• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mama je mislila da je curenje iz nosa četvorogodišnje ćerke virusna infekcija: Onda je stigla dijagnoza

O. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Mislite da je okrutno da se vašem detetu desi jednom, ali još je okrutnije da se to dogodi po drugi put"

  • 0

Lejla Gilespi je počela da ima napade kada je imala samo godinu dana. Njenim roditeljima Daren i Ešli Hamilton rečeno da su Lejlin bledi ten i curenje iz nosa posledica virusne infekcije - a potom i refluksa.

Nakon što je par iz Larkhala, u južnom Lanarkširu, kontaktirao sa Nacionalnom zdravstvenom službom 26 puta u periodu od šest meseci i zahtevao pregled u najbližoj dečijoj bolnici, magnetna rezonanca je otkrila nešto vrlo potresno. Lekari su otkrili tumor veličine narandže na Lejlinom mozgu koji se omotao oko njenog centralnog nervnog sistema.

Porodici je rečeno 8. novembra 2021. da se Lejla borila sa trećom stadijumom ependimoma, rasta ćelija koji se formira u mozgu ili kičmenoj moždini.

- Očekivala sam nešto u vezi sa epilepsijom, ali su nam rekli da mora da ostane u bolnici. Trebala joj je hitna operacija. Imala je punih 10-časovnu kraniotomiju zadnje jame - rekla je Ešli za "Glasgov Live", prenosi "Mirror.co.uk".

- Tada smo dobili vest koju nijedan roditelj ne želi da čuje. Rekli su nam rizike da naše dete ne uspe i potencijalne neželjene efekte. Rečeno nam je da možda neće moći normalno da diše, da je možda paralizovano i da neće sećati ničeg drugog - priča majka i dodaje:

- Kada smo ušli u intenzivnu intenzivnu negu, nismo znali šta da očekujemo, ali ona je stala na ruke i kolena i rekla "mama, treba mi lutka". Bilo joj je sve bolje i bolje. Lejla je izašla iz bolnice za dve nedelje i mislili smo da je sve gotovo. U to vreme nisu mislili da je kancerogen, ali onog dana kada smo krenuli kući dobili smo rezultate patologije - rekavši da je to treća faza ependimoma, retkog raka koji se javlja na mozgu i kičmenoj moždini.

Smatra se da se samo oko 30 ljudi dijagnostikuje retki rak u Velikoj Britaniji svake godine, tako da njegovo lečenje može biti teško. Zbog Lejlinih godina, doktor je rekao roditeljima da je protonska radioterapija jedina opcija.

Nažalost, ovaj tretman nije dostupan u Škotskoj i porodica je bila primorana da otputuje u Mančester.

- „Išli smo u Mančester sedam nedelja. Imala je 33 runde protonske radioterapije i završena je  18. februara. Mislili smo da je sve gotovo. Bila je na skeniranju svaka tri meseca i svi su bili potpuno čisti - priča 35-godišnja majka.

Par je mislio da bi se životi njihove porodice mogli vratiti u normalu nakon zaista traumatičnog iskušenja. Nažalost, tačno dve godine nakon Lejline početne dijagnoze, 8. novembra 2023. zadat im je još jedan užasan udarac.

- Otkrili smo da se tumor vratio i da je bio u njenoj kičmi. Njen mozak i vrat su u redu, ali tumori su pronađeni u dnu njene kičme blizu njene repne kosti - kaže Ešli i dodaje:

- Ćelije se prenose u njenoj kičmenoj tečnosti. Prvobitno su bile 50/50, da li je u pitanju recidiv ili nešto drugo. Uradili smo mnogo različitih testova, ali su se vratili kao negativni na rak, što nismo mogli da razumemo. Imala je operacija kičme da se odseče deo najvećeg tumora za testiranje.

- Čak se i to vratilo rekavši da nije kancerogeno. Neposredno pre Božića, vratili smo se u bolnicu - priča majka i objašnjava da  su mislili da je to možda ožiljno tkivo koje je otpalo sa njenog mozga. Vratili su se šest nedelja kasnije na skeniranje u nadi da će sve biti u redu. Sken je pokazao da su tumori porasli i da se pojavio novi.

Majka troje dece smatra da je teže da čuje vest da se vaša četvorogodišnja ćerka po drugi put bori sa rakom nego kada joj vest saopštena prvi put. Ona je objasnila:

- Svi misle da se nekako navikneš da čuješ da bi ti dete moglo da umre. Drugi put je bilo gore. Prvi put se desilo tako brzo.

Specijalisti su se složili da je najbolji način lečenja Lejle bila radioterapija lobanje i kičme. S obzirom na njene godine, Lejla ne shvata u potpunosti da joj nije dobro i misli da je normalno da je toliko u bolnici i van nje.

Bračni par Larkhol je morao da kaže svojoj drugoj deci Kelsi Hamilton (11) i Darenu Gilespiju mlađem (12) da se rak njihove sestre vratio. Porodica sada prikuplja sredstva da ispuni Lejlinu želju da ode u Diznilend i bili su oduševljeni velikodušnošću ljudi.

- Jednog minuta smo živeli svojim normalnim životima, a onda sledećeg smo bili u bolnici na operaciji. Nismo imali opciju. Ovaj put smo se vratili u normalu i mislili da je užasna noćna mora iza nas - kažu i dodaju:

- Mislite da je okrutno da se vašem detetu desi jednom, ali još je okrutnije da se to dogodi po drugi put“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Govor se rađa iz zadovoljstva, dete neće pričati ako mu je ružno

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje