• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Mama, moram u bolnicu": Tii (11) se rak tri puta vraćao, nisu odmah prepoznati simptomi

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Preživela je moguće i nemoguće

  • 0

Tia je bila sasvim normalna devojčica od četiri godine koju zanima sve što zanima decu njenog uzrasta. Međutim, jednog dana je počela loše da se oseća i roditelji su je odveli kod lekara i tada im se srušio svet.

Od rođenja je Tia bila zdrava devojčica koja nije bila prehlađena niti je išla kod lekara. Vreme je provodila igrajući se napolju. Međutim, kao grom iz vedra neba, kada je imala četiri godine, prijavila je vaspitačici u vrtiću da se ne oseća dobro. Žalila se na bol u vratu, a imala je povišenu temperaturu.

Roditelji su primetili da nije bila sva svoja, bila je dosta tiša, slabo je jela i nije je privlačila igra. To im je bilo jako sumnjivo i nije ličilo na njihovu ćerku.

Iako su prvo pomislili da ima anemiju, analize su pokazale sasvim drugu stranu realnosti. Narednih šest nedelja su je više puta vodili kod lekara ali bezuspešno, niko nije mogao da joj da dijagnozu i otkrije šta se dešava. Jednog dana ih je ona osvestila rečima da se ponaša kao odrasla osoba.

- Mama, mislim da moram u bolnicu. Nešto nije u redu sa mnom - rekla je Tia, prenosi "Metro".

Otišli su ponovo kod lekara prenevši mu šta je Tia rekla i tek tada su je poslali da izvadi krvnu sliku. Poslali su ih kući, ali su ubrzo, posle par sati pozvali da se vrate.

- Zaista mi je žao što ovo moram da vam saopštim, ali Tia ima rak - bile su reči doktora.

Srušili su im svet.

Nisu hteli ništa da skrivaju od svoje naslednice, pa su joj otvoreno rekli šta se dešava i da ima problem sa crvenim krvnim zrncima. Zadržali su je u bolnici i ona je tada već imala B-ćelijsku akutnu limfoblastnu leukemiju i njeno lečenje je trajalo dve godine.

Funkcionisanje roditelja u te dve godine je bilo tako da su se smenjivali kod Tie u bolnici i kod kuće sa mlađim sinom.

Na sreću, iako su se susreli sa problemima, lečenje hemioterapijom i boravkom u bolnici se završio posle dve godine i tada su pokušavali da vrate život u normalu. Međutim, nije išlo onako kako su hteli.

Godinu dana kasnije, kada je Tia imala osam godina, počela je da se žali na bol u leđima i pojavljivanje drhtavice. Lekari ništa nisu mogli da urade, a Tia se ponovo razbolela, imala je jaku temperaturu i oslabila je. Tada su saznali da se rak vratio.

Kako roditelji priznaju, najteže je bilo kako joj opet reći da mora ponovo na hemioterapiju. Ona se tada ponela kao jaka hrabra devojčica.

- U redu, nema problema.

I ponovo ga je pobedila, ali rak se i treći put javio i tada se on proširio na centralni nervni sistem, u kičmenu moždinu. To ih je dokrajčilo jer je značilo da Tia može umreti. Počeli su da razgovaraju sa roditeljima i o toj mogućnosti.

Sledeći korak im je bila transplantacija koštane srži, ali je postajala mala šansa da Tia to preživi - samo 20 odsto. Međutim, odradili su to, posle čega je sledila kompletna izolacija od svih i svakog, osim od medicinskih sestara. Posle nekoliko meseci u bolnici, roditelji su napustili bolnicu sa Tiom.

Ova hrabra devojčica je više od pola života provela u bolnici i samo ona zna šta je sve prošla, sa čim se borila i kako se osećala. Tia sada ima 11 godina i pokušava da živi život normalnog deteta. Vratila se u školu pokušavajući da se vrati na pravi kolosek.

Tia voli sport i nauku, otvorena je, voli društvo i smatraju je jako kreativnom devojčicom. I dalje mora da prati stanje, ide na redovne preglede ali se cela porodica raduje što i pored dodatnog opreza imaju život pred sobom da provode kao porodica.

Sa roditeljima je pokrenula podkast u kome priča o svom iskustvu nadajući se da će pomoći ljudima koji treba da steknu perspektivu o deci koja žive sa rakom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Joland je izlečila sina od kancera

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje