• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve je izgledalo kao prehlada, a onda su joj udovi postali crni: Morali su da joj amputiraju noge i ruke

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Amputacije su obavljene u junu 2023. godine, a do avgusta se vratila kući

  • 0

Učiteljica u srednjoj školi u Teksasu kojoj su amputirana sva četiri uda nakon što su pocrneli i postali "mumificirani" nakon naizgled banalne bolesti, kaže da je odlučila da bude srećna, uprkos užasnom iskušenju.

Šeri Mudi (51) počela je da se oseća prehlađeno tokom nastave u aprilu 2023. i nije obraćala pažnju na to.

Ali kroz nekoliko dana javila joj se i visoka temperatura. Nakon što se jedne noći probudila sa otežanim disanjem, otišla je u bolnicu.

- Nikada u životu nisam otišla u hitnu pomoć. Bila sam veoma zdrava, u dobroj formi. Pravilno sam jela i vežbala - rekla je ona za "Today".

Lekari su utvrdili da boluje od dvostruke upale pluća, za koju su rekli da je izazvana streptokokom. Njeno telo je palo u septički šok, po život opasan odgovor na infekciju koja ozbiljno snižava krvni pritisak.

- Morao sam da proguglam šta je sepsa. Nisam imao pojma. Mi smo prilično zdravi ljudi. Brzo sam shvatio da smo u teškoj situaciji. Bio sam uplašen - rekao je njen suprug Dejvid.

Stvar je komplikovala lek protiv artritisa koji je Šeri uzimala, a koji je oslabio sposobnost njenog tela da se bori protiv infekcije. Maltene njeno telo nije imalo nikakve šanse da se izbori.

Šeri, majku odraslog sina, lekari su stavili u komu, lečili je lekovima kako bi povratili protok krvi u njene vitalne organe, što je uzrokovalo manjak cirkulacije u njenim rukama i nogama.

- Bukvalno sam gledao noge i ruke moje žene kako umiru - rekao je Dejvid.

Potresne fotografije pokazuju kako je to izgledalo - Šeri sedi na ivici bolničkog kreveta sa cevima koje izlaze iz njenog tela, a ruke i noge joj vise potpuno crne.

- Udovi su bili crni i mumificirani - dodao je suprug.

Nakon što su joj spasili život, lekari su utvrdili da Šeri treba amputirati ruke i noge ispod laktova i kolena. Isprva je plakala ali vrlo brzo se osećala smireno uprkos vestima koje su joj promenile život nadalje.

Amputacije su obavljene u junu 2023. godine, a do avgusta se vratila kući. Dejvid i Šeri se prilagođavaju novoj stvarnosti njihovog zajedničkog života. Suprug je napustio posao da bi se brinuo o svojoj ženi puno radno vreme.

Oboje se svojski trude da izaberu sreću i da ne dozvole da ih teškoće definišu.

- Samo biram da budem srećna. Ne znači da nemam slom s vremena na vreme i da samo malo zaplačem. Ne dozvoljavam da traje dugo - kaže Šeri.

Dejvid je zadivljen snagom svoje žene, kaže da se oseća kao da mu je bilo teže da se nosi sa tim dok je ona to mnogo bolje podnela.

- Ona je jednostavno neverovatna - zaključio je Dejvid.

Kako se sepsa manifestuje i kroz koje vreme

Sepsa od početne infekcije može brzo da se razvije i da napreduje do septičkog šoka za samo 12 do 24 sata. Osoba može da ima ovu infekciju koja se ne popravlja ili čak može da bude bolesna, a da toga nije svesna.

Može biti teško da se tačno odredi kada se infekcija preselila sa mesta odakle je nastala u krvotok, ali kada se to dogodi, brzo prepoznavanje i lečenje ključni su za izbegavanje septičkog šoka. Kada osoba ima ovu infekciju, teško da može da se kaže da li počinje da se oseća gore. Generalno, ljudi koji dobiju sepsu počeće da se osećaju umornije ili zbunjeno i mogu imati drhtavicu ili jezu.

Međutim, ovi simptomi mogu da se pojave i kod drugih vrsta infekcije, tako da je važno da se obrate lekaru ako imaju infekciju koja se i pored lečenja ne popravlja. Sepsa može da ima iste znake i simptome (poput groznice) kao i druge vrste infekcija. Međutim, kod sepse, simptomi će postati izraženiji kada infekcija uđe u krvotok.

Groznica, kratak dah, drhtavica ili jeza, jak bol ili nelagodnost, lepljiva ili znojava koža - sepsa zahteva hitnu medicinsku pomoć ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slavica Maris o malim boginjama, velikom kašlju i svim virusima koji haraju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje