• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prerano rođena beba joj je umrla na rukama: Loši rezultati prvih testova došli su tek nakon porođaja

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šalje upozorenje svim ženama

  • 1
Dečije ruke, majka Printskrin: TikTok/@harper_roseandme

Keli Redhed je mama koja je nedavno doživela gubitak novorođene treće bebe. Želi da svoju priču o kasno uočenim zdravstvenim simptomima podeli sa što više ljudi, kako se nekome ne bi dogodilo isto.

Naime, uzbuđenje je ušlo u porodični dom ove 33-godišnjakinje, kada je u junu 2023. saznala da je trudna po teći put.

Ali nakon 18 nedelja trudnoće, počela je da oseća oštre bolove u stomaku. U početku je mislila da su u pitanju grčevi, ali je shvatila da je situacija ozbiljna nakon nekoliko dana neprekidnog bola.

Hitno se prijavila u bolnicu, gde su lekari uzeli briseve i uzorak urina, koji su pokazali da ima gljivičnu infekciju - uobičajeno stanje tokom rane trudnoće. Iako nije želela da napusti bolnicu, lekari su je poslali kući, gde su se simptomi samo pogoršavali. Jedno jutro počela je naglo da krvari dok je bila u toaletu, pa je odmah pozvala lekare. No, rečeno joj je da pripazi i dobila je neke dodatne instrukcije.

- Sledećeg jutra nisam mogla da ustanem iz kreveta od bolova. Toliko su postali jaki da mi je pozlilo i muž me je odmah odvezao u bolnicu, odakle su me opet poslali kući da se "odmaram". No, morali su da me prime kada sam počela da povraćam. Bila sam preplašena. Doktori su požurili i rekli da moraju odmah da me pregledaju, da provere da li imam trudove - navodi ona za "NYPost".

Brzi pregled je pokazao da se grlić materice otvara i da će Kelina beba biti rođena rano.

- Brznula sam u plač i rekla sam da moja ćerka ne može da se rodi jer neće preživeti - nastavlja ona.

Harper-Rouz je rođena 14. septembra 2023, sa samo 18 nedelja i tri dana, u početku se sama kretala i disala - ali je umrla 30 minuta kasnije u maminom naručju. Imala je slabih 0,4 kilograma.

- Držala sam svoju ćerku dok nije umrla. Bilo je užasno. To je najgore iskustvo u mom životu i nikome to ne bih poželela - priseća se.

Nekoliko dana nakon porođaja, primila je poziv od svog doktora, koji joj je rekao rezultate briseva uzetih kada se prvi put prijavila u bolnicu. Bila je pozitivna na hlamidiju i gonoreju, koje su se razvile u karličnu inflamatornu bolest.

- Pala sam na pod i samo jecala. Da sam bila testirana rano u trudnoći, moja ćerka bi i danas bila živa - govori nesrećna mama.

Nakon dijagnoze, Keli je imala sastanak sa svojim konsultantom, koji je potvrdio da bi njena ćerka još uvek bila živa da je imala rani skrining na polno prenosive infekcije.

- Pitala sam ga da li bi Harper još uvek bila ovde da sam ranije bila na kompletnom pregledu na SPI, a on je rekao: "Da, oni bi mogli da leče infekcije i ona bi i dalje bila sa nama" - opisala je ona.

Dobijala je savete mnogih da "ne treba da radi skrining", jer je starija od 25 godina i udata.

Ožalošćena majka je od tada pokrenula onlajn peticiju za finansiranje skrininga na SPI na početku trudnoće - što nije uobičajena praksa za sve uprkos visokim rizicima koje SPI donose za trudnoću.

Šta su hlamadija i gonoreja?

Hlamidija je polno prenosiva bolest koju prenosi bakterija Chlamydia trachomatis. Smatra se najčešćom polno prenosivom bolešću, a simptomi nekada mogu biti gotovo neprimetni. Hlamidija se lako i brzo leči, ali ako se ne otkrije na vreme, mođže uticati na plodnost žene.

Gonoreja je slična hlamidiji; takođe polno prenosiva bolest i ne može se dobiti nikako drugačije osim putem intimnog odnosa. Kod žena može stvoriti infekciju koja zahvata grlić materice i ostale reproduktivne organe, a leči se antibioticima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sara je samohrana majka bliznakinja sa Daunovim sindromom: Njena porodična priča raznežuje sva srca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • teorija zavere

    14. mart 2024. | 09:20

    U Americi je četvrti uzrok smrti greška u lečenju, a posle, kada sumnjamo u lekare, nazivaju nas teoretičarima zavere i traže da slepo verujemo lekarima.

    Podelite komentar