• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dremka posle posla ukazala da ima rak: Vaspitačica (40) dugo nije htela da prizna da joj telo šalje signale

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tek kad je smogla snage otišla je na preglede, otkriveno je da ima rak debelog creva veličine loptice za golf koji je metastazirao na jetru

  • 0
rak bešike, bešika, rak Foto: Shutterstock/CGN089

Konstantno se pominje da je preventiva pola zdravlja. Potrebno je da vodimo računa o svom telu pa čak i kad ne osećamo neke tegobe. To je jedna vaspitačica shvatila na malo teži način.

Naime, Marijel del Vale (40) je otkrila da ima rak debelog creva bez nekih posebnih tegoba koje je mogla da prepozna.

Posao vaspitačice nije nimalo lak, rad sa decom je iscrpljujuć, ali kada je Marijel uvidela neuobičajene radnje kod sebe, shvatila je da je vrag odneo šalu. Ona je posle dolaska s posla počela da drema i to je bila ozbiljna dremka od dva sata, što nije bila njena norma. Kada bi se probudila, jedino što je mogla jeste da se istušira i da se vrati u krevet jer se nikada nije osećala odmornom.

Baš u tom periodu je shvatila da je postala osetljiva na određenu vrstu hrane, piše "Today".

- Postala sam naduvena, a kada bih jela određenu hranu, boleo bi me stomak. Ubrzo sam primetila i promene u crevima ali i krv u stolici. Rešila sam da odbacim neku hranu, ali ni to nije pomoglo - rekla je Marijel.

Otišla je kod lekara koji ju je poslao na kolonoskopiju i endoskopiju iako nije imala 45 godina, kada se preporučuju ove analize. Tri puta je Marijel zakazivala i isto toliko puta otkazivala jer se plašila.

Tek kad je smogla snage otišla je na preglede, otkriveno je da ima rak debelog creva veličine loptice za golf koji je metastazirao na jetru.

- Kada su mi saopštili vest, klecala su mi kolena i postalo mi je vruće. Prvo što sam rekla lekarima jeste da imam sina i da ne želim da umrem - rekla je Marijel.

Imala je pet ciklusa hemioterapije za smanjenje raka, Marijel je otišla na operaciju kako bi ga uklonila zajedno sa delovima jetre i debelog creva. Danas se oseća dobro.

Istina je da rak debelog creva napada i mlađe ljude od očekivanog godišta i da simptomi mogu biti razni i da treba posebno voditi računa o tome.

Simptomi raka debelog creva obično uključuju:

  • krvavu stolicu
  • promenu navike creva
  • neobjašnjivi bol u stomaku
  • neobjašnjivi gubitak težine
  • neobjašnjivi umor

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve što je potrebno da znate o prevenciji raka dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje