• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni se bore sa dijabetesom i otvoreno pričaju o tome: Srećni su i vode sasvim normalan život

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznate ličnosti ne kriju da imaju ovu bolest

  • 0
Tom Hanks, Tom Henks, Halle Berry, Hale Beri, Salma Hayek, Selma Hajek, Nick Jonas Foto: Tanjug/AP, Steve Bealing/Landmark Media / Newscom / Profimedia

Mnogi za dijabetes smatraju da je bolest 21. veka. Usled načina života i hrane koju jedemo, to i nije neko čudo. Sigurno je da poznajete osobe koje se bore sa visokim nivoom šećera, ali i mnoge poznate ličnosti govore o tome kako izgleda život sa dijabetesom.

Ovo su holivudske zvezde koje se nisu libile da sa javnosti podele svoju priču i možda motivišu druge.

Tom Henks

Tom Hanks, Tom Henks Foto: Tanjug/AP/Richard Shotwell/Invision

Dobitnik Oskara i zvezda filma "Forest Gamp" bori se sa dijabetesom tip 2, piše "Webmd.com". Njemu je dijabetes ustanovljen 2013. godine i za njega kaže da je poput jo-jo dijete. Može se kontrolisati, ali mu je teže da se zbog dijabetesa vrati na momačku težinu.

Hale Beri

Hale Beri, Halle Berry Hale Beri; Foto: Profimedia/Piovanotto Marco/ABACA/Abaca Press

Kada je imala samo 19 godina, Hale je dijagnostikovan dijabetes i od tog vremena ona je smanjila unos prerađenih šećera kao i hleb. U početku joj je bilo teško da se pomiri sa tim da je jako mlada obolela od toga, ali vremenom je počela da menja mišljenje i uporno govori "da je dijabetes dar" pošto joj je dao čvrstinu da se suoči sa stvarnošću.

Salma Hajek

Salma Hayek Selma Hajek Foto: Tanjug/AP

Rođena Meksikanka je dijabetes dobila u trudnoći, dakle gestacijski dijabetes, dok je čekala ćerku Valentinu. Iako ima istoriju bolesti u porodici kada je reč o dijabetesu, nju je tek u trudnoći "zahvatio".

Bili Džin King

Billie Jean King Foto: Photo Image Press / Zuma Press / Profimedia

Bivša teniserka kaže da je ,naravno, dok je bila aktivni sportista, jako vodila računa o tome šta jede i kako se hrani. Međutim, 2007. godine dijagnotikovan joj je dijabetes tip 2 i onda je njena ishrana dobila drugi pravac.

Kako je jednom istakla, najteže joj je bilo da se odrekne ugljenih hidrata i šećera. Ipak, shvatila je da se i sa tim može voditi kvalitetan život.

Šeron Stoun

Sharon Stone, Šeron Stoun Foto: Tanjug/AP

Mnogi su u dilemi kako ova 66-godišnjakinja održava tako dobru liniju i pored dijabetesa tip 1. Otkrila je da i nema posebne tajne već radi sve ono što joj telo traži, a pored toga jede pravilno, spava koliko treba ali i vežba i sve to je čini srećnom, piše "Good house keeping".

Tereza Mej

Tereza Mej Foto: Tanjug/AP

Bivša britanska premijerka ima dijabetes tip 1 i na dnevnom nivou se oslanja na pet doza insulina. Kako je jednom izjavila 2017. godine, nju ništa ne sprečava da vodi normalan i kvalitetan život.

Lila Mos

Lila Moss, Lila Mos Foto: Profimedia/Justin Goff / Goff Photos

Iako ima samo 19 godina, ćerka bivše manekenke Kej Mos, Lila, ne libi se da pokaže svoju insulinsku pumpicu od koje se ne odvaja. Dijabetes tip 1 joj je otkriven u avgustu 2020. godine i to je otvoreno izjavila u jednom intervjuu.

Nik Džonas

2023 MET Museum Costume Institute Benefit Gala Foto: Tanjug/AP

Muž Prijanke Čopre se od svoje 13. godine bori sa dijabetesom tip 1. U početku je mislio da će mu to usporiti tempo života ali, kako je izjavio 2017. godine, oseća se kao da je najzdraviji na svetu. Vodi normalan život ali uvek mu je u mislima potreba šećera koje ima, piše "Business insider".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tipovi dijabetesa, insulinska rezistencija i pravilna ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje