• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ginekolog odgovara na pitanja koje grupe Papa testova postoje i šta ih karakteriše

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doktorka Mima Fazlagić za Ona.rs o proceduri za testiranje na rak grlića materice

  • 0
Dr Mima Fazlagić, Papanikolau test, Papa test, pap Foto-kolaž: Shutterstock, Marko Jovanović

Papa test je skrining metoda za testiranje na rak grlića materice. Rano otkrivanje raka grlića materice pomoću Papa testa daje veće šanse za izlečenje, a ovaj test takođe može da otkrije promene u ćelijama grlića materice koje ukazuju na to da bi rak mogao da se razvije u budućnosti. Zato je rano otkrivanje ovih abnormalnih ćelija pomoću Papa testa prvi korak u zaustavljanju mogućeg razvoja raka grlića materice.

Pitali smo našu poznatu ginekoškinju Mimu Fazlagić da nam objasni koje grupe Papa testova postoje i šta ih karakteriše?

- Grlić materice je jedini od unutrašnjih organa koji direktno dostupan pregledu i oku doktora. Rak grlića materice je zaista jedno od retkih malignih oboljenja koje može da se na vreme otkrije i u potpunosti izleči. Uslov je da pacijentkinja ide na redovne kontrole i da jednom godišnje uradi kolposkopski pregled grlića. To je ginekološki pregled prilikom koga se grlić gleda pod mikroskopom i uzima Papanikolau bris - objašnjava doktorka.

Dr Mima Fazlagić Foto: Marko Jovanović

Pronalaskom Papanikolau testa značajno se promenila ginekologija, jer je upravo taj test omogućio prevenciju raka grlića materice.

- Suština testa je da se uzme razmaz ćelija sa vrha grlića i da sa pod mikroskopom utvrdi da li su one normalne ili pokazuju promene koje bi označile da postoji maligni proces. Rezultati ovog testa se označavaju rimskim brojevima od I do V, i normalan nalaz je PA I i II. PA I se retko javlja u praksi, osim kod izuzetno mladih osoba, tako da je uobičajeni i normalan nalaz PA II grupa. Svaki drugi nalaz je patološki nalaz - ističe dr Fazlagić.

Postojanje PA III grupe ne znači uvek da je u pitanju maligni proces, ali znači da mora da se detaljno ispita i definiše.

- Tako da, ako je PA III grupa, ne radi se kontrola za izvestan vremenski period, već to znači da se mora dovesti ispitivanje do kraja, biopsijom i analizama. PA IV grupa znači da su prisutne jako izmenjene ćelije koje govore o postojanju malignih ćelija, a PA V govori da su viđene ćelije koje su karakteristične za invazivni karcinom. Upravo zato što je Papanikolau test vrlo precizan i pouzdan, neophodno je ići na redovne kontrole - podvlači doktorka.

Zato, ukoliko svake godine idemo na redovan kolposkopski pregled promene koje se dešavaju na grliću biće na vreme uočene i tretirane da se spreči razvoj karcinoma grlića.

- A ako zaživi masovna vakcina protiv HPV - humanog papiloma virusa, rak grlića materice postaće prošlost kao što je to već danas u Australiji - zaljučuje dr Fazlagić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lekar objašnjava ko je na udaru srčanih oboljenja: Kako prepoznati i sprečiti infarkt miokarda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje