• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Testirajte kosu i proverite da li vam sledi njen gubitak: Ona vam može mnogo toga reći o vašem zdravlju

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kod kuće možete utvrditi kakvog vam je zdravlja kosa

  • 0
Perut, kosa, svrab, nega kose, seboreja, seboreični dermatitis Foto: Shutterstock

Svaka žena voli da joj je frizura uredna i da joj je kosa čista i lepa. To kako mi tretiramo kosu i koliko joj vremena posvećujemo dosta govori o nama i može otkriti ko smo.

Međutim, kosa nije samo estetika, ona igra veliku ulogu na našem telu. Neke određene bolesti mogu nam promeniti kvalitet i izgled kose, pa je zato još više važno zašto treba da joj posvećujete pažnju.

Rast kose

Ovo je složen proces, piše "Medical express", jer ona može rasti samo tamo gde postoje folikule. Svaka ta folikula prolazi kroz različite ciklusne faze. Prva faza je faza aktivnog rasta kose (faza "anogen") pre nego što se rast zaustavi (faza "katagena") i zatim napreduje do stadijuma kada se kosa gubi ili izbacuje iz folikula (faza "telogen").

Prekomerni rast kose

Hipertrihoza je stanje u kojem dlake rastu u višku po celom telu. U većini slučajeva ovo je reakcija na uzimanje novog leka, ali to takođe može biti uzrokovano bolestima. Neki uslovi takođe uzrokuju da dlaka raste na mestima gde ne bi trebalo. Kod novorođenčadi, čuperci dlake blizu osnove kičme mogu ukazivati na spina bifida occulta. Ovo se dešava kada se donji pršljenovi kičme nisu pravilno formirali, ostavljajući delikatnu kičmenu moždinu prekrivenu samo kožom.

Hirzutizam je još jedno stanje gde dlaka raste preterano, ali po tipično muškom obrascu - na licu, usnama, grudima i rukama. Ovo je vođeno androgenim hormonima, odnosno testosteronom, koji u visokim nivoima pospešuje rast kose u ovim regionima. Ovo se takođe može primetiti i kod sindroma policističnih jajnika.

Gubljenje gubitak kose ćelavljenje Foto: Shutterstock

Gubitak kose

Kosa može početi da opada u abnormalnim količinama, čineći je tanjom ili čak i u odsustvu u određenim delovima tela. Medicinski izraz za gubitak kose je alopecija i može biti lokalizovan ili široko rasprostranjen. Uzroci alopecije su mnogostruki i uključuju gljivične infekcije, anemiju usled nedostatka gvožđa, nizak nivo hormona štitne žlezde i upotrebu lekova uključujući hemoterapiju.

Krivi su i godine, pol i genetika. Uticanje na ćelavost kod muškaraca se ima i hormon testosteron, koji skraćuje fazu rasta dlačica i čini ih finijim. Većina muškaraca sa ćelavim uzorkom počeće da primećuje gubitak kose u dobi između 20 i 25 godina.

S druge strane, ćelavost kod žena obično prvo pogađa prednju liniju kose i uzrokuje proređivanje, a ne potpuni gubitak. Hormonski uzrok impliciran je mršaljvljenjem i oko i posle menopauze.

Gubitak kose može nastati i kao rezultat čupanja kose. Čvrsto stilizovanje kose može dovesti do vučenja folikula i gubitka integriteta kose. Ovo se zove trihotilomanija.

Lečenje problema sa kosom

Pomaganje kosi da ponovo izraste može biti jednostavno kao i lečenje osnovnog stanja koje ga uzrokuje.

Moguća je i transplantacija kose, premeštanje useva dlake na gole delove. Ponekad prisustvo dlaka na vidljivim mestima nije poželjno, a postoje i određeni tretmani za zaustavljanje prekomernog rasta.

Testirajte kosu

Da biste stekli bolji osećaj zdravlja kose, možete sami da uradite jednostavan test kod kuće, poznat kao povlačenje kose.

Izaberite pramen od 30 do 50 dlačica i prođite prstima od osnove vlasi na vlasištu, do vrhova. Ne morate jako da vučete, nežna vuča je sve što je potrebno da biste izbacili kosu koja opada. Pogledajte koliko ste izvukli.

Obično je samo jedna ili dve dlake koje će izaći jednim povlačenjem, ali to može da varira među ljudima. Ako vam u ruci ostane više od deset vlasi, sa vašeg vlasišta će verovatno opasti više dlaka nego inače i ukazati na alopeciju što je vreme da se obratite dermatologu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Frizer Aleksa Rabrenović pokazao kako on radi old money frizuru i šta misli o aktuelnim trendovima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje