• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je zdrava kafa s mlekom - domaća i instant i kakva je uloga pene: Evo šta kaže nutricionista

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakvu vrstu ovog napitka vi više volite

  • 0
Kafa nes, crna, domaća Foto: Pixabay

Kafa je mnogima omiljeni napitak. Ujutru nas razbudi, čini se da prosto ne možemo da funkcionišemo bez nje, a što se tiče vrste kafe, ukusi su različiti.

Neko više voli dobru domaću kafu, neko instant sa mlekom, a tu su i espreso, kapučino... Pitali smo nutricionistu Milku Raičević da li je i koliko zdrava pena na kafi, pre svega domaćoj, koja je u kućnim varijantama najzastupljenija.

odmor, uživanje, kafa, prva jutarnja kafa, čaj Foto: Shutterstock

- Pena na domaćoj kafi nema neku posebnu kalorijsku vrednost kao sama kafa, ali nosi sa sobom miris kafe, koji je prepoznatljiv. Istina je da sama kafa nije zdrava jer je povezana sa zdravljem srca i slično, ali realnost je da je svi pijemo - kaže iskreno sagovornica za Ona.rs.

Kada je reč o drugim vrstama kafe u komboinaciji sa mlekom, nutricionista Raičević kaže da je tu već nešto drugačija situacija.

- Međutim, kada pijemo druge kafe, posebno instant sa mlekom, pa još napravite sa penom, dobijate pogubnu kombinaciju jer kofein pomešan sa mlekom daje nesvarljivu mešavinu i problem za organizam. Ista vam je šteta ako popijete domaću ili instant kafu, samo je instant onda teža za varenje. Isto važi i za penu, koja, ukoliko je od mleka, ima veću energetsku i kalorijsku vrednost i znajte da ćete imati problem sa želucem jer je sastav kafe intenzivniji - jasna je Raičević i dodaje da je sve popularnija kafa sa kokosovim uljem i da koliko god deluje da je to zdrava varijanta, takođe otežava varenje, zato je izbegavajte.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako se pravi kafa na žaru: Snimak iz Novog Pazara, najneobičniji deo dolazi na kraju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje