• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdrava žena (29) preminula nekoliko dana nakon što je "zakačila" superbakteriju koja joj je "izjela pluća"

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U bolnici joj je dijagnostikovan Staphilococcus aureus, bakterija koja je otporna na meticilin - koja je takođe poznata i kao superbakterija MRSA

  • 1
Ashley Timber Foto: Facebook

Zdrava žena iznenada je umrla nekoliko dana nakon što ju je uhvatila superbakterija koja je napala njene organe i napravila rupe u njenim plućima.

Ešhli Timberi (29), osim što je imala nekoliko čireva, bila je savršeno dobro sve dok se nije srušila.

Hitno je prevezena u Memorijalnu bolnicu u Sidneju, gde su lekari pronašli bakteriju u njenim plućima. U bolnici joj je dijagnostikovan Staphilococcus aureus, bakterija koja je otporna na meticilin - koja je takođe poznata i kao superbakterija MRSA.

Ova bakterija je izazavala progresivnu upalu pluća kod žene - i ona je preminula deset dana kasnije. Njena rođaka Šantee Loke rekla je za "Yahoo News Australia":

- Ispostavilo se da ima superbakteriju koja je napadala sve njene organe, a onda je dobila upalu pluća i to ju je na kraju ubilo - izjavila je njena rođaka Šantel Loke i dodala:

- Umrla je kada je stigla u bolnicu, pa su je odmah reanimirali i intubirali. Takođe je imala sepsu po celom telu. Doktori su nam pokazali CT snimak koji pokazuje normalna pluća. Onda su nam pokazali njena — koja su bila sva prekrivena u rupama. To je bilo posledica začepljenja njenih pluća od upale pluća, i zbog toga što je bakterija počela da biva u šupljinama njenih pluća.

Ashley Timber Foto: Facebook

MRSA je bakterija koja obično živi bezopasno na našoj koži, međutim, ukoliko uđe u telo, može da izazove ozbiljnu infekciju kojoj je potrebno hitno lečenje antibioticima. Simptomi MRSA uključuju bolnu i otečenu površinu kože, koja je topla kada je dodirnete, a iz rane može da curi gnoj ili tečnost, i predeo deluje crveno.

Ako se infekcija proširi u krv ili pluća, osoba može da dobije visoku temperaturu, otežano da diše, da ima jezu, vrtoglavice i konfuziju.

MRSA može da se leči antibioticima, a ozbiljnije infekcije moraju da se saniarju u bolnici antibioticima koji se daju kroz injekcije ili infuzijom. Antibiotici mogu da se primaju u periodu od nekoliko dana pa i do nekoliko meseci, u zavisnosti od toga koliko je infekcija ozbiljna.

- Ako dobijete komplikacije, možda će vam trebati dalje lečenje, kao što je operacija za dreniranje nakupljenog gnoja (apscesa). Ljudi koji borave u domovima i bolnicama (posebno oni koji su imali operaciju) imaju veći rizik da dobiju MRSA infekcije. Ako idete u posetu nekome u staračkom domu ili bolnici, sledite sva uputstva koja ste dobili o pranju ili dezinfekciji ruku - prenosi "Mirror" upozorenje lekara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo ljude da li redovno idu na skrining preglede: "Ne znam ni šta je to"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • đorđe

    16. mart 2024. | 22:51

    tu pomaže samo jako ljutenje belim lukom, tako da misliš da ćeš umret od muke . niko mi ne veruje a na sebi sam isprobao

    Podelite komentar