• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

I dan-danas se pita kako je manikirka znala da ona ima rak: Jedna misteriozna poseta salonu i 3 godine lečenja

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pokušavajući da zaboravi jezivu interakciju, Džejmi Li je izašla iz salona sa svojim novim noktima i krenula da vidi svog dermatologa

  • 0

Džejmi Li Rafael je pokucala na vrata salona za nokte, nadajući se da će uspeti da dobije novi set noktiju pre pregleda kod lekara specijaliste u blizini.

I dok je bezbrižno sedela i čekala da manikirka počne da joj sređuje nokte, Džejmi nije ni očekivala da će je manikirka uplašeno i čudno pogledati.

Uzela ju je za levu ruku i upitala da li je bolesna. Džejmi je samo rekla da nije i da je se to ne tiče.

- Ali onda me je samo pogledala i rekla: "Rak".

Pokušavajući da zaboravi jezivu interakciju, Džejmi Li je izašla iz salona sa svojim novim noktima i krenula da vidi svog dermatologa.

Manje od 24 sata kasnije, mladoj ženi je dijagnostikovan retki tumor nerava - i rečeno joj je da će morati da krene na hemioterapiju.

- Kako je znala? Šta je videla? Kada sam se vratila u salon da je pitam nekoliko meseci kasnije, ona tamo više nije radila - rekla je Džejmi za "7Life".

Ko je bila tajanstvena žena i šta je to videla na dlanu?

Benigni tumor

Džejmi Li je živela sa malom kvržicom na glavi od svoje 15. godine.

Nije bilo bolno i nije se promenilo u veličini ili boji - u stvari, tek kada je njen frizer to primetio, Džejmi, tada tinejdžerka je shvatila da je to abnormalno.

Brzi odlazak kod lekara opšte prakse uverio ju je da je to samo benigna cista, najverovatnije uzrokovana začepljenim folikulom dlake.

Tokom godina, kvržica je postala sve veća smetnja jer je počela da je kači dok je češljala kosu. Godine 2021. kvrga je počela da raste, pa se vratila kod lekara.

Njen lekar opšte prakse je ponovio da kvržica nije ništa drugo do benigna cista, ali je rekao da bi mogla da je ukloni ako je toliko muči.

Džejmi je ipak odlučila da uklanjanje kvržice nije vredno tolike muke i da će samo nastaviti da živi sa tim. Ali sledeće godine kvržica je narasla višestruko.

- Nisam mogla da češljam kosu, nisam mogla da spavam ni da ležim na toj strani glave - objašnjava ona.

Konačno je zatražila uput i javila se kod dermatologa da ukloni kvržicu. Dermatolog je koristio lokalni anestetik pre nego što je počeo da uklanja grudvicu veličine novčića.

Ali 20-minutna poseta lekaru zarad skidanja kvržice se pretvorila u borbu za zaustavljanje krvarenja od 90 minuta. Znali su da nešto nije u redu, pa su urađena dalja testiranja.

Sledećeg jutra, dermatolog je nazvao Džejmi Li i rekao joj da je biopsija otkrila retki nervni tumor i rak mekog tkiva - švanomski sarkom - švanom ili neurinom.

U zavisnosti od mesta nastanka, nerva koji je zahvaćen i veličine tumora ovi tumori daju različite simptome i znakove bolesti. Švanomi se najčešće manifestuju kao spororastuće mase, a bol i neurološki deficit upućuju na potencijalnu malignost.

Sledećih nekoliko dana je prošlo dok nije posetila onkologa i pripremala se za plan lečenja operacije, zračenja i hemioterapije. Posle 40 krugova zračenja, šest hemioterapije i dve operacije - kojima je uklonjeno ukupno 17 centimetara tkiva oko prvobitnog mesta tumora - ona je potpuno izlečena.

Zbog velike količine odstranjenog tkiva na skalpu, ona sada na glavi ima ožiljak iz kog, naravno, ne može da raste kosa.

Operacija je takođe uticala na brojne facijalne nerve, što je rezultiralo smanjenim pokretima lica i blagim mucanjem.

- Nemam osećaj na levoj strani glave i delovima obraza. Svaki put kada me boli glava, brinem se da je to tumor - kaže ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Operacija skraćivanja želuca: Hirurg objašnjava ko je kandidat i koliko možete da smršate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje