• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Dojenje mi je spaslo život": Otkrila rak dojke, a ujedno saznala da je opet trudna

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je primetila promene, odmah je posetila lekara

  • 0

Lauren da Silva (39) je živela život baš onako kako je zamislila. Srećno je udata, ona i muž su dobili sina. Međutim, njima se, konkretno njoj, život okrenuo za 180 stepeni.

Ova žena koja živi u Nju Džersiju je ispumpavala mleko za sina Lukasa kada je osetila jednu kvržicu na desnoj dojci u aprilu 2021. godine. Ona tome nije pridavala značaj jer je mislila da je mastitis, uobičajeno stanje kod dojilja, odnosno nije neobično da se upale bradavice tokom bebinog dojenja. Onda su krenula mučenja sa izmlazivanjem mleka, odnosno mleko uopšte nije izlazilo. Verovala je da je začepljen kanal, međutim to su sve bila pogrešna mišljenja.

Kada više nije mogla da ispumpava mleko, potražila je medicinsku pomoć i odlaskom kod lekara rečeno joj je da je ta kvržica znak promene tkiva od dojenja, a uz sve to ultrazvuk je bio potpuno čist i nije ukazivao ni na šta, piše "Daily Mail".

A onda je posle dva meseca primetila da se njena desna dojka drastično uvećala, gotovo dvostruko u odnosu na levu dojku i kako ona kaže "ekplodirala je". Počela je da oseća bol, a baš u tom periodu saznala je da je ponovo trudna.

- Bila sam prestravljena, jer ne samo da sam imala dete već je na putu bilo i drugo. U stomaku sam osećala, instinkt mi je govorio da je u pitanju nešto opasnije - rekla je Lauren.

Nažalost, kada je bila u 22. nedelji trudnoće, saopšteno joj je da ima HER2 rak dojke i to trećeg stadijuma. To su za nju bile najgore vesti u životu.

Lauren je prošla četiri ciklusa hemioterapije pre nego što se porodila u 33. nedelji trudnoće. Iako se podvrgla ovom načinu lečenja tokom trudnoće i prevremenog porođaja, njen sin Rajan je došao na svet bez problema.

Ubrzo posle porođaja je podvrgnuta mastektomiji, gde su joj obe dojke odstranjene, a uklonjeno je nekoliko kancerogenih limfnih čvorova. Takođe, oba jajnika su joj uklonjena, pa je i podvrgnuta lekovima za blokiranje hormona.

- Već u 39. godini sam u menopauzi što je bezveze, ali sve zarad mog zdravlja i sreće porodice - rekla je Lauren.

Njena majka je umrla od raka dojke u 40-im godinama i sada Lauren želi da podstakne žene da više vode računa o svom zdravlju. Ona smatra da je trebalo da bude "agresivnija" posle prvog ultrazvuka, a posebno da je on tad nešto pokazao.

Ova vrsta raka je najčešći oblik raka kako u svetu tako i Sjedinjenim Američkim Državama. Šansa da žena dobije rak dojke je 13 procenata, što znači da će jednoj od osam žena možda biti dijagnostikovano to stanje. Posle uspešnih kampanja podizanja svesti o javnom zdravlju, boljeg skrininga i novih lekova, stopa smrtnosti je pala za 43 odsto u periodu od 1989. do 2020. godine.

Simptomi raka dojke:

  • Kvržica na dojci ili pazuhu
  • Zadebljana bradavica
  • Oticanje dojke, promena veličine i oblika
  • Iritacija dojke
  • Crvenilo ili perutanje oko dojke
  • Krv iz bradavice
  • Bol u dojci

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako dojiti uspavanu bebu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje