• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boris je dobio cistu preko pseće dlake, a lečili su ga od astme: Plućno krilo mu je istrulilo

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ehinokokus se neprimetno uvukao u njegovo telo i ostao čitavih 14 godina

  • 0
Boris Gujaničić Printskrin: TV Prva

Boris Gujaničić ima 25 godina i dolazi iz Smedereva. Njegova humanost i borbenost nikoga nije ostavila ravnodušnim, kada je u intervjuu ispričao kako je pobedio neverovatne zdravstvene nepogode.

Naime, ovaj mladić ima samo jedno plućno krilo, a od drugog mu je ostao samo deo.

Sve je počelo u detinjstvu, kada je 10 godina imao pogrešne terapije, zbog loše procene i pogrešne dijagnoze lekara. Kada mu je dodeljena prava dijagnoza, Borisu je jednu plućno krilo sasvim istrulilo.

Kako navodi u intervjuu za "Prva TV", seća se da su ga dugo "lečili" od astme, zbog sličnih simptoma, ali je to zapravo bila ehinokokna cista na plućima. Na jednoj fudbalskoj utakmici je ona pukla i tada je hitno odveden u bolnicu. Stanje je bilo kritično i usledila je velika borba za život mladog Borisa.

- Bio sam životno ugrožen sve dok nisam stigao do Instituta za "Majku i dete" - dodaje on i nastavlja:

- Verovalo se da sam izlečen, ali se ispostavilo da sam dobio ehinokoknu cistu preko pseće dlake. Rasla je punih 14 godina. Na kraju je narasla do veličine rukometne lopte i, budući da sam igrao fudbal i naprezao se, pukla je - ispričao je Boris.

U toku operacije videlo se da je dve trećine jednog plućnog krila istrulilo, zbog čega su morali da ga odsrtrane. Kako je dalje opisao, od tada diše sa 70-75 odsto kapaciteta, zavisno od vremenskih uslova.

Ipak, ovo mladiću ljubitelju sporta, ne smeta da trči. To mu, međutim, ne smeta da trči. Boris danas istrčava stotine kilometara kako bi pomogao teško bolesnoj deci. Pohvalio se da je u januaru istrčao više od 300 kilometara u okviru humanitarnog izazova "Vidi ko te juri", da bi pomogao bolesnoj deci.

- Radio sam davno test opterećenja koliko mogu da dišem. Poteškoće imam tek kada krenem sa trčanjem, dok telo ne dostigne temperaturu. Lekari kažu da donekle to jeste OK, idem malo i na svoju ruku, ali niko mi nije zabranio. Imao sam mnogo sreće, jer sam bio sportista dugo, što mi je pomoglo da se oporavim. Oporavak je trajao šest meseci i to samo zato što mi nije bio otvaran grudni koš, inače bi trajao godinu dana- ispričao je Boris.

Šta je ehinokokus i koji su simptomi?

Ehinokokus, kako i stvaranje ciste, izaziva mala pantljičara koja živi u crevu psa, a njena jajašca izbacuju se stolicom iz creva.Može se preneti preko pseće dlake.

Kod cistične ehinokokoze pluća dominiraju simptomi koji nisu odmah alarmantni, zbog čega je i opasna. Slučajno se otkriva rentgenskim snimkom, a simptomi se opisuju kao prolazni kašalj, iskašljavanje krvi, alergijske promene na koži, a kod velikih cista i atelektaze i poremećaj disanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lidija je godinama čekala novu jetru, a onda je porodica iz Bijeljine donirala organe svoje ćerke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje