• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vitamin koji će zaista napraviti razliku ako želite da doživite 100

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako postizanje dugovečnosti nije tako jednostavno, postoje načini na koje možete da se pripremite za uspeh

  • 0
Atlanstka dijeta Foto: Shutterstock

Bez obzira da li se religiozno pridržavate dnevnog režima unosa vitamina ili tek planirate redovno da uzimate multivitamine, možda se pitate da li je tajna dugovečnosti tako jednostavna kao što je uzimanje tablete ili dve svakog dana.

Iako postizanje dugovečnosti nije tako jednostavno, postoje načini na koje možete da se pripremite za uspeh. I mesto sa koga možete da počnete - a to je dnevni unos korisnih vitamina.

Danas se vitamini i suplementi ne smatraju spasonosnim rešenjem kao nekada, pa su čak, prema pisanju "Parade", poslednjih godina postali i predmet kontroverzi, koje neki lekari smatraju beskorisnim i gubljenjem novca, ipak postoji nekoliko studija koje govore da dnevni unos multivitamina može da pomogne kada je u pitanju pad kognitivnih sposobnosti.

Vitamin D

Iako je potrebno uraditi još dosta studija kako bi se dokazala efikasnost uzimanja vitamina, stručnjaci se uglavnom slažu da je vodeći vitamin za dugovečnost - vitamin D.

- Vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju, što je toliko važno kako starimo - ističe dr Darnel Koks, gerontolog i trener zdravog starenja: - Padovi i kasniji prelomi kostiju mogu da budu jednaki smrtnoj kazna za starije osobe, a mnogi se nikada u potpunosti ne oporave. Ne samo da istraživanja pokazuju da vitamin D pomaže u jačanju kostiju, čineći padanje daleko manje opasnim, već postoje istraživanja koja sugerišu da vitamin D pomaže u smanjenju upale, smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa, jačanju imunološkog sistema i podizanju raspoloženja.

Vitamin D Foto: Shutterstock

Izlaganje suncu je jedan od najboljih načina da dobijete dnevnu dozu vitamina D koji se odraslima preporučuje u dozi od 530 miligrama. To obično može da se postigne dobro izbalansiranom ishranom kroz izvore hrane bogate ovim vitaminom, kao što su:

  • pečurke
  • losos
  • tuna
  • skuša
  • sardine
  • crveno meso
  • džigerica
  • spanać
  • mleko (obogaćeno vitaminom D)
  • mnogi voćni sokovi
  • jogurt
  • integralne žitarice
  • žumance

Međutim, ako vitamin D dobijate prvenstveno putem vitamina, morate da imate na umu neke stvari. Na primer, uzimanje previše vitamina D, što bi bilo preko 2680 miligrama svakog dana, može da izazove suvoću usta, slabost i povraćanje. Važno je napomenuti i da je potrebno da se određeni lekovi poput onih za krvni pritisak, za snižavanje holesterola, antikonvulzanti kao i neki drugi, izbegavaju dok uzimate vitamin D.

A pošto vitamin D može da prouzrokuje potencijalnu štetu ako postoje određena stanja, poput bolesti bubrega ili određenih karcinoma, izuzetno je važno da pre uzimanja suplemenata vitamina D razgovarate sa svojim lekarom.

Drugi vitamini koji mogu produžiti životni vek

Pošto je nedostatak B12 široko rasprostranjen, kako kaže dr Kenet Koncilja, iz Centra za gerijatrijsku medicinu, bilo bi mudro da se ovaj vitamin uključi u svakodnevnu rutinu. To je vitamin koji je odgovoran za najbolje funkcionisanje nervnog sistema i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Doktor Koncilja dodaje da treba biti posebno oprezan ako redovno pijete alkohol, ako ste bili podvrgnuti operaciji gastričnog bajpasa ili vam je dijagnostikovana inflamatorna bolest creva.

Vitamin B12 se može naći u životinjskim proizvodima/mesu, bobičastom voću i obogaćenim žitaricama.

Vitamin B 12 Foto: Shutterstock

I kalcijum je jedan od ključnih vitamin koji su neophodni starijim osobama, jer su padovi sa osteoporotičnim prelomima jedan od najvećih rizika za njih. Iako biste mogli da unosite 1.200 mg kalcijuma dnevno, najbolje je da ga uzimate iz hrane kao što su mlečni proizvodi, pića obogaćena kalcijumom, soja, tofu, bademi i lisnato povrće (spanać, kelj, krastavca). Moguće je predoziranje i kalcijumom zbog čega je važno da porazgovarate sa svojim lekarom.

- Drugi suplementi koji podržavaju zdravo starenje i poboljšavaju dugovečnost uključuju kvalitetan multivitamin, EPA/DHA koji sadrži omega-3 masne kiseline, magnezijum, kvercetin (biljni pigment ili flavonoid) i resveratrol (polifenol koji deluje kao antioksidans) - ističe  dr Garet Seibold: - Ovi specifični suplementi podržavaju zdravo starenje kroz različite mehanizme, što uključuje smanjenje upale u telu što je primarni pokretač mnogih uobičajenih uzroka smrti danas.“

Dodatne zdrave navike za život do 100

Stručnjaci su uvereni da i druge zdrave navike pored vitamina treba integrisati u svakodnevni život kako bi se postigla dugovečnost. To uključuje:

  • Vežbanjte svaki dan (30 do 60 minuta, pet do šest dana u nedelji)
  • Hobi i aktivnosti, kao što su umetnost, čitanje, muzika, instrumenti, crtanje i građenje
  • Naučite da upravljate svojim nivoom stresa kroz disanje, meditaciju i vežbu.
  • Uživajte u značajnim društvenim interakcijama.
  • Jedite zdravu, nisko-inflamatornu hranu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje