• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ona je prva u svetu primila vakcinu za trostruko negativan rak dojke: Sveti gral medicine i dalje u povoju

J. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Osećam se tako srećno i tako blagosloveno da posle mnogo strašnih trenutaka imam još jednu šansu da živim"

  • 0

Dženifer Dejvis (46) dijagnostikovan je trostruko negativan rak dojke 2018. godine i podvrgnuta je intenzivnom lečenju i hemioterapiji. Ona je 2021. godine odlučila da primi prvu trostruko negativnu vakcinu protiv raka dojke kada su počela ispitivanja na ljudima.

Prva je osoba na svetu koja je primila revolucionarnu, preventivnu vakcinu.

Pronašla je kvržicu na levoj dojci u februaru 2018. Nakon što joj je dijagnostikovan trostruko negativan rak dojke (TNBC), lečila se više od godinu i išla je na operaciju, da bi konačno ostala bez raka. Ali njena priča se tu nije završila.

- Preživela sam najsmrtonosniji oblik raka dojke, ali on ima i jedan od najvećih rizika od recidiva. Živela sam u strahu od još jedne dijagnoze raka sve dok 2021. nisam postala prva osoba na svetu koja je primila revolucionarnu novu vakcinu dizajniranu da spreči rak dojke. To mi je potpuno promenilo život - piše ona u svojoj ispovesti.

Samopregled je ukazao da nešto nije u redu

U to vreme 41-godišnja medicinska sestra je svoje zdravlje uzimala zdravo za gotovo.

Nakon što je pronašla kvržicu, otišla je na mamograf u lokalnu kliniku, što je dovelo do ultrazvuka. Mesec dana kasnije, u martu 2018, poslata je na biopsiju.

- Kada je ta biopsija bila negativna na rak, to je bio prvi put u mom životu da mi je telo reklo da nešto nije u redu - znala sam da rezultati nisu tačni. Bio je to osećaj. I poslušala sam ga.

Bilo je potrebno šest meseci da se postavi tačna dijagnoza, a Dženifer je radila ultrazvuk svakog meseca. Kvržica  je rasla, a doktor je i dalje bio ubeđen u verodostojnost rezultata biopsije. U julu joj je rekao da se tek za godinu dana vide ponovo.

Znala je da biopsija nije tačna

Ipak, u avgustu je zatražila drugo mišljenje, a novi nalaz je ukazao na trostruko negativan rak dojke.

Hemioterapija je tretman raka koji koristi moćne hemikalije za ubijanje brzorastućih ćelija raka, ali može oštetiti i zdrave ćelije - u vašem srcu, bubrezima, plućima, bešici i još mnogo toga. Dženifer je ona pala jako teško, doktor joj je rekao da moraju da prekinu hemioterapiju ili bi mogla da ostane u invalidskim kolicima do kraja života.

- Ipak sam išla na još jednu hemioterapiju nakon toga jer sam bila odlučna da se otarasim ovog raka. Završila sam u svojoj lokalnoj hitnoj pomoći nekoliko dana pre Božića jer nisam mogla da dišem. Ovo je bio jedini put kada sam pomislila da bih zaista mogla da umrem, i bilo je užasno zamisliti da nisam tu za svoju decu na dane njihovog venčanja ili da upoznam unuke. Pisala sam oproštajna pisma i snimila video za sve. Ja sam organizovala svoju sahranu. Čak sam otišla na groblje da izaberem svoj nadgrobni spomenik samo nekoliko dana pre Božića. Nisam želela da budem teret.

Njen novi plan je podrazumevao dvostruku mastektomiju i 26 krugova zračenja. Ali, čak i kada je rak nestao, živela je u strahu.

- Osećala sam da bilo šta može biti simptom recidiva, i brinula sam da ću morati ponovo da prođem kroz sve te životne preokrete i lečenje.

Revolucionarno otkriće i nova nada

Pojavilo se nešto što je moglo da spreči recidiv - revolucionarna vakcina koja bi mogla da spreči rak dojke za koju je čula tokom lečenja.

Vodeći istraživač te vakcine na Klivlendskoj klinici, pokojni dr Vinsent Tuohi, proučavao je TNBC dve decenije. Preventivna vakcina protiv raka dojke je prva te vrste, ciljajući na protein laktacije nazvan alfa-laktalbumin koji se nalazi u većini slučajeva TNBC-a, prema Klivlendskoj klinici. Vakcina je dizajnirana da podstakne imuni sistem da napadne ćelije raka u tkivu dojke i spreči rast tumora.

Svoje lekare je upitala za nešto više o toj vakcini i saznala da je nikada niko nije primio. Međutim, bila je odllučna da će ona biti prva.

- Da bih mogla da primim vakcinu tokom ove probne faze, morala sam da završim lečenje ranog stadijuma trostruko negativnog karcinoma dojke u poslednje tri godine, da trenutno nemam tumor i da imam visok rizik od recidiva raka. To je značilo da sam morala da dobijem prvu dozu u roku od tri godine od moje prve hemioterapije, koja je bila 15. oktobra 2018.

Dobila je prvu od tri doze vakcine 19. oktobra 2021. Nije imala velikih neželjenih efekata.

Do sada je 16 osoba primilo TNBC vakcinu. A u februaru 2023, istraživači Klivlendske klinike pokrenuli su sledeću fazu u svojoj studiji, radeći sa pojedincima koji su bez raka, ali pod visokim rizikom za razvoj upravo ove vrste raka.

- Osećam se tako srećno i tako blagosloveno da posle mnogo strašnih trenutaka imam još jednu šansu da živim - zaključila je Dženifer svoju priču za "Womens Health".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve što je potrebno da znate o prevenciji raka dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje