• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve je počelo od zamagljenog vida, a saznala je da može ostati invalid: Rešila je da pre toga istrči maraton

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Emili, čija su majka i dve tetke po ocu imale MS, postala je zabrinuta da će njeno stanje uticati na njenu sposobnost da odgaja ćerku Hejzel

  • 0

Emili Tofam (26) je nekoliko dana mučio zamagljen vid. Isprva je mislila da će proći samo od sebe, ali ipak je otišla doktoru samo da bi joj rekli da je njen simptom rezultat oštećenja očnog nerva na zadnjem delu desnog oka.

Ostatak testiranja je pokazao da se tu krije još nešto, što je i potrdila magnetna rezonanca.

Dobila je dijagnozu multiple skleroze (MS) - autoimune bolesti koja se ne može izlečiti. Ona blago smanjuje očekivani životni vek i može izazvati trajnu invalidnost i oslabiti imuni sistem.

Emili, kao farmerka, bila je zdrava i u formi, bez ikakvih prethodnih zdravstvenih tegoba.

- Bila sam apsolutno uništena jer sam videla u kakvom užasnom stanju ovo može da ostavi ljude, ne samo njih već i  ljude oko njih. Osetila sam kako tlo pada ispod mene. Razmišljala sam kako ću da se nosim sa porodicom kada sam invalid? Ko će mi čuvati dete kad ja ne mogu? Sve ove stvari ti prolaze kroz glavu. Bilo je to tako zastrašujuće vreme za mene - rekla je za "Mirror".

Emilina poražavajuća dijagnoza postavljena je u maju prošle godine, kada je njena ćerka Hejzel imala samo pet meseci. MS je autoimuno stanje, koje uzrokuje da telo greškom napada mozak i kičmenu moždinu - posebno mijelinsku ovojnicu oko nervnih završetaka, neophodnu za slanje signala po telu. Kada se signali ne mogu pravilno slati, tokom vremena pokreti mogu postati sporiji ili se na kraju uopšte ne šalju po celom telu i na kraju mogu dovesti do toga da osoba postane potpuno onesposobljena, nesposobna da obavlja osnovne životne potrebe, kao što su gutanje i govor.

Emili, čija su majka i dve tetke po ocu imale MS, postala je zabrinuta da će njeno stanje uticati na njenu sposobnost da odgaja Hejzel.

- Tako sam se plašila da će moja ćerka morati da prođe upravo ono kroz šta sam ja već morala da prođem sa svojom majkom. Nadam se da neću biti ni blizu tako loše kao članovi moje porodice jesu. Od kada sam dobila dijagnozu, trudila sam se da učinim koliko mogu da sebi pomognem, iako će na kraju bolest odlučiti o mojoj budućnosti za mene. Vreme je da uživam u životu punim potencijalom dok mogu jer niko ne zna šta dolazi i ne želim da ne mogu da radim stvari, želeći da sam to uradila kada sam mogla.

Kako je došlo do dijagnoze

Emili je prvi put primetila problem sa vidom u maju prošle godine. Njen vid desnog oka je značajno oštećen u roku od četiri dana, kaže ona.

- Osećala sam se kao da imam nešto u oku. Vid mi je bio zamagljen u gornjem desnom uglu desnog oka, zamagljen kao kada imaš trepavicu ili nešto slično u njoj. Nastavila sam da ga trljam i nije se pomerao. Takođe je bilo neobično jer nije bolno, kao kada imate nešto u oku, ali je bilo bolno pomerati očnu jabučicu s jedne na drugu stranu u duplji. Tokom naredna tri ili četiri dana, zamućeno područje se širilo do tačke da je pokrivalo više od polovine mog vida iz desnog oka. Mogu samo da je opišem kao zamagljeno i obezbojeno.

Dijagnoza, postavljena 30. maja 2023, potresla je majku jedne devojčice.

- Bio sam apsolutno devastirana dijagnozom. Čak i sada još uvek razmišljam o svim ovim stvarima, kao što je ko će se brinuti o mom detetu... Osećam da sam mentalno fokusirana na pokušaj da ostanem pozitivna znajući medicinski razvoj u poslednjih 20 godina. Iako još uvek nema leka, sada je na raspolaganju mnogo različitih opcija lečenja da se pokuša usporiti bolest smanjenjem broja relapsa, čime se smanjuje ožiljno tkivo na kičmenoj moždini i mozgu.

Ona uzima nekoliko lekova za lečenje ovog stanja, ali je odlučna da uskoro trči maraton, zbog sebe, svog fizičkog i mentalnog blagostanja.

- Život mi se promenio onog dana kada sam išla na pregled, moglo bi se reći i na gore, jer mi je sada postavljena poražavajuća dijagnoza, ali na kraju, to me je možda spasilo od života mnogo goreg nego što mogu da zamislim da će sada biti, nadam se . Ja sam fizički mnogo zdravija osoba i psihički sam spremna za ono što mi budućnost može doneti - zaključuje ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lidija je godinama čekala novu jetru, a onda je porodica iz Bijeljine donirala organe svoje ćerke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje