• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Baka obolela od raka nesvesno varala smrt do kraja života: Muž 21 godinu krio od nje da je terminalno bolesna

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nije znala da su joj lekari izrekli "smrtnu presudu" još 1999. godine

  • 0

Baka koja je doživela duboku starost i preminula u 90. godini života, nesvesno je dve decenije "varala smrt" nakon što je njen suprug sakrio od nje da je terminalno bolesna.

Rosi Gamp umrla je u Londonu, u aprilu 2021. godine, u desetoj deceniji žviota, od sasvim druge bolesti i u potpunom neznanju da su joj lekari izrekli "smrtnu presudu" još davne 1999. godine.

Ova žena se svesno prijavila za ispitivanje sada dokazanog leka koji je zaustavio njen rak dojke, zaustavio bolest i pružio joj dodatne godine života, ali je do kraja života živela u uverenju da joj se bolest nikada nije vratila. Niko, pa čak ni njena porodica nisu znali ništa o Rosinom oboljenju sve dok njen suprug Melvin u 95. godini nije otkrio 21 godinu čuvanu tajnu - i to tokom govora na supruzinoj sahrani.

Malo je reći da je ova isposvest šokirala porodicu. Objašnjavajući svoju veoma kontroverznu odluku da zadrži Rosinu negativnu prognozu u tajnosti, Melvin je insistirao da je to bila "ispravna" odluka.

- Nisam mislio da ona to može da podnese - izjavio je za "Daily Mail" Melvin, svestan da se ono što je uradio može smatrati ili najvećim činom ljubavi ili najvećom izdajom.

- Mislim da sam uradio pravu stvar. Ali možda se moje dvoje dece neće složiti sa tim.

Objašnjavajući kako je uspeo da sakrije takvu tajnu tako dugo, Melvin kaže da se igrom slučaja javio na poziv hirurga koji je telefonom pozvao Rosi kako bi joj saopštio srceparajuće vest. Rosi, koja je tada radila kao daktilografkinja, dijagnostikovan je rak dojke svega mesec dana ranije, nakon što je primetila kvržicu ispod desnog pazuha.

- Bio sam u kuhinji kada je zazvonio telefon. Hirurg je dobio poražavajuću vest da je, iako je operacija bila uspešna, zahvaćeno devet od 12 uzoraka limfnih čvorova i da ne može ništa više da uradi. Rosi nije imala drugog izbora osim da započne palijativno zbrinjavanje. Nisam mogao da verujem šta sam čuo. To je bila smrtna presuda. Skoro sam se srušio - priseća se Melvin.

Kako je stajao pored Rosi u tom trenutku, samo je prošaputao "hvala" hirurgu i završio razgovor. Na pitanje supruge ko je zvao odgovorio je iskreno, ali vesti nije preno već ju je otvoreno slagao da lekari još nemaju njene rezultate.

Nije najjasnije u kom je stadijumu bolesti tada bila Rosi i da li se rak proširio dalje od njenih limfnih čvorova, ali je jedno siugrno - ne postoji lek za četvrtu fazu.

- Vrtelo mi se u glavi, ali nekako sam se trudio da se ponašam što je moguće normalnije. Ona je imala već toliko patnje sa svojim sestrama (sve četiri su obolele od raka) i mislim da je to bila ispravna odluka - ističe Melvin.

Nakon početne operacije uklanjanja zahvaćenih limfnih čvorova, Rosi je imala kontrolne preglede svake godine. Ipak, Melvin naglašava da nikada nije znala da je blizu smrti.

- Zbog onoga što se dogodilo njenim sestrama, toliko joj je laknulo. Njima su odstranili grudi, a Rosi je bila tako srećna što joj nisu uklonili grudi, ali nije želela da zna više.

Koliko je znala - tumor se nikada nije vratilo, uzimala je svoje tablete i za nju - sve je bilo u redu.

Rosi su ponuđene hemioterapije nakon operacije, ali ne znajući da je njen rak terminalan, ona je odbila terapije jer nije želela da izgubi kosu pre unukove bar micve. Umesto toga, Melvin ju je svaki dan vodio obližnju bolnicu gde se podvrgla radioterapiji, koja je obično manje brutalna. Sve dok nije naišao na eksperiment sa anastrozolom, koji je  predvodio dr Džefri Tobijas, poznati onkolog, specijalista za rak dojke.

Ispitivanja su pokazala da je anastrozol, koji je prvi put odobren za upotrebu u Britaniji 2006. godine, čak efikasniji od leka tamoksifena i ima manje neželjenih efekata. U pitanju je hormonska terapija koja se daje ženama kod kojih je dijagnostikovan rani rak dojke koji je pozitivan na receptore estrogena, što može i da smanji rizik od povratka. Žene koje se bore sa sekundarnim rakom dojke - kada se tumor proširi na organe kao što su pluća i jetra - danas koriste ovu terapiju za zaustavljanje bolesti. Lek deluje tako što snižava nivo estrogena, koji hrani neke tumore. U proteklih nekoliko godina, Britanski nacionalni zdravstvenih servis (NHS) je takođe počeo da prodaje lek kao preventivu.

Dr Tobijas je pristao da uključi Rousi u svoju studiju, a da ona još uvek, navodno, nije bila svesna svoje krajnje dijagnoze.

- Arimideks je pokrenuo čitav lanac futurističkih lekova koji su spasili milione života, uključujući i našu Rosie - rekao je Melvin, koji je, ne znajući koliko dugo će lek delovati, posmatrao svoju ženu "kao jastreb", pazeći na bilo kakve neželjene efekte, otoke ili bolove.

- Da, funkcionisalo je, ali koliko dugo? Nedelja, mesec, godina? Da li je to bio lek ili samo kratkotrajno odlaganje neminovnog? Svaki dan nakon početka novih tableta predstavljao je prepreku - kaže.

Iako je uspevao da nagovori Rosi da uzima lekove, teško ju je bilo naterati da ode kod lekara opšte prakse.

- Nikada nije želela da ide kod lekara jer se plašila da će je odvesti pravo u bolnicu. Mnogo sam krio od nje, a želeo sam da bude srećna - priznaje Melvin koji je kao prvi cilj odredio da njegova voljena supruge doživi njihovu zlatnu godišnjicu braka i zadržao dah do tada.

Rouzi ne samo da je doživela da proslavi taj dan, već i njihovu 55, 60. i konačno 67. godišnjicu braka, prkoseći užasnim prognozama dve decenije ranije.

- Prevarila je smrt za 21 godinu, a za to vreme je mogla da slavi - rekao je Melvin i dodao: - Mislim da sam uradio pravu stvar. Ne znam da li moja deca misle da sam uradio pravu stvar, ali sam svima uštedeo mnogo muke.

Melvinov unuk Oli Gamp seća se "šoka" porodice kada su čuli Melvinov govor na sahrani.

- Nismo znali kako da reagujemo ili kako da se osećamo. Ali odluka koju je moj deda doneo značila je da svi imamo još 21 godinu sa bakom, i decenije neverovatnih uspomena, smeha i radosti. Mislim da je ono što je uradio - iako je bilo neverovatno rizično - govori o neverovatnoj ljubavi koju je gajio, jer bi učinio sve da je zaštiti i sačuva. Ovo je bio njegov način da to uradi i isplatilo se.

Rouzi je umrla pre dve godine od otkazivanja bubrega, posle niza komplikacija nakon preloma butne kosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Dornik o borbi sa rakom dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje