• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trajno ispravljanje kose u salonu dovelo je do bubrežne bolesti? Jedna stvar u tim proizvodima je opasna

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tretmani za ispravljanje kose koriste hemikalije za smanjenje kovrdžanja i ispravljanje teksture kose. Efekat obično traje nekoliko meseci, dok nova kosa ne izraste kako bi zamenila kosu koja je tretirana. Rastvor za ravnanje obično se nanosi na kosu, pre nego što se "zapečati" korišćenjem toplote iz fena ili pegle

  • 0
frizerski salon Foto: Shutterstock

Žena je pretrpela akutno oštećenje bubrega tri puta u toku dve godine nakon uobičajenog odlaska kod frizera. Ova 26-godišnjakinja ranije nije imala zdravstvenih problema, ali nešto čudno je počelo da se dešava.

Zajednička stvar u sva tri slučaja - brazilski tretman za kosu.

Žena iz Tunisa godinama je odlazila na trajni tretman ispravljanja kose u isti salon. U isti salon je otišla i na brazilski tretman za kosu, koji hemijski ispravlja vlasi na duži vremenski period - u junu 2020, aprilu 2021. i u julu 2022.

Tokom svake posete, žena je osetila peckanje na skalpu tokom primene tretmana, a na glavi su joj se pojavile ranice koje je opisala kao čireve.

Pored toga, svaki put kada bi se tretman završio, doživela bi povraćanje, dijareju, groznicu i bolove u leđima. Prirodno, javila se lekaru, da bi joj oni otkrili da je imala i povišen nivo kreatinina u krvi, što je znak da joj bubrezi ne funkcionišu.

Takođe je imala krv u mokraći, ali nije pokazivala druge znake infekcije.

Srećom, ženina bubrežna funkcija se brzo "zalečila" nakon nekog vremena od posete salonu, tako da izgleda da su neželjeni efekti kratkotrajni barem u njenom slučaju. Prema izveštaju objavljenom u The New England Journal of Medicine, ženina kosa je tretirana kremom za ispravljanje koja sadrži hemikaliju zvanu glioksilna kiselina. Autori su sugerisali da se kiselina apsorbovala kroz njenu kožu i stigla do njenih bubrega i prouzrokovala oštećenje kada se razgradila.

- Derivati glikolne kiseline sadržani u proizvodima za ravnanje kose mogu se apsorbovati kroz kožu i metabolisati u oksalat u jetri, što dovodi do nefropatije kalcijum oksalata - napisali su.

Tretmani za ispravljanje kose koriste hemikalije za smanjenje kovrdžanja i ispravljanje teksture kose. Obično traje nekoliko meseci, dok nova kosa ne izraste kako bi zamenila kosu koja je tretirana. Rastvor za ravnanje obično se nanosi na kosu, pre nego što se "zapečati" korišćenjem toplote iz fena ili pegle.

Istorijski gledano, ovi tretmani su koristili toksičnu hemikaliju formaldehida, koja je zabranjena u Velikoj Britaniji i Evropi.

Smatra se da je glioksilna kiselina potencijalno bezbednija alternativa za proizvode za ispravljanje kose, iako je nedavna studija sugerisala da hemikalija može uzrokovati štetu. Utvrđeno je da je od 26 pacijenata u Izraelu sa bolesti bubrega, jedanaest koristilo proizvode koji sadrže derivate glikolne kiseline, hemikalije koja se razlaže u glioksilnu kiselinu u jetri.

frizerski salon Foto: Shutterstock

Da bi dalje ispitali da li glioksilna kiselina može dovesti do oštećenja bubrega, lekari uključeni u slučaj 26-godišnje žene sproveli su laboratorijski eksperiment na miševima.

Naneli su proizvod za ispravljanje kose koji je sadržao 10 odsto glioksilne kiseline na leđima pet miševa, a vazelin na leđa još pet glodara, koji je delovao kao grupa za poređenje. Istraživači su sledećeg dana analizirali urin miševa.

Oni koji su bili izloženi kremi za ispravljanje kose imali su "izdužene" kristale hemijskog jedinjenja zvanog kalcijum oksalat monohidrat u urinu.

Džon Bučer, penzionisani viši naučnik sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje koji nije bio uključen u izveštaj, rekao je za "Live Science":

"Poznato je da ljudi metabolišu glioksilnu kiselinu u oksalnu kiselinu, koja vezuje kalcijum i formira kristale kalcijum oksalata. Ako se oni akumuliraju na dovoljno visoke nivoe, mogu izazvati oštećenje bubrega i rezultirati prijavljenim simptomima".

Miševi koji su bili izloženi proizvodu za kosu takođe su imali "značajno" viši nivo kreatinina u krvi nego grupa sa vazelinom nakon 28 sati.

Takođe su imali guste naslage kalcijum oksalat monohidrata u bubrezima, otkrili su istraživači.

- Ovi rezultati pružaju dokaze da je krema za ravnanje kose koja sadrži glioksilnu kiselinu odgovorna za nefropatiju izazvanu kalcijum-oksalatom nakon procedura za ispravljanje kose tipa opisanog ovde. Glioksilna kiselina je patentirana i nedavno uvedena u proizvode za ravnanje kose kao naizgled sigurnija alternativa formulacijama koje sadrže formaldehid - nastavili su istraživači.

Ali rekli su da bi slučaj žene mogao da ukaže na opasnost od upotrebe glioksilne kiseline u proizvodima za ispravljanje kose.

- S obzirom na potencijalnu nefrotoksičnost topikalne glioksilne kiseline, proizvode koji sadrže ovo jedinjenje treba izbegavati i, smatramo, ukinuti sa tržišta - naveli su lekari, kako prenosi "The Sun".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: ANKETA Da li je važnije imati skuvan ručak i obrisanu prašinu ili srediti frizuru i nokte?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje