• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se dešava sa telom posle suvog četkanja: 7 razloga zašto treba da uvedete ovu praksu u svoju rutinu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste nekada to radili

  • 0
suvo četkanje kože, četkanje kože, koža, nega kože Foto: Shutterstock/Prostock-studio

Suvo četkanje tela je vremenom postao jako popularan trend u svetu zdravlja i lepote, a istina je da ta jednostavna praksa datira još iz antičkih vremena, piše "Natural living ideas".

Japanci su intenzivno češljali kožu pre kupanja u pokušaju da podstaknu cirkulaciju posle fizičkog napora. Čak je jedan lekar iz Finske preporučio ovu tehniku svojim pacijentima kako bi im pomogao u detoksikaciji, pilingu i stimulaciji kože.

Šta je suvo četkanje?

U osnovi, ova vrsta četkanja uključuje upotrebu grube, suve četke za četkanje kože po određenom uzorku kako bi se poboljšao kvalitet kože i opšte zdravlje.

Koji su benefiti ove aktivnosti?

1. Doprinosi uklanjanju toksina

Limfni sistem je odgovoran za uklanjanje otpadnih materija iz tela. Usporen limfni sistem znači da se otpad i toksini neće premeštati iz tela, što dovodi do nakupljanja u tkivima. Četkanje suve kože je fantastičan alat za jačanje limfne drenaže i održavanje čitavog sistema u pokretu.

2. Pojačava cirkulaciju

Suvo četkanje kože zaista pokreće krv, povećava cirkulaciju i promoviše opšte dobro. Zbog loše cirkulacije mogu vam se pojaviti proširene vene, hladnoća u rukama i nogama, oslabljen imuni sistem, umor i slično.

3. Pomaže smanjenje celulita

Procenjuje se da 98 odsto žena ima celulit, a većina losiona i uređaja na tržištu su neefikasni i potpuni gubitak novca. Umesto toga, stručnjaci preporučuju izbacivanje šećera i pridržavanje mediteranske dijete. Osim pomenutog, može pomoći i suvo četkanje tela koje može dovesti do razgradnje vezivnog tkiva.

4. Poboljšava varenje

Ono može čak podržati zdrav probavni sistem, a to je zato što limfni sistem funkcioniše sa sistemom za varenje da apsorbuje masti iz ishrane i vitamine rastvorljive u mastima pre nego što ove masti prenesu u krv.

nadimanje, otok tela Foto: Shutterstock/ViDI Studio

5. Pobeđuje nadimanje

Četkanje stimuliše limfne čvorove da uklone višak vode i toksine koji dovode do osećaja otečenosti. Uz ovaj tretman, najbolje je da popijete čašu ili dve tople vode kako biste pomogli telu da se oslobodi viška vode.

6. Piling kože

Tela izbacuju između 30.000 i 40.000 mrtvih ćelija kože svakog minuta, a starenjem proces regeneracije ćelija se usporava, što znači da postupak odlaganja starih ćelija kože i stvaranja novih traje duže. Zato bi suvo četkanje trebalo da bude ključni korak u nezi svakog od nas.

7. Povećajte energiju

Pošto četkanje na suvo podstiče cirkulaciju krvi, zagovornici često kažu da im daje toliko potreban nalet energije. Iz tog razloga, suvo četkanje je najbolje raditi ujutru, a ne uveče.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Le Cube: Tretman za lepotu lica u jednoj kocki

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje