• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Frizer primetio cistu na glavi žene i spasao joj život: Lekari joj pre 20 godina rekli da je bezopasan mladež

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kajli koja je 20 godina imala izbočinu nalik cisti na glavi ostala je šokirana kada joj je rečen pravi uzrok

  • 0
Žena kod frizera Foto: Shutterstock

Žena koja je 20 godina imala izbočinu nalik cisti na glavi ostala  je šokirana kada joj je lekar rekao pravi uzrok.

Kajli Barlet (47) tvrdi da su je lekari uverili još pre 20 godina da izbočina nalik cisti koju je imala na glavi zapravo bezopasna "izraslina na lobanji" – ali ju je njen frizer naterao da potraži drugo mišljenje.

Majci četvoro dece, iz Kvinslenda, u Australiji, zahvaljujući tome što je poslušala savet frizera, kasnije dijagnostikovan tzv. dermatofibrosarkom protuberans - retki rak mekog tkiva. Posle teške operacije u kojoj joj je doktor izvadio tumor iz glave, danas se nosi sa sa trajnim gubitkom kose.

- Bila sam prestravljena, jer je došlo do agresivne faze i morali su odmah da operišu - otkriva za "The Sun" Kajli koja sada deli sa drugima svoje iskustvo kako bi podigla svest kod drugih o ovom problemu, posebno pošto nije lečena više od dve decenije.

Ona je kazala:

- Bila sam tako uplašena da ću umreti i da više neću videt supruga i naše četvoro dece. U početku, su doktori rekli da je to samo izraslina na lobanji - ali od tada sam saznala da tako nešto ne postoji. Ali sam im verovala, čak i kada je postajalo sve veće.

dermatofibrosarcoma protuberans Foto: Shutterstock

Kako kaže, veruje da bi sve sada izgledao normalno da su je poslali na biopsiju na vreme.

- Želim da ljudi znaju koliko je važno proveriti sve grudvice i tražiti drugo mišljenje. Otkrivanje raka u poslednjem trenutku mi je spaslo život.

Kajli je prvi put primetila kvržicu početkom 2000-ih i odmah je potražila lekarski savet, ali tvrdi da je su je otpustili sa savetom da ne brine. U januaru 2020, ova mama je ipak odlučila da potraži drugo mišljenje nakon što je njen frizer pitao da li je svesna da joj se na glavi formira cista.

- Otišla sam kod novog doktora, koji me je poslao na ultrazvuk i biopsiju. Pre ovoga nisam imala nikakve brige da je u pitanju rak - ispričala je Kajli koja je dobila dijagnozu u maju 2020, kada joj je rečeno da mora brzo da se podvrgne velikoj operaciji.

- Kada mi je postavljena dijagnoza, bila sam prestravljena. To je bio dan koji nikada neću zaboraviti jer je to što čujete da imate rak najgora stvar na svetu. Bila sam tako uplašena, a operacija je imala visok rizik od smrti, tako da sam bila toliko uplašena da neću izvući živu glavu i da neću videti svoju decu kako rastu.

U Engleskoj se u proseku svake godine dijagnostikuje 147 slučajeva dermatofibrosarkom protuberans (DFSP). Ovaj tumor rast sporo i retko se širi izvan kože. Međutim, koreni raka mogu zaći duboko u kožu i stoga njegovo sečenje može zahtevati operaciju rekonstrukcije. Izrasline se obično pojavljuju na rukama, nogama i trupu i u početku mogu da deluju kao obična bubuljica.

Hirurzi su u Kaljlinom slučaju uklonili kancerogenu kvržicu i rekonstruisali njenu glavu koristeći mišiće sa leđa. Uzet joj je deo kože za sa noge za presađivanje.  Ona je bila presrećna što se probudila živa posle operacije, ali ju je još čekao bolan oporavak.

- Nisam imala bolove u glavi jer su mi presekli nervne završetke, ali su mi iz leđa izlazila dva drena i svi šavovi. Bilo je nemoguće kretati se, kašljati ili bilo šta raditi, a da me to ne povredi. I noga me je bolela od presađivanja kože. I nisam bila ljubitelj ogledala, jer mi je ostala ogromna ćelava tačka na potiljku. Zaprvo sam imala napad panike jer sam se toliko plašila da se pogledam u ogledalo i da da vidim kako ću izgledati.

Kajli nikada neće moći da povrati kosu na mestu hirurške transplantacije, jer tamo nema folikula dlake.

- Zauvek ću biti ćelava. Pristala sam da probam neke perike sa najboljom drugaricom da se nasmejem. Odlučila sam da ću, ako već moram da nosim perike, svaki dan nositi drugu periku. Tako sam i pronašla druge zene koje u svetu pate od gubitka kose.

Simptomi DFSP-a - i drugih lukavih izbočina na koži

Simptomi DFSP-a mogu da variraju u zavisnosti od veličine i lokacije tumora.

Neki od ovih simptoma su sporo rastuća i često bezbolna kvržica ispod kože. Tu je i ožiljak ili duboko usađena bubuljica na koži, koja se lako može otvoriti ili krvariti, ili kvrga sa kožom preko koje je mekana i udubljena. Takođe koža može da bude ružičaste do smeđe boje, a ponekad može da se pojavi u nijansama ljubičaste (može izgledati kao modrica).

Ako se DFSP ostavi nekoliko godina, može prorasti kroz gornji sloj kože i razviti se u čir.

Kajli danas ima skoro 12.000 pratilaca na svom Instagramu (@‌thevigandi), gde objavljuje recenzije i deli svoja iskustva.

- Ponekad se osećam kao da izgledam odvratno i ne želim nikoga da uplašim – posebno kada vidim sliku sa strane glave gde mi se ožiljak spušta blizu uha. Ovako niko ne bi želeo da izgleda i ponekad to samo boli. Mislim da će biti potrebno mnogo vremena da u potpunosti prihvatim ono što mi se dogodilo i kako izgledam. Nikada nisam čuo za [ovaj rak] pre moje dijagnoze - zaključuje ova žena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Frizer Aleksa Rabrenović pokazao kako on radi old money frizuru i šta misli o aktuelnim trendovima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje