• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

8 benefita ljubičastog kupusa: Ima malo kalorija, puno vitamina, a jača kosti i srce

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nikad nije kasno da ga uvrstite u svoju ishranu

  • 0
ljubičasti kupus, kupus Foto: Shutterstock/Africa Studio

Svima je poznat kupus zelene boje, ali sve više maha u korišćenju uzima i onaj crveni ili ljubičasti, kako vam je draže. Zašto i ne bi kada je povezan sa raznim zdravstvenim prednostima koje ne bi trebalo da zanemarimo.

Doprinosi jačanju zdravlja srca, poboljšava funkciju creva i jača kosti, piše "Health line". Po ukusu je sličan zelenom kupusu, ali je ova sorta bogatija korisnim biljnim jedinjenjima.

1. Bogat je hranljivim materijama

Uprkos malo kalorija, ljubičasti kupus sadrži impresivnu količinu hranljivih materija. Jedna šolja (89 grama) seckanog, sirovog, ljubičastog kupusa sadrži oko 30 kalorija, više od 50 odsto dnevne vrednosti vitamina C, oko sedam grama ugljenih hidrata. Takođe obezbeđuje male količine gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, bakra i cinka.

2. Može se pohvaliti biljnim jedinjenjima

Ljubičasti kupus je odličan izvor antioksidanata i drugih korisnih biljnih jedinjenja koja pomažu u zaštiti od oštećenja ćelija. Njegovi antioksidanti uključuju vitamin C, karotenoide i flavonoidne antioksidante, a često sadrži veće količine pomenutih stvari od zelenog kupusa.

Na primer, istraživanja sugerišu da su nivoi antioksidanata u ljubičastom kupusu oko 4,5 puta veći od onih koji se nalaze u sortama zelenog kupusa

3. Pomaže u borbi protiv upale

Ljubičasti kupus može pomoći u borbi protiv upale. Jedna studija koja je koristila veštački model ljudskog creva, otkrila je da određene sorte ljubičastog kupusa smanjuju markere upale creva za 22–40%.

Čini se da listovi kupusa doprinose smanjenju bola u grudima, oticanje i upalu zbog povećanog snabdevanja mlekom i protoka krvi tokom ranog postporođajnog perioda.

4. Može poboljšati zdravlje srca

Ovo može biti zbog sadržaja antocijana. Jedna studija pokazala je da žene koje redovno jedu velike količine hrane bogate antocijaninom mogu imati koristi od 11-32 odsto manje rizika od srčanog udara, u poređenju sa onima koje jedu manje ove hrane.

Veći unos antocijanina takođe može biti povezan sa nižim krvnim pritiskom i manjim rizikom od srčanih bolesti. Ljubičasti kupus sadrži više od 36 vrsta antocijana, što ga čini odličnim izvorom ovog jedinjenja za zdravlje srca.

kupus, ljubičasti kupus, crveni kupus Foto: Unsplash/Matthew McBrayer

5. Može ojačati kosti

Ljubičasti kupus sadrži nekoliko hranljivih materija koje su korisne za kosti, uključujući vitamine C i K, kao i manje količine kalcijuma, mangana i cinka.

Vitamin K1 se uglavnom nalazi u biljnoj hrani, kao što je lisnato povrće. Ovo ga razlikuje od vitamina K2, koji se nalazi u životinjskim proizvodima i fermentisanoj hrani. Postoje dokazi da oba oblika vitamina K igraju ulogu u održavanju jakih i zdravih kostiju, iako je potrebno više istraživanja da bi se utvrdili specifični efekti svakog od njih.

6. Može doprineti zaštititi od određenih karcinoma

Stručnjaci veruju da je to možda zato što sadrži sulforafan i antocijanine - dva jedinjenja koja su istraživana zbog svojih svojstava u borbi protiv raka.

Istraživanja povezuju povrće krstaša, odnosno vrsta kupusnjače, sa 18 odsto manjim rizikom od raka debelog creva. Ishrana bogata povrćem krstaša je povezana i sa manjim rizikom od raka dojke.

7. Može doprineti poboljšanju zdravlja creva

Ljubičasti kupus može poboljšati rad creva. Postoje dokazi da kupus može smanjiti upalu u crevima i smanjiti crevni mukozitis - stanje u kome se lezije razvijaju u crevima.

Dobar je i izvor vlakana koja održavaju creva zdravim i pomažu im da lakše vare hranu. Nerastvorljiva vlakna čine oko 70 odsto vlakana u kupusu. On dodaje masu stolici i pomaže da se hrana lakše kreće kroz creva, smanjujući rizik od zatvora.

Preostalih 30 odsto su rastvorljiva vlakna, koja obezbeđuju hranu za korisne bakterije koje žive u crevima. Zauzvrat, ove prijateljske bakterije proizvode kratkolančane masne bakterije koje hrane ćelije vašeg creva.

Takođe, postoje neki dokazi da pijenje oko litra soka od kupusa dnevno može pomoći u lečenju čireva na crevima za sedam do 10 dana. Međutim, potrebne su novije studije da bi se istražio ovaj efekat.

8. Lako se dodaje ishrani

Ljubičasti kupus je neverovatno svestrano povrće. Možete ga jesti sirovog ili kuvanog, a prikladan je uz razna jela.

Na primer, može se kuvati na pari, dinstati sa crvenim vinom, sirćetom, jabukama, šargarepom i cveklom za ukusan prilog. Može se peći ili dinstati sa mesom ili pasuljem, ili se može iseckati i koristiti kao ukras bogat hranljivim sastojcima za supe, salate i topla jela.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trik zlata vredan: Kako do savršene kupus salate bez seckanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje