• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovu bolest mnogi mogu da imaju, a da ne znaju: Da li ste čuli za parazita koji ide na pluća, jetru, mozak...?

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Potrebno je više meseci pre nego što primetite prve simptome

  • 0
echinococcus Foto: Shutterstock

Ehinokok je infekcija koju izaziva parazitska pantljičara iz roda Echinococcus.

Postoji nekoliko različitih vrsta pantljičara koji mogu da izazovu infekciju ehinokoka kod ljudi, poput Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis i Echinococcus vogeli. Ovo je važno znati jer, u nekim slučajevima, zahvaćeni organi zavise od toga koja je vrsta trakavice izazvala infekciju.

Ova infekcija se najčešće javlja na Mediteranu, Bliskom istoku, Africi i Centralnoj Aziji. Ako se ne leči, može da bude fatalna, ali uz pravilan tretman, izgled za izlečenje može da bude dobar.

Simptomi će se razlikovati u zavisnosti od toga koji su organi zahvaćeni. Infekcija, prema pisanju "Healt Line", kod 75 procenata ljudi uglavnom utiče na jetru, a manifestuje se bolom u stomaku i formiranjem cisti na ovom organu. Infekcija takođe kod 22 procenta utiče i na pluća, što uključuje bol u grudima i iskašljavanje krvave sluzi.

I drugi delovi tela mogu da budu pogođeni, uključujući kožu, slezinu ili bubrege.

Šta uzrokuje ehinokokus?

Jednom kada se osoba zarazi pantljičarom - razvija se ehinokok. Parazit obično ulazi u domaćina, najčešće životinju poput psa, ovce ili koze. Crv tada živi u crevima životinje i ispušta svoja jaja kroz njen izmet.

Stoga je najverovatnije da ćete se inficirati ukoliko pojedete hranu koja je kontaminirana životinjskim izmetom, nakon čega period inkubacije traje nekoliko meseci. To znači da je potrebno više meseci pre nego što primetite prve simptome. Određeni sojevi ovog parazita mogu da imaju i duži period inkubacije, koji može da traje i do nekoliko godina.

echinococcus Foto: Shutterstock

Jedan od faktora rizika da se zarazite ovim parazitom je da ste izloženi fecesu pasa, goveda, svinja ili ovaca, ukoliko, recimo, radite na farmi sa ovim životinjama. Drugi faktor rizika je uzimanje nečiste hrane ili vode koja je predhodno kontaminirana jajima pantjičare.

Kako se leči?

Postoji niz medicinskih testova koji mogu da pomognu da se dijagnostikuje infekcija. Na primer, lekar može da naloži da se uradi rendgenski snimak grudnog koša kako bi se isključile druge vrste infekcije. Takođe može da se uradi i MRI ili CT abdomena da bi se postavila dijagnoza.

Pošto period inkubacije može da bude dug, paraziti ehinokoka mogu da se otkriju dok lekar obavlja medicinske testove iz drugih razloga.

Specifični plan lečenja zavisi od težine simptoma, kao i od organa koji su pogođeni. Postoje lekovi poput mebendazla ili albendazola koji mogu da unište ovog parazita. U nekim slučajevima, lekar može čak i da preporučiti operaciju. Lekar takođe može da preporuči uzimanje antiinflamatornih lekova za lečenje upale zahvaćenih organa, a ponekada se koriste i lekovi za hemioterapiju za lečenje cista na organima koje su nastale zbog parazita.

U nekim slučajevima, ove ciste uzrokovane infekcijom se leče i operativnim putem. Ukoliko je infekcija zahvatila mozak i tečnost se tamo nakupila, lekar može da preporuči i ugradnju šanta, uređaj koji se koristi za odvod tečnosti iz mozga.

Stepen izlečenja zavisi od stepena infekcije i zahvaćenih organa. U nekim slučajevima, ciste mogu da puknuti, što može da bude opasno i po život. Ali ako je lekar u stanju da efikasno leči nastale ciste, izgled za izleđenje može da bude dobar.

Kako da se ne zarazite ehinokokom?

Kako bi ste se obezbedili da se ne zarazite ovom pantljičarom ali i da zaustavite širenje infekcije, najvažnije je pravilno odlaganje životinjskog izmeta, jer jedino tako može da se smanji izloženost jajima ovog parazita.

Pored pravilnog rukovanja stokom na farmama i klanicama neopohodno je i sprovođenje temeljnih procedura inspekcije mesa.

No, običan čovek bi trebalo da izbegava nedovoljno kuvanu ili sirovu junetinu, svinjetinu, kao i ribu.

Takođe, pranje voća i povrća pre konzumacije, posebno u oblastima gde je ehinokokus čest, može da pomogne u sprečavanju infekcije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jezivi snimak parazitskog crva kako se migolji na podu porodične kuće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje