• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Toliko je alergična na vodu da ne može ni da se tušira: Čak joj i sopstveni znoj izaziva alergijsku reakciju

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena je prvi put primetila svoju dermalnu hidrofobiju kada je imala 12 godina, a njeno stanje je nastavilo da se pogoršava tokom godina

  • 0

Ženi iz Južne Karoline utvrđena alergija na vodu, nakon što je zbog nesnošljivog svraba nakon kontakta sa vodom morala da prestane u potpunosti da se tušira.

Amerikanka pati od akvagene urtikarije, varijante koprivnjače koja uzrokuje izbijanje osipa nakon izlaganja vodi. Ova bolest je izuzetno retka, sa svega 37 zabeleženih slučajeva u medicinskoj literaturi.

Kada se Loren Montefusko (22) tušira ​​ili na neki drugi način dođe u kontakt sa vodom, ona doživljava intenzivan svrab, koji može da traje i do sat vremena.

- Bilo je teško snalaziti se kao mlada žena - rekla je za "NY Post" i dodala: - Osećam se kao da mi je svrab duboko ispod površine kože. Dajem sve od sebe da me ne svrbi i da se ne češem, ali ne mogu da izdržim.

Da stvar bude još gora, navodno ne postoji način da se ublaži agonija.

Montefuskova je prvi put primetila svoju dermalnu hidrofobiju kada je imala 12 godina, ali je njeno stanje nastavilo da se pogoršava tokom godina. Konačno je otišla kod lekara tri godine kasnije, nakon čega joj je dijagnostikovana nesvakidašnja bolest.

Kako navodno ne postoji lek za ovu alergiju, Montefuskova nastoji da ublaži simptome izbegavajući kupanje što je više moguće i tušira se izuzetno brzo onda kada baš mora. Nakon toga, mora još brže da se obuče jer hladan vazduh može da joj pojača bol, jednako kao i ribanje ili brijanje tela.

Nažalost, uzdržavanje od ribanja je samo marginalno efikasno s obzirom na to da njen osip može da izazove i boravak u okeanu, hidromasažnim kadama, bazenima, pa čak i - sopstveni znoj.

- Pokušavala sam da održavam higijenu krpom i vodom, ali to i dalje koristi vodu i izaziva alergijsku reakciju - opisala je devojka, koja danas koristi suvi šampon da skrati vreme pod tušem.

Ona kaže da jedino sigurno rešenje za nju je korišćenje "maramica za telo" jer je to sprečava da uopšte mora da uđe pod vodu.

Nažalost, bol koji ovo stanje izaziva nije samo fizički.

- Užasnuta sam time što ne mogu da se tuširam - ispričala je.

Srećom, Montefuskova je uspela da pronađe na društvenim mrežama grupu podrške gde se nalaze i drugi ljudi koji pate od istog stanja, koji takođe ne žele da se tuširaju iz istog razloga, zbog čega se, kako je rekla "oseća daleko manje odvratno".

- Pomoglo mi je što sam pronašla i druge obolele i vidim da se nose sa istim problemima kao i ja, jer se zbog toga onda osećam manje odvratno zbog činjenice da ne mogu da se kupam - rekla je ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve o alergijama: Kada se javljaju i kako se zaštiti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje