• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona je fitnes trener i ima rak u 4. stadijumu: Šta žene treba da znaju o svom zdravlju

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Savetuje lepši pol kako da se lakše izbore sa teškom bolešću

  • 0
Pacijent, rak Foto: Shutterstock

Kada vam lekar saopšti one najgore vesti - da bolujete od kancera - ceo svet se tada menja. Tako je i Eriki Sukai, sa samo 36 godina, saopšteno da boluje od raka debelog creva i to u četvrtom stadijumu. Ono što je izazvalo najviše čuđenja jeste da je ona fizička aktivna, odnosno ona je profesionalni instruktor fitnesa koja daje grupne časove.

Pošto su joj saopštili loše vesti, Erika je sada dovela u pitanje svoje životne izbore. Bila je fizički aktivna, praktikovala je peskatarijansku ishranu poslednjih šest godina, retko kada je konzumirala crveno meso. Pitala se šta je izazvalo njeno loše zdravstveno stanje u tako mladim godinama.

Iako još uvek nije došla do konačnog odgovora, Erika sada širi svest o važnosti zdravlja i šalje poruku svima koji se nažalost susreću sa ovom bolesti. Ovo su stvari koje Erika želi da svaka žena bude svesna kada je u pitanju njihovo zdravlje.

Drugi vodeći uzrok smrti od raka

Mnogi ne znaju, ali rak debelog creva je drugi vodeći uzrok smrti od raka u svetu, piše "Prevention". Uprkos kontinuiranom opštem padu, sve više mladih ljudi dobijaju ovu dijagnozu, posebno u naprednijoj fazi.

Vi ste prva linija odbrane

Pokušavate da otkrijete šta je uzrok, ali treba da zapamtite da ste vi prva linija odbrane za svoje zdravlje i ako osećate da nešto nije dobro, na vama je da dalje istražite šta je uzrok. Ne plašite se da držite detektivski šešir jer istraga o svom telu može vam spasiti život.

Reagujte i na najnebitnije simptome

Ono što je Erika počela da oseća od simptoma nije ni slutila da će pokazati nešto strašnije. Naime, osetila je bol u karlici, česte infekcije urinarnog trakta kao i krv u stolici. Da nešto definitivno nije u redu iskusila je posle napada ekstremnog umora. Erika je počela da prati kako se vremenom njeno telo osećalo pa je zakazala preglede. Ona sada savetuje da se reaguje brže, ne čekajte zadnji trenutak.

Razmislite o skriningu

Iako je preporučeno da se ide na skrininge tek posle 45. godine, ukoliko imate porodičnu istoriju raka debelog creva ili druge neke simptome, ne plašite se da krenete u analize u ranije. Istovremeno, uradite ceo sistematski pregled zarad opšteg zdravlja.

Izbegavajte lečenje na internetu

Čim nam je nešto sumnjivo u našem organizmu, odmah posežemo za traganjem odgovora na internetu. Međutim, to nije dobra stvar i koliko vam teško bilo da se tome oduprete, pokušajte da i uradite. To će vam biti dobro za opšte mentalno zdravlje.

Google pretraga, Google Search Foto: BigTunaOnline / Shutterstock.com

Postavljajte pitanja

Nijedno pitanje nije glupo ako na njega možete dobiti odgovor. Zapamtite da se brinete za svoje zdravlje i koliko god pitanja da imate, pitajte. Neće vam ništa odmoći, a naravno samo ćete dobiti dodatne informacije.

Koristite resurse

Ako imate bilo koga ko radi u zdravstvenim ustanovama, ne ustručavajte se da zatražite pomoć ili sugestiju u koju ustanovu da odete i potražite stručni savet. Nikako se ne osećajte kao da opterećujete ljude tražeći podršku. Neka vam uvek bude na pameti da je to za vaše dobro i vaše zdravlje.

Ne idite sami kod lekara

Erikin savet je da kada idete na preglede nikada ne idete sami, već da pored sebe imate nekog od poverenja. To može biti neko iz porodice ili od prijatelja, ali je samo važno da imate sa kim da podelite vesti.

Postavite nova očekivanja

Posle strašnih saopštenih stvari, vreme je da promenite nešto kod sebe jer znate da ne možete nastaviti sa istim tempom života kao do sada. Bitno je da napravite promene, oslobodite se stresa i slično jer ni za šta se ne treba nervirati, zapamtite to.

Telo se bori

Bez obzira kroz koji stepen lečenja prolazite, znajte da se telo bori sa nepredviđenim okolnostima. Čak i u danima kada ništa ne radite, telo se bori i koristi svako vlakno vašeg bića da se izleči. Niste ni svesni šta se sve dešava unutar vas, a to bi trebalo da vas natera da se borite još više.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Dornik o borbi sa rakom dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje