. Zabrinuti smo zbog uticaja ovih pića na zdravlje tokom većeg dela decenije, nakon što smo otkrili da se prodaju deci od 10 godina oko 25 centi. To je jeftinije od flaširane vode.

Dokazi su jasni da su energetska pića štetna za mentalno i fizičko zdravlje dece i mladih, kao i za njihovo ponašanje i obrazovanje. Moramo odmah da preduzmemo mere da ih zaštitimo od ovih rizika - navodi ona.

Energetska pića Ilustracija: Shutterstock/Petro Artem

Koautor istraživanja dr Šelina Visram, viši predavač javnog zdravlja iz istog centra za istraživanje javnog zdravlja naglasila je njihovu brigu zbog otkrića da energetska pića mogu dovesti do psihičkog stresa i problema sa mentalnim zdravljem. Kako ona još naglašava, ovo su važni problemi javnog zdravlja na koje treba obratiti pažnju i da je vreme da se krene u akciju.

- Nije u redu da kompanije profitiraju od energetskih pića kada dokazi pokazuju da štete zdravlju dece i mladih. Ovi nalazi bi trebalo da podstaknu organe vlasti da reaguje. Ali oni su razočaravajuće ćutali o tom pitanju poslednjih pet godina. Tokom tog vremena, kompanije za proizvodnju energetskih napitaka sve više ciljaju mlade ljude sa pićima sa još većim sadržajem kofeina, dovodeći ih u opasnost. Potrebno je da naša vlada pojača i nastavi sa svojim planiranim ograničenjem prodaje ovih pića na mlađe od 16 godina - uključila se i Barbara Krovter, menadžer kampanje za dečiju hranu iz Sastejna.

Za kraj je donet zaključak izvršnog direktora Kraljevskog društva za javno zdravlje, koji je rekao da je ovo važan pregled i da je ovo istraživanje jedan od dokaza da energetska pića mogu dugoročno uticati na mentalno zdravlje dece i mladih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Sine Stensland i Dr Melisa Brajmer - svetske ekspertkinje o mentalnom zdravlju dece i mladih

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    3. februar 2024. | 00:59

    da li je ispravno Krovter od Crowther ? Amelia = Amilia,

    Podelite komentar