• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog priče o melanomu Kloi Kardašijan ona je ozbiljnija shvatila promenu na svom licu

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ketrin su bile potrebne dve operacije - jedna za uklanjanje mladeža, druga za uklanjanje raka

  • 0

Ketrin Smart je mislila da ima bubuljicu na licu, ali se ispostavilo da je to najopasniji tip raka kože. Mama troje dece iz Džilonga redovno je proveravala stanje svoje kože i svoje mladeže, ali u ovom slučaju ni prevencija nije bila dovoljna.

Prošle godine, kada se na njenom obrazu pojavila čudna bubuljica, trudna 40-godišnjakinja u početku nije mnogo razmišljala o tome.

Međutim, priča o slučaju Kloi Kardašijan i njenom raku kože, navela je da sve to dobro proveri, jer su svi detalji bili toliko slični.

Na njeno iznenađenje, 29. januara ove godine dijagnostikovan joj je melanom prvog stadijuma. Pre nego što joj je postavljena dijagnoza, Ketrin kaže da je bila samo tipična mama, koja je pokušavala da žonglira roditeljskim životom i drugim obavezama.

Kaže da nije imala nikakvih fizičkih simptoma osim promene na koži lica. Ali stanje je agresivno počelo da se menja nakon porođaja. Nakon dijagnoze i konsultacija sa plastičnim hirurgom, shvatila je da će to uticati na njeno lice i na mentalno stanje mnogo više nego što je očekivala.

Ketrin su bile potrebne dve operacije - jedna za uklanjanje mladeža, druga za uklanjanje raka.

Ona kaže da je druga operacija bila mnogo bolnija i mnogo teža za mentalno obrađivanje od prve.

- Fizički sam bila neprepoznatljiva, a psihički sam tek počela da se mirim sa tim kakav bi život mogao da izgleda da nije bio uklonjen tada - kaže ona.

Ketrin kaže da je još uvek u procesu izlečenja, a poslednju operaciju je imala u februaru.

- Postoji neki period pre nego što prestanem da lepim ožiljak i vratim se normalnom danu ustajanja i nanošenja šminke - kaže ona.

Ketrin kaže da tek treba da otvori temu svog melanoma sa svojom decom.

- Sećam se kako je bilo kada sam bila dete, a mojoj majci je uklonjen melanom sa ruke. Bila sam u osnovnoj školi i bilo je strašno čuti da moja mama ima rak – na sreću, preživela je i (još uvek) je sa nama. Deca znaju da je mama morala da ode u bolnicu kako bi uklonila mrlju sa lica od koje bi joj moglo biti jako loše. Takođe se staram o tome da znaju da treba da nose šešire, da se pokrivaju, da idu u senku gde je to moguće i da ne izlaze napolje bez kreme za sunčanje. Oni su svetle puti kao ja, rođeni su sa mladežima na koži i imaju plavu kosu – razumeju da ne smeju da izgore.

Ketrin se sada bavi podizanjem svesti o melanomu, ujedno noseći se sa svojom borbom.

- Verujte u proces i nastavite da sebi budete prioritet redovnim pregledima kože. Posebno bih zamolila mame da upamte da, iako su vaša deca važna, deci treba da njihova mama bude zdrava i dobro. Odlaganje pregleda kože i redovne posete lekaru opšte prakse mogu imati posledice koje menjaju život, pazite na sebe - zaključila je za "7Life".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Novogodišnji intervju sa Gordanom Petrićem: O fudbalu i životu i borbi sa rakom kože

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje