• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Zašto vas društvo odbacuje kada smršate? Sara je izgubila sve prijateljice zbog malicioznih komentara

J. V.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prijateljicama je uvek nekako prijalo, primećuje, da imaju nekog debljeg od sebe

  • 0

Zategnute ruke, uobličen struk i ravan stomak - to je ono što Sara-Džejn vidi kada se pogleda u ogledalo danas. Ali nije uvek bilo tako, pa zbog toga ne može da poveruje da je to zapravo njen odraz u ogledalu.

Sa 52 godine dovoljno je bila samouverena da kupuje odeću jarkih boja koja "grli figuru", odeću kakvu je oduvek sanjala da nosi.

Ali to nije uvek bilo tako.

- Trebalo mi je više od 20 godina da polako, ali sigurno izgubim 79 kilograma, to je više od moje trenutne težine od 59 kilograma. I pošto sam pala na veličinu 10, takođe sam imala dve operacije za uklanjanje nastale opuštene kože. Posle svega toga, pomislili biste da imam pravo da uživam u novoj sebi. Ali ispostavilo se da postoji nuspojava gubitka tolike težine koju nisam očekivala - salva negativnih komentara od strane prijateljica - piše ona u svom članku za "Daily Mail".

Nekoliko njih joj je reklo: "Ne možeš sebi da priuštiš da budeš suviše mršava u svojim godinama", "Zar ne misliš da je ta odeća malo mladalačka za tebe?".

Bila je na udaru pogleda i gadnih primedbi stranaca kada joj je bilo najteže. Prijateljicama je uvek nekako prijalo, primećuje, da imaju nekog debljeg od sebe.

- Sada, međutim, umesto da mi čestitaju na mojoj teško stečenoj transformaciji, izgleda da ih nerviram. Možda je najneprijatniji primer došao od bliske prijateljice nakon što sam završila Londonski maraton. U našem trkačkom klubu nekoliko dana kasnije, umesto da me pohvali za medalju, pogledala je dole u ​​moj stomak i radosno izjavila da imam početke "stomaka od ugljenih hidrata".

Kako je izgledao proces mršavljenja tokom decenija

U svojim 40-im je konačno bila mršavija od ljudi iz svog bliskog okruženja. Kaže da ona nije jedini primer, jedna od prijateljica je izgubila svega nekoliko kilograma, a druge su joj govorile da izgleda bolesno.

- Možete li videti šablon ovde? Žena se trudi da smrša, počinje da uživa u svojoj novoj lepoj figuri i tada počinje ponižavanje. Očigledno je da se druge žene osećaju loše zbog sopstvenog tela: možete zaboraviti sestrinstvo kada je u pitanju mršavljenje.

Možda je nesrećna istina da svaka žena potajno želi bar jednu prijateljicu koja je teža ili manje privlačna od nje kako bi se osećala bolje sa samom sobom, piše autorka.

Provela je svoje tinejdžerske i dvadesete godine gojazna i izuzetno nesrećna. Sa 11 godina, bila je prva među prijateljima koja je dobila menstruaciju i razvila grudi, bokove i pomalo figuru u obliku peščanog sata. Uznemirena zbog promena na svom telu, počela je da utehu pronalazi u hrani i razvio se začarani krug. Što bi se više ugojila, to je više jela.

- Niko drugi u mojoj porodici nije imao višak kilograma i mama je sve kuvala. Ali u tajnosti sam konzumirala čokoladu, kekse, kolače i slatkiše.

Stanje je bilo toliko loše, jer zbog hrane koju je jela i težine koju je dobijala u  20-im je u jednom trenutku izgubila menstruaciju, a doktor joj je rekao da neće doživeti 40.

- Ali to je bio pritisak koji mi je bio potreban. Pošto nisam uspela sa ekstremnim dijetama u prošlosti, odlučila sam da radim jednu po jednu stvar. Prvo sam počela da hodam pola sata svake večeri - i za dve nedelje sam se osećala malo bolje. Zatim sam svoje slatke napitke zamenila za vodu. Posle toga sam zamenila čips za krompir. Nisam se merila, ali ove postepene promene načina života su se očigledno isplatile, jer sam zatrudnela u roku od nekoliko meseci. Nakon rođenja moje ćerke, svuda sam išla pešaka sa njom u kolicima. Kada mi se sin rodio, godinu dana kasnije, gubitak težine mi je dao samopouzdanje da napustim svog muža, uz kojeg sam odrasla, i ubrzo smo se rastali.

Samohrana majka je nastavila da pravi pozitivne promene. Do tada je naučila da izbegava hleb, jer se zbog njega  nadimala. Prvi put je ušla u teretanu sa 30. Pre toga je išla na dve procedure uklanjanja viška kože.

Prijatelji su imali maliciozne komentare

- Jedna prijateljica koja je oduvek bila viša i vitkija od mene tiho je prekinula naše prijateljstvo kada sam dostigala istu veličinu kao ona. Rekla mi je da više nemamo ništa zajedničko. Ironija je bila da smo sada mogle da prođemo kao sestre jer smo toliko ličile.

U 40. se prijavila za desetonedeljni kurs za početnike. Zaljubila se u vežbanje napolju i njena težina je nastavila da gubi na težini.

- Ipak, za razliku od ranije, svaki put kada bi se videla sa svojim prijateljima, odlazila bi kući sa osećajem iscrpljenosti. Rekli bi, "obećaj mi da više nećeš mršaviti" ili "svi smo veoma zabrinuti za tebe, Sara-Džejn". U tim izjavama nije bilo zabrinutosti, a svakako ni saosećanja. Komentari nikada nisu dolazili iz ljubavi.

Što je bila mršavija, komentari su bili glasniji i češći. Uvek su joj komentarisali da nosi neprimerenu odeću i zabranjivali da se na nekim događajima tako oblači. Nazivali su njeno oblačenje "preteranim".

- Bilo je trenutaka kada sam htela da se utešim jelom zbog njihove negativnosti. Ali imam dobre mehanizme suočavanja; što je najvažnije, nemam slatku hranu u kući. I pokušavam da se fokusiram na činjenicu da je problem u njima, a ne meni.

Relepas je nije desio čak ni kada joj je sestra umrla. Tada se i pridružila volonterskom radu za skupljanje novca za dobrotvorne organizacije koje dižu svest o raku pankreasa. Međutim, prijatelji su je prekorevali i što je prestala da pije alkohol, kao i što stajlo jede salate, iako su znali koliko lako može biti da ponovo počne da se prejeda.

- Često bih briznula u plač kod kuće nakon noćnog provoda s njima i na kraju sam se poverila jednoj novoj prijateljici koju sam stekla u svom trkačkom klubu. Rekla je da ne moram da trpim te komentare i da moram da pronađem drugo "pleme".

Nije bilo dramatičnog obračuna, samo je prestala da ih zove.

- I više ne trpim budale. Ako neko kaže nešto poput: "Nadam se da večeras jedeš", pitaću ga da li je hteo da povredi moja osećanja. Često postaju defanzivni. Danas vodim "Fejsbuk" grupu sa 1.300 članova za one koji se bore da izgube težinu. Cilj mi je da budem onaj iskren prijatelj kojeg bih volela da sam imala na svom putu.

Danas njen društveni krug uključuje samo one koji su je upoznali od kada je smršala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mala lopta je magični rekvizit za zatezanje unutrašnje strane butina i eliminisanje celulita

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje