• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li ste čuli za "hurkle-durkl"? Izraz je preplavio "TikTok", i u našem jeziku označava nešto što svi volimo

O. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čudan izraz, koji datira iz Škotske iz 19. veka, zaludeo je internet, zahvaljujući mladim tiktokerima koji su otkrili i oduševili se njegovim značenjem

  • 0
muškarac i žena, spavanje, dremka Foto: Shutterstock

Izraz "hurkle-durkl" preplavio je "TikTok", a sve zahvaljujući Kiri Kosarin, koja je je izraz objavila kao „reč dana“ početkom januara.

- Samo sam mislila da treba da znate da Škoti imaju reč za izležavanje u krevetu nakon što dođe vreme za ustajanje, a to se zove hurkle-durkling“ - kaže Kosarin u svom postu.

Čudan izraz, koji datira iz Škotske iz 19. veka, zaludeo je internet, zahvaljujući mladim tiktokerima koji su otkrili i oduševili se njegovim značenjem. "Hurkle-durkl" se odnosi na ljude koji leže u krevetu posle vremena kada treba da ustanu (spavaju uz alarm i propuštaju posao, ili da se izležavate ispod pokrivača umesto da se sastanete sa prijateljima/zakažete taj sastanak itd.).

Nema osećaja krivice zbog "harkle-durkla". Prema "TikToku", ovo lažiranje treba da bude prihvaćeno.

Iako termin ima škotsko poreklo, on je u velikoj meri ispao iz uobičajene upotrebe. Sve dok ga korisnica "TikTok-a" Kira Kosarin nije oživela. I termin se odmah "uhvatio". Komentatori su bili uzbuđeni što su imali reč koja će odgovarati njihovom povremenom jutarnjem izležavanju.

Zašto je hurkle-durkl tako popularan?

Stručnjaci nisu iznenađeni što je ideja o ležernom jutru izazvala ovoliki interes.

- U današnjem dobu, pritisak da se probudi, spremi i krene na posao može biti stresan za mnoge, a može imati mentalnu i fizičku korist od buđenja sa sporijim početkom - rekao je "Yahoo Life" Kristin Vilson, licencirani profesionalni savetnik u "Newport Healthcare", programu fokusiranom na mentalno zdravlje američkih tinejdžera.

Mačka rano buđenje Foto: Shutterstock/varavin88

- Ključno je naučiti kako da koristite ovo odstupanje od jutarnje gužve i užurbanosti u nedelji da biste poboljšali raspoloženje, povećali fokus i resetovali svoju brigu o sebi - kaže stručnjak.

Dostupni pristupi samozbrinjavanju su generalno popularni na mreži, kaže Šelbi Haris, psiholog, vanredni profesor neurologije i psihijatrije na Medicinskom koledžu "Albert Ajnštajn" i direktor za zdravlje sna u "Sleepopolisu". Pomaže da se slavi nešto naizgled antiproduktivno.

- Privlačni termini kao što je "hurkle-durkle" na društvenim medijima mogu biti zabavni, kreativni i dati pozitivan pogled na brigu o sebi i odvojiti vreme da se počastite nečim što nije nužno produktivno. To može pomoći u izgradnji osećaja zajednice na mreži sa drugima koji se osećaju na isti način u vezi sa oslobađanjem od stresa - kaže Haris.

Kako se hurkle-durkl razlikuje od "truljenja" kreveta?

Hurkle-durkl nije jedini trend odmora koji je pogodio generaciju Z. Termin „truljenje kreveta“ je tek ove nedelje dodat na Dictionari.com, koji definiše virusni trend kao „praksu provođenja mnogo sati u krevetu tokom dana, često uz grickalice ili elektronski uređaj, kao dobrovoljno povlačenje od aktivnosti ili stresa." Dok se hurkle-durkl uglavnom povezuje sa pronalaženjem zadovoljstva i uživanja u odmoru, truljenje kreveta se smatra odgovorom na sagorevanje. Neki stručnjaci su izrazili oprez da bi ova druga praksa mogla biti crvena zastavica ako se radi prečesto.

Govoreći za Todai.com prošlog oktobra, dr Džen Kodl, lekar porodične medicine i vanredni profesor na Univerzitetu Rouan, rekla je da povremena pauza u krevetu može biti oblik brige o sebi, ali ako postane redovna navika ili se koristi da „izbegneš situacije, da izbegneš osećanja“, to može biti problem. Stručnjaci su takođe rekli da "truljenje" u kreveta, u krajnjoj meri, može da poremeti san (jer krevet koristite za jelo, gledanje televizije itd., što otežava isključivanje). Boravak u krevetu ceo dan takođe može biti primamljiva, ali zabrinjavajuća praksa za one sa mentalnim zdravstvenim problemima kao što su depresija ili anksioznost.

spavanje Foto: Shutterstock

Šta možemo naučiti od "hurkle-durkl-a"?

Mogu li nam ovaj "TikTok" trend i njegovo smešno ime pomoći da ponovo otkrijemo odmor? Haris je, na primer, optimista - i brzo ističe prednosti skidanja tereta.

- Odmor se često zanemaruje zbog toga koliko je neverovatno važan za naša tela i umove. To je sastavni deo fizičkog oporavka, smanjuje negativan uticaj stresa i održava nas produktivnim tokom dana. Takođe održava naš imuni sistem jakim i sprečava dugoročne zdravstvene probleme - kaže Haris.

Amerikanci, posebno, mogu požnjeti plodove odmora, dodaje ona.

- Posmatranje kako druge kulture smatraju prioritetom da pravimo pauze i opuštamo se može nas podsetiti na važnost maksimalnog iskorištavanja slobodnog vremena, provođenja vremena sa voljenima i usporavanja stvari ponekad kako bismo se pobrinuli za naše mentalno blagostanje - ističe.

Vilson smatra da interesovanje za rebrendiranje udobnosti i odmora na platformama društvenih medija odražava širi pomak u suprotstavljanju negativnim efektima užurbanog načina života ka prepoznavanju i prihvatanju važnosti opšteg blagostanja.

- Može biti da su ovi trendovi udobnosti i odmora popularni jer većina nas ima dane kada smo umorni i jednostavno ne želimo da se krećemo prema zahtevima svakodnevnog života. Ponekad je našim telima samo potrebna pauza, a mi ne želimo da se osećamo krivim što smo odvojili vreme za odmor - kaže Vilson i dodaje:

- Dajući ovom ponašanju pametno ime na društvenim mrežama, može da učini da se oseća društveno prihvatljivijim, a kada bude u trendu i postane popularno, to normalizuje potrebu za opuštanjem unutar zajednice pratilaca.

(Ons.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Brzi set vežbi za jaka leđa i pravu kičmu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje