• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bila je fit i zdrava, a onda su joj rekli da ima još 3 godine života: "Mali tračak nade je sve što mi treba"

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za one koji boluju od raka, Samanta kaže: "Vi ste sposobniji nego što možete da zamislite"

  • 0

Samanta Bulok je bila obična 28-godišnja žena koja je živela naizgled normalnim životom. Bila je fit i zdrava, naposletku srećna, dok nije čula da joj je ostalo samo još tri godine života.

Njoj je dijagnostikovan kolorektalni karcinom četvrtog stadijuma.

- Bila sam prestravljena - kaže Samanta, koja sada ima 29 godina, za "7Life".

- Sve je bilo tako iz vedra neba. Razmišljala sam o svom životu i svim stvarima koje sam želela da doživim, poput venčanja i porodice... Osećala sam se kao da su mi potpuno otrgnute. Pretpostavila sam da sam u formi i zdrava jer sam se tako osećala.

Prvi znak upozorenja koji je primetila bila je krv u stolici pre četiri godine, ali je ignorisala simptom nakon što je "nestao sam od sebe", pretpostavivši da su hemoroidi.

Tri godine kasnije, početkom 2023, asistentkinja u dečjoj biblioteci znala je da nešto nije u redu kada je počela da se oseća izuzetno umorno. Opisuje to kao nesvakidašnji umor. To je povezala sa anemijom, te je sa istorijom niskog nivoa gvožđa u krvi uradila potrebne analize.

Takođe je primetila nagle promene u pražnjenju creva. Tokom njenog pregleda, doktor je primetio nešto neobično.

- Ispostavilo se da sam anemična, ali su takođe primetili da su moji enzimi jetre oko tri puta van normalnog opsega i to je izazvalo neke sumnje - kaže ona.

Poslali su je na ultrazvuk i skener. Skeniranjem je pronađen primarni tumor u njenom debelom crevu koji je metastazirao na jetru i desno plućno krilo. Samanti je rečeno da ima terminalni kolorektalni rak, inače poznat kao rak creva.

- Iskreno sam mislila da ću umreti. Glavna misao koja mi je prolazila kroz glavu bila je kako? Kako je ovo bilo moguće? Jela sam dobro, bila sam u formi, bila sam veoma svestna toga koje stvari mogu da povećaju rizik od raka - i to bih izbegavala - i nisam imala porodičnu istoriju raka debelog creva.

Međutim, ono što je Samantu najviše zabrinulo je to što se rak proširio. Mama joj je umrla od metastatskog raka dojke kada je Samanta imala 10 godina. Kako je i sama imala metastaze, to je pojačalo njene strahove.

Prošla je kroz šest ciklusa hemoterapije, zajedno sa uzimanjem leka za imunoterapiju.

- U tom trenutku sam imala nekoliko naknadnih skeniranja i rak je dobro reagovao i smanjio se za više od 50 odsto - kaže. Nažalost, ne ispunjavam uslove za operaciju u ovoj fazi zbog toga koliko je bolest opsežna.

Tokom proteklih osam meseci, Samanti je progresivno propisivan jači tretman.

- Moje stanje je sada da imam neku progresiju u jetri, ali ostale lezije u mom debelom crevu i plućima su stabilne. Dakle, to nije potpuno loša vest i moj onkolog je rekao da ne treba da budem više zabrinuta nego što sam već bila. Ona se nada da će ova hemioterapija velike snage srušiti stvari.

Volja za životom

Kaže da joj je najveći izazov do sada bio "suočavanje sa nepoznatim".

- Borim se za svoju volju da živim uprkos sumornoj statistici. Statistika nije sjajna kada ste u četvrtoj fazi, ali ja se fokusiram na činjenicu da neki ljudi prežive, to nije potpuno nemoguće. Mali tračak nade je sve što mi treba.

Dok se suočava sa realnošću života sa terminalnim rakom, Samanta kaže da je odlučna da živi život punim plućima.

Ona poziva sve da paze na znakove upozorenja - uključujući krv u stolici/na toalet papiru, bol ili kvržicu u stomaku, neobjašnjivi umor ili gubitak težine i očiglednu promenu u navikama creva.

Za one koji boluju od raka, Samanta kaže: "Vi ste sposobniji nego što možete da zamislite".

- Biram da verujem da ću prkositi svim izgledima, a trebalo bi i vi - zaključuje ova hrabra žena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Dornik o borbi sa rakom dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje