• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislili su da je menopauza, ali zapravo je bio rak: "Bio je u 4. fazi i svuda, a onda se desilo čudo"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa 40 kilograma je pobedila strašnu bolest

  • 0
Žena, plače, tužna žena, depresija, tuga, starica, baka Foto:Shutterstock

Zdravstvena priča Kerol Kernagan primer je da je veoma važna posvećenost svom zdravlju i telu.

Naime, Kerol ima 63 godine i kada je počela da primećuje krvave fleke na pantalonama i bolove u kukovima, sve je to bilo zanemareno jer su mislili da je u pitanju menopauza. Kuk je, doduše, mogao da je boli i od pada koji je imala.

Menopauza se javlja između 45. i 55. godine života i može trajati i do 10 godina, tako da je imala razuman razlog da sumnja na to.

Godine 2020. Kerol je radila i dalje kao negovateljica ljudi obolelih od demencije, što je često zahtevalo i po 12 sati radnog vremena i stalnog hodanja i stajanja, zbog čega je umela i da ignoriše bol.

Ipak, testovi u januaru 2021. godine pokazali su nešto poražavajuće. Dijagnostikovan joj je rak materice i to u četvrtoj fazi.  

Doktori su morali da joj saopšte iskreno mišljenje - da će je vrlo brzo savladati ova nemilosrdna bolest i da će umreti. Istraživanja su kasnije pokazala da se bolest, koja je započela u sluzokoži materice - nazvanoj endometrijum, proširila iznutra.

rak materice Foto: Shutterstock

- Otkrili su da mi je rak u bešici, grliću materice, crevima, zidu karlice - bilo je svuda. Rečeno mi je da ne mogu operisati i da mi nema spasa. U početku nisam želela da pričam o svojoj sahrani, bilo mi je strašno. A onda sam je isplanirala, jer ne znam  koliko mi je ostalo.

Ćerka je došla po mene, kako bih poslednje dane provela kod kuće, a onda mi je rekla da je trudna  i da nosi mog prvog unuka. Tad mi je tek bilo teško - kaže ona, piše "Dailymail".

U februaru 2021. počela je da ide na imunoterapiju. To je tretman koji stimuliše imuni sistem tela da se bori protiv ćelija raka, u nadi da će joj to omogućiti bolji život u danima koji su joj ostali.

Sa samo 40 kilograma bila je preslaba da izdrži hemioterapiju. Ali doktori su bili začuđeni koliko je imunoterapija smanjila tumore gospođe Kernagan i veoma brzo se ispostavilo da su sasvim nestali.

- Nisu mogli da veruju koliko je smanjio tumor i nastavili su da se smanjuju. Na moju sreću, tretman mi je pružio više od kvaliteta života - vratio mi je život - kaže ona.

Kerol je imala operaciju da ukloni ostatak tumora i zvanično je bez raka od oktobra 2021.

Tokom lečenja, doktori su otkrili da gospođa Kernagan ima genetsko stanje zvano Linčev sindrom, zbog čega je predisponirana za rak materice.

Dok se trenutno oporavlja, lekari joj ne mogu dati nikakve garancije da neće ponovo dobiti rak zbog starosti i stanja.

Gospođa Kernagan bi želela da je ranije saznala da ima Linčev sindrom, jer bi išla na redovne preglede i imala profilaktičku histerektomiju kako bi sprečila da dobije rak.

Njena deca su saznala da imaju isti sindrom i verno prate svoje zdravstveno stanje, kako bi sve bilo pod kontrolom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zbog raka grlića materice Srbija je puna siročadi! Podmukla bolest ubije najmanje jednu ženu dnevno

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje