• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

U toku ručka se zagrcnula i srušila: Majka je oživljavala da bi otkrili da se "odbačena" dijagnoza pogoršala

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Bolničari su je sat vremena oživljavali"

  • 0

Septembar 2021. godine bio je mesec koji je porodicu Foks bacio u žestoku borbu sa srčanom bolešću 25-godišnje Mejzi.

Njena majka je opisala šta se sve izdešavalo i kako je lep dan postao početak svih strahova.

- Sećam se da smo ceo dan proveli u bašti. Moj sada četvorogodišnji unuk Majls je gledao televizor, dok smo mi ostali postavljali tanjire za ručak. Mejzi je viljuškom dograbila malo piletine, kada je pala unazad na sofu. Oči su joj se prevrnule i ispuštala je čudne zvukove, kao da se bori za dah. Počela sam da vičem i da je dozivam, držala sam je za glavu, ali ona nije reagovala - počinje majka Ešli za "Metro.co.uk".

Svi su se prestravili i odmah pozvali hitnu pomoć. Ešli je prošla obuku prve pomoći, pa je odmah pokušala da joj pročisti disajne puteve, ali su joj usta bila čvrsto zatvorena. Delovalo je kao da je u pitanju napad. Kasnije se ispostavilo da je imala srčani zastoj i prestala je da diše.

- Rečeno mi je da moram da joj uradim kompresiju grudi, ali ja sam vrištala i pakala kako ne mogu i kako je to moja ćerka.  Jedna stvar je bila pružanje prve pomoći plastičnoj lutki, ali druga stvar je učiniti to svom detetu i znati da njen život zavisi od toga. Ali Mejsi je bila beživotna, oči su joj bile zastakljene. Ja sam jedina mogla da je spasi.

Dok sam to radila, unuk je plakao pored pitajući me da li mu mama umire. Htela sam da ga utešim, ali mi je ćerka bila prioritet. Pomoć je stigla, a analiza je prvo pokazala da je u pitanju šok. Kad sam čula tu reč robotskim glasom, stomak mi se zgrčio. Trenutak kasnije opet su pokretali srce moje ćerke. Bolničarima je trebalo više od sat vremena da stabilizuju Mejsi - nastavlja Ešli.

Intubirali su je, stavili su joj cev da bi mašina mogla da diše za nju. Takođe su je stavili u indukovanu komu da bi zaštitili njen mozak.

Ubrzo, doktori su Mejsi poslali na skeniranje mozga. Rekli su da je stabilna, ali nisu imali pojma da li ima oštećenje mozga. Takođe su rekli da su kompresije na grudima koje Ešli dala bile jake i da je sigurno bilo dovoljno kiseonika da prođe do mozga.

Žena, pidžama, srčani udar Foto: Shutterstock

- Kasnije sam saznala da moždano tkivo počinje da umire u roku od tri minuta nakon što srce stane, zbog nedostatka kiseonika. Rana kardiopulmonalna reanimacija (obično poznata kao CPR) može više nego udvostručiti nečije šanse za preživljavanje i može kupiti vreme potrebno pre nego što hitna pomoć stigne i pruži negu. Sledećeg dana mi je dozvoljeno da vidim Mejsi. Bleda, bila je zakačena za mnogo žica i prekrivena infuzijama koje su joj davale lekove. Njeno telo je bilo umotano, sa hladnom vodom pumpanom unutra, da bi se ohladila i zaštitila njen mozak.

Pitala sam doktore šta se dogodilo i oni su mi objasnili da je Mejsi imala srčani zastoj, iznenadni gubitak svih srčanih aktivnosti usled nepravilnog srčanog ritma. To uzrokuje da osoba prestane da diše i postane nesvesna i to je nešto što iskusi oko 30.000 ljudi u Velikoj Britaniji svake godine van bolničkih okruženja. Lekari su objasnili da je uzrok bio srčani zalistak koji je propuštao, zbog čega je njeno srce nepravilno kucalo - kaže ona.

Ipak, bes majke je bio očigledan, jer je Mejsi to dijagnostikovano dve godine ranije, ali su lekari odbacili potrebu za bilo kakvim lečenjem. Onog dana kada se srušila, žalila se da joj srce ubrzano kuca. Četiri dana nakon što je Mejsi kolabirala, lekari su je doveli da vidi ćerku.

Mejsi je ležala, ali čvrsto stisla mami ruku, da da znak da je tu i da čuje sve.

- Kada je to učinila, kroz mene je prostrujalo olakšanje. Zatim je trepnula i mrdnula nožnim prstima. Kada je bila isključena sa aparata za disanje, mogla je da govori - nastavlja.

Bila je zbunjena kada je saznala šta se izdešavalo, ali nekoliko dana kasnije, kada joj je majka pomogla da se istušira, počela je da plače i da se zahvaljuje što su joj spasili život. Nekoliko nedelja kasnije, lekari su dali Mejsi ablaciju, udarajući joj srce električnom strujom. Takođe su postavili neku vrstu defibrilatora zvanog S-ICD koji bi je šokirao ako joj srce "iskoči" iz ritma.

Razumljivo je bila uznemirena zbog toga što joj se ispod kože vidi kutija veličine mobilnog telefona, ali njeno stanje srca značilo je da je u bilo kom trenutku mogla da doživi još jedan iznenadni srčani zastoj.

- Nismo mogli da verujemo da je noć za poneti poprimila tako dramatičan preokret. Nije iznenađujuće, od tada nisam jela onako pripremljenu piletinu.

Srećna sam što sam mogla da pomognem, jer mnogi ne znaju koliko važan može biti kurs prve pomoći i nikad se ne zna da li će to znanje nekome pored vas spasiti život - zaključuje majka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lekar objašnjava ko je na udaru srčanih oboljenja: Kako prepoznati i sprečiti infarkt miokarda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje