• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Retka vrsta raka oka koji obično nema nikakve simptome - ali može da bude izuzetno ozbiljna

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da prepoznate uvealni melanom

  • 0
Očni lekat, doktor, oftamolog, pregled, pacijent Foto:Shutterstock

Postoji retka vrsta raka oka koji obično ne pokazuje nikakve simptome, ali može da bude veoma ozbiljan.

Uvealni melanom, takođe poznat kao melanom oka, obično nema nikakve simptome i često se dijagnostikuje na rutinskim optičkim pregledima.

Međutim neki pacijenti jesu prijavili neke smetnje koje su doživeli, što može da pomogne u ranom dijagnostikovanju ove podmukle bolesti. Jer, ukoliko se rak proširi iz oka na druge organe, polovina pacijenata sa rakom uvea ne preživi, kako prenosi "Mirror".

Uvealni melanom je veoma redak, ali opasan rak. Počinje u ćelijama zvanim melanociti u uvei (srednji sloj tkiva u zidu očne jabučice). Uvea obuhvata horoid (tanki sloj tkiva deo srednjeg sloja očnog zida), cilijarno telo (deo srednjeg sloja zida oka) i iris.

očni pregled Shutterstock

Ne postoji poznat uzrok melanoma i nije povezan sa izlaganjem suncu. Melanom oka nastaje kada se ćelije koje proizvode pigment u očima podele i umnožavaju prebrzo, stvarajući tumor.Ukoliko se rak proširi, veoma je teško izlečiv, ali ako se rano otkrije, neki tretmani mogu da pomognu pacijentima da da žive duže i imaju bolji kvalitet života.

Postoje neki faktori rizika kojih treba biti svestan. Pre svega su zahvaćeni oni sa svetlijom bojom očiju. Ako imate plave, sive ili zelene oči, imate veći rizik od razvoja melanoma oka u poređenju sa ljudima koji imaju smeđe oči. Drugi faktor rizika je bela ili bleda koža. Melanom oka uglavnom pogađa bele ljude i češći je kod onih sa svetlom kožom.

Treći faktor su neobični mladeži. Ako imate mladež nepravilnog oblika ili neobične boje, u većem ste riziku od razvoja melanomskog raka kože i melanomaze oka.

I kao poslednji rizik se navodi - korišćenje sloarijuma. Naime, kako piše list, postoje neki dokazi koji ukazuju na to da izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju u solarijumu, na primer, može da poveća vaš rizik od melanoma oka.

Prosečna starost u kojoj se melanom oka razvija je od 55 do 60 godina, ali ako se dijagnostikuje kod mlađih pacijenata, može da bude povezan sa atipičnim (benignim) mladežima ili melanomom kože.

Uprkos tome što mnogi koji pate od uvealnog melanoma ne doživljavaju simptome, postoje neki poremećaji vida, koji su tipični, zbog čega se tumor najčešće otrkiva tokom rutinskog očnog testa.

Obično ljudi prijavljuju da vide senke, bljeskove svetlosti ili vijugave linije. Ili da im je vid zamućen, da imaju tamnu mrlju u oku koja postaje sve veća. Takođe dolazi do delimičnog ili potpunog gubitka vida.  Javlja se izbočina jednog oka, iritacija na kapku ili u oku koja ne prestaje, a nekada se, iako veoma retko, javlja i bol.

Važno je zapamtiti da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i manjim očnim stanjima, tako da nisu uvek znak raka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Dornik o borbi sa rakom dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje