• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Alison je jedina osoba na svetu kojoj je dijagnostikovana ova bolest: Šta je karcinom peharastih ćelija?

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mama troje dece mislila je da ima infekciju grudnog koša

  • 0

Nakon što antibiotici koje je dobila nisu uspeli da olakšaju njenu patnju, i navodnu infekciju grudnog koša zbog koje je imala problema sa disanjem, četrdesetdvogodišnja Alison Varli dobila je dijagnozu ultraretkog raka.

Zapravo, smatra se da je majka troje dece iz Velike Britanije prva osoba na svetu kojoj je dijagnostikovan oblik karcinoma peharastih ćelija.

Ona je tokom 2021. godine, pola godine nakon rođenja druge ćerke,  upućena u čak tri različite bolnice nakon dijagnoze.

Kako je genetski sastav Alisoninog raka drugačiji od bilo kojeg ranije poznatog tumora, ova majka sada otkriva da se lekari prilično "muče" kako da je leče. Prvo je bila podvrgnuta imunoterapiji, zbog čega je njen rak još više narastao, a sada je upravo započela svoju prvu rundu hemioterapije.

Kako prenosi za "The Sun," nekoliko meseci nakon porođaja Alison je otišla u bolnicu jer je imala problema da diše.

- Mislila sam da imam infekciju grudnog koša i da zbog toga ne mogu dobro da dišem. Otišla sam kod lekara i dobila sam nedeljnu turu antibiotika. Tri dana kasnije morali smo da zovemo hitnu pomoć, kada su mi uradili CT i pronašli pet litara tečnosti u desnom plućnom krilu. Pokušali su da iscede tečnost, ali posle novog CT-a pronašli su i veliku masu na mom jajniku - priča Alison.

Lekari su je obavestili da je rak nastao u njenom slepom crevu pre nego što se proširio na creva, jajnike i rektum.

- Izuzetno redak rak. Nema nikog da boluje od njega. Njegov genetski sastav je kao nijedan drugi na svetu. Postoje ljudi sa rakom peharastih ćelija, ali ne i genetski. Zato se bore kako da ga leče, jer nema nikoga pre mene da je imao ovu bolest - ističe Alison.

Alison je prvo podvrgnuta imunoterapiji, za koju je tvrdi da je izazvala dodatni rast raka. Kada su lekari primetili da se rak razvija, prekinuli su terapiju i narednih devet meseci je nisu ni lečili, jer su se bojali da ne pogoršaju stanje bolesti. Za to vreme tumor je samo "blago" rastao.

Međutim, nakon što je imala problema sa crevima, Alison se vratila u bolnicu u martu ove godine. Kolonoskopija je otkrila da je tumor porastao i proširio se još više u njeno crevo.

- Onkolog je rekao da je rak prilično porastao. Dogovorili su se da mi stave stent u crevo, jer će da širi i drži crevo otvorenim tako da izmet može ponovo da prođe kroz njega - otkriva Alison.

Nakon procedure, sledeći korak lekara je da počnu da leče Alisonin rak hemioterapijom, koja bi trebalo da traje naredna tri meseca.

- Apsolutno sam prestravljena. Plašim se za svoju decu. Sad pokušavaju i sa hemoterapijom i ne znam da li će uspeti - zabrinuta je Alison.

Šta je karcinom peharastih ćelija?

Peharaste ćelije oblažu unutrašnje organe i stvaraju sluz. Karcinom peharastih ćelija je vrsta neuroendokrinog tumora (NET) i počinje u slepom crevu, a ova bolest pogađa jednu do dve osobe na milion.

Obično se neočekivano pronađe i dijagnostikuje tokom operacije iz drugih razloga, tipično kod uklanjanja slepog creva zbog sumnje na da je upaljeno.

Može da se manifestuje kao bol u stomaku ili otok, ali kako u početku ne izaziva simptome, teško ga je otkriti. Nekoliko pacijenata je otkrilo da je imalo bol u stomaku, a neki su primetili i povećanje veličine trbuha.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve što je potrebno da znate o prevenciji raka dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje