• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je tečnost za ispiranje usta štetna? Zubarka apeluje da razmišljate pametno i primenite ovu metodu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saveti kako da na pravilan način održavate oralnu higijenu

  • 0
pranje zuba, tečnost za ispiranje zuba, oralna higijena Foto: Shutterstock/goffkein.pro

Pranje zuba je svakodnevna rutina koju treba praktikovati, posebno ujutru po ustajanju. Međutim, zubarka Kami Hos se trgne kada čuje kako njeni pacijenti, i uopšte ljudi, opisuju ovu higijensku naviku.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, zubni karijes je najčešća nezarazna bolest na planeti, a u Americi, recimo, oko polovine odraslih ima neki oblik ovog stanja, piše "Yahoo", i taj broj raste na 70 procenata za one koji su stariji od 65 godina.

Usta sadrže dobre i loše bakterije, a korišćenjem raznih proizvoda taj balans može da se poremeti i mogu nastati problemi.

Koje greške se prave kada je reč o oralnom zdravlju?

Te greške uključuju upotrebu oštrih proizvoda koji sadrže alkohol ali i druge sastojke koji mogu da promene oralni mikrobiom. Zubarka je užasnuta antiseptičkom tečnošću za ispiranje usta koja za sobom ostavlja "najgore, najtvrđe i najgrublje mikrobe". Zato ona apeluje da razmišljate pametno i da kao što negujete biljke adekvatnim preparatima, tako treba voditi računa i o zubima.

- Da u vašoj bašti ne raste korov, ne biste bacali kiselinu i sredstvo za ubijanje korova. Onda nemojte to raditi ni sa zubima - kaže ona.

Uzimanje te tečnosti neki od korisnih mikroba mogu nestati i pomoći telu da se formira azot-oksid, hemikaliju povezanu sa protokom krvi koja igra važnu ulogu u regulisanju funkcije endotela, krvnog pritiska i osetljivosti na insulin.

Preporuka zubarke Hos za održavanje oralne higijene

Rutinu započnite pre doručka, a ne posle jer kad god da jedete usta postaju kisela i možete oštetiti gleđ njihovim pranjem. Zato je njena preporuka da se ne peru zubi posle doručka jer je gleđ tada najpodložnija oštećenju. Ako baš želite to da uradite, onda sačekajte od 30 do 60 minuta posle jela i pića.

Po ustajanju isperite usta alkalnom vodom kako biste vratili PH vrednost u ustima i otarasite se čestica koje su se nakupile preko noći.

Potom koristite konac za zube i očistite jezik četkicom - ne ignorišite ovaj potez.

Isti ovaj proces ponovite i pred spavanjem, ali obrnutim redosledom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako sprečiti nastanak karijesa?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje