• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Endokrinolog o hrani koja uvećava šansu za dijabetesom: Jedna navika tokom obroka može pomoći

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dijabetes je nažalost sve više prisutan, ali preventivnim merama možete očekivati duži, zdraviji život u živoz bez ove dijagnoze

  • 0
Šećer, dijabetes Foto: Shutterstock

Dijabetes je hronična bolest koja se javlja veoma često u današnje vreme, a na žalost, u šake ove bolesti padaju i mladi i stariji.

Ova dijagnoza često može izazvati ostale zdravstvene poremećaje i bolesti, poput hipertenzije. Iako geni mogu uticati na podložnost ovoj bolesti, postoje namirnice koje možete ubaciti u vašu ishranu, koje će umanjiti šanse da obolite od dijabetesa, a usput i učiniti vaš život zdravijim.

Endikrinolog dr Marija Tereza Anton za "Yahoo" navodi da se svi specijalisti jednako slažu da je redovno uzimanje rafinisanog šećera jedan od faktora koji povećavaju rizik obolevanja od dijabetesa.

Dijabetes se javlja onda kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili kada telo ne može efikasno da koristi insulin koji proizvodi. Prekomerna konzumacija slatkog, bilo u vidu hrane ili pića, može dovesti do insulinske rezistencije, koji je ključni faktor za razvijanje dijabetesa, kako endokrinolog opisuje.

- Redovan unos slatkiša povećava nivo šećera u krvi, kao i hrana bogata ugljenim hidratima. Time se stavara opterećenje na insulinsku reakciju tela. Umerenost je ključna, kao i količina porcije. Preporučujem da pre obroka popijete veliku čašu vode i lagano žvaćete hranu, tako se sigurno nećete prejesti - otkriva dr Marija Tereza Anton.

Slatkiši, slatko Foto: Shutterstock

Namirnice koje treba izbegavati

Rafinisani šećer se može naći u svemu, od konzerviranog voća i deserta na bazi mlečnih proizvoda, do upakovanih peciva, pa će izbor pravog voća da zadovolji želju za slatkim, a usput će napraviti veliku razliku.

Čak je i provera nalepnica na flaširanim prelivima za salatu i sosevima, pre nego što ih iskoristite vrlo pametan potez, jer oni takođe mogu biti puni šećera koji izazivaju "zavisnost".

Više namirnica koje treba izbegavati uključuje visoko prerađene ugljene hidrate i zasićene masti, prema dr Antonu.

- Izbegavanje namirnica poput belog hleba, slatkih žitarica i pržene hrane može doprineti opštem zdravlju i pomoći u upravljanju rizikom od dijabetesa - otkriva ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tipovi dijabetesa, insulinska rezistencija i pravilna ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje