• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Posthumno pismo džokejke nakon "potpomognutog samoubistva" u 31. godini: Ne osuđujte me zbog mog izbora!

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kerolajn Marč nije mogla da podnese svoju nemoć nakon ozbiljne povrede koja ju je ostavila paralizovanom

  • 0

Poznata britanska džokejka koja je doživela povrede koje su okončale njenu karijeru podelila je veoma dirljivo pismo objavljeno nakon njene smrti, koja je očigledno bila rezultat - asistiranom samoubistvu.

Čini se da je tridesetjednogodišnja Kerolajn Marč donela tešku odluku nakon što se skoro dve godine borila sa povredom kičmene moždine kada je pretrpela ozbiljan pad sa konja tokom jedne od trka.

Džokejka je, prema pisanju "Mirror-a" ostala bez svesti i pretrpela fatalnu povredu kičmene moždine na "Barefoot Retreats Burnham Market-u" 16. aprila 2022. Uprkos beskrajnim fizioterapijama, vežbama za oporavak i letovima u SAD na eksperimentalno lečenje - njena povreda ju je sprečila da u životu radi "sve i svašta" u čemu je nekada uživala.

U pismu, objavljenom na njenoj javnoj "Fejsbuk" stranici, Kerolajn iz Eseksa je ispričala kako je sve ono što je očekivala od svog života - postalo nemoguće sa njenom povredom. Ona je sebe opisala kao "nezavisnu" i "snažnog uma" i posebno osobu koja "mrzi da traži pomoć".

Zato je i posthumno objavila da je želela da napiše ovo pismo kako bi "ućutkala" sve one koji koji bi, nakon njene smrti, pretpostavljali njeno razmišljenje. Jasno je naglasila da "niko nema pravo da sudi". Džokejka je preminula 23. marta, ali nije objavljeno gde je i kako završila život.

U Kerolininom pismu još i stoji: "Nikada nisam razumela opsesiju društva dugovečnošću i potrebu da živimo što je duže moguće. Alan Vots, poznati filozof, rekao je: "Radije bih imao kratak život koji je pun onoga što volim da radim, nego dug život proveden na jadan način.

Prenosimo nastavak pisma.

"Asistirano samoubistvo je nešto u šta sam oduvek verovala i uvek sam govorila da, ako mi se nešto desi i budem primorana da ne mogu da imam kvalitetan života kakav sam želela, to bi bio put kojim bih krenula. Neću da lažem da sam ikad i zamislila da će se tako nešto ostvariti, ali evo nas.

Mogla bih da nastavim, ali to je odluka koju sam donela i to je najbolji put za mene. Niko ne može zaista da razume kroz šta moram da prođem. Moje veliko poštovanje za svakoga ko ne samo da je uspeo da nastavi svoj život posle povrede, nego su uz to još i "procvetali"".

Povreda kičmene moždine može da izazove nepokretnost i potpunu paralizu tela, gubitak kontrole nad crevima i bešikom, može da izazove spazame u mišićima. A takođe može da utiže i na plodnost, a Kerolajn je oduvek želela da bude majka.

Među poslednjim stvarima koje je napisala stoji i: Postoji mnogo novih tretmana... i za dobro bilo koga drugog, nadam se da će se nastaviti tako da moja projektovana budućnost neće biti ista za sve. Slomljena leđa će uskoro moći da se tretiraju isto slomljena ruka... Ali, to nije egzistencija koju ja želim. Režim creva i bešike, seksualna funkcija, celokupna nemogućnost da radim bilo šta i sve što volim..."

Nesrećna žena među poslednjim stvarima pre smrti napisala je: "Osetila sam toliko ljubavi od toliko ljudi poslednjih nekoliko godina. Samo bih volela da ljubav može i to da popravi ili čak učini podnošljivim, ali ne može. Karakteristika koja je nekada bila moja snaga sada je moja propast. Tako tvrdoglava i odlučna, moram da budem dobra u svemu što radim, a ako nisam, zalupim vratima.... Ja sam neverovatna osoba, u šta sada iskreno verujem, ali to ništa ne menja. Život je surov, stvarno okrutan. Bila sam neverovatna, potpuno nezavisna, tvrdoglava, ali j****o dobra."

Asistirano samoubistvo je samoubistvo uz pomoć druge osobe. U Sjedinjenim Državama, termin "potpomognuto samoubistvo" se obično koristi da opiše tzv. "smrt sa dostojanstvom", odnosno ono što zagovornici nazivaju medicinskom pomoći u umiranju, u kojoj se smrtno bolesnim odraslim osobama propisuju ili daju barbiturati ako osećaju da značajno pate.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: „Lekari su mi pomogli da ponovo vidim lepšu stranu života“: Zorana je pobedila depresiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje