• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da nije bila trudna, ne bi saznala da ima rak: Prošla kroz hemioterapiju u trudnoći i rodila zdravu bebu

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pošto je Veb napredovala u trudnoći, lekari su je uverili da može da se podvrgne istom planu lečenja kao i da nije trudna

  • 0

Dok je bila u šestom mesecu trudnoće, Amanda Veb se osećala zdravo i dovoljno snažno da nastavi svoju uobičajenu rutinu trčanja i vožnje bicikla. Ali nekoliko nedelja kasnije, njen život se sasvim promenio, a trudnoća tome nije bila uzrok.

Pošto je imala 36 godina, smatrala se starijom trudnicom, što je značilo da joj lekari preporučili genetski skrining bebe. Rezultati su prvobitno ukazivali na trizomiju 13, retku abnormalnost hromozoma kod bebe.

- Bebe obično ne žive duže od nedelju dana sa tim i imaju ozbiljne zdravstvene probleme, tako da smo se oko nedelju dana borili sa mišlju da ćemo možda morati da prekinemo željenu trudnoću - rekla je Veb za "Healthline".

Međutim, kontrolni test njene amnionske tečnosti pokazao je da je beba zdrava. Ali tu se dešava preokret.

Njeni lekari su je obavestili da ponekad ćelije raka kod žena mogu izazvati lažne pozitivne rezultate u genetskom skrining testu.

Dijagnoza kancera

Pošto je Veb nekoliko godina ranije dijagnostikovan melanom stadijuma IA nakon uklanjanja mladeža, lekari su naredili dalje testiranje. Otišla je u kliniku za melanom na detaljniju proveru mladeža, ali ništa se nije pokazalo. Radi dodatne mere predostrožnosti, klinika je naručila magnetnu rezonancu, koja je otkrila tumore na Amandinoj jetri.

- U početku su mislili da su benigni i da su verovatno rasli tokom trudnoće, ali onda su stvari počele da se ubrzavaju - rekla je Amanda Veb.

Primljena je u bolnicu, a pod nadzorom akušera je podvrgnuta skeniranju, ultrazvuku, kolonoskopiji i biopsiji.

Dana 20. maja 2021. godine, u 31. nedelji trudnoće, tek nakon njenog 37. rođendana, Amandi Veb je dijagnostikovan rak debelog creva četvrtog stadijuma. 

- To što sam trudna je ono što je otkrilo rak - jasna je Veb.

Hemioterapija tokom trudnoće

Pošto je Veb napredovala u trudnoći, lekari su je uverili da može da se podvrgne istom planu lečenja kao i da nije trudna.

Za razliku od žena koje nisu trudne, prve tri hemioterapije je primila dok je boravila u bolnici pod brigom preporođajnog osoblja koje je pratilo bebu. U 37. nedelji trudnoće usledio je carski rez.

Tri nedelje nakon što joj se sin rodio, Veb je imala još pet rundi hemioterapije, a zatim i operaciju, kojom je uklonjen ceo desni režanj jetre i 20 odsto debelog creva. Zatim je prošla još pet rundi hemioterapije.

- Osećam se zaista srećnom i apsolutno sam zadivljena onim što su moji lekari uspeli da postignu u roku od sedam meseci. Mesecima sam bila na lečenju pre nego što sam znala da se mnogi ljudi sa dijagnozom četvrte faze ne leče da bi bili izlečeni kada je u pitanju kolorektalni rak; mnogi od njih su na hemioterapiji doživotno.

Nakon što je završila lečenje sa bebom u ruci, Veb je rekla da je prilagođavanje njenoj novoj stvarnosti bilo više nego što je očekivala.

- Mislila sam da će nakon završetka tretmana to biti neka vrsta okretanja prekidača i da će se stvari vratiti na staro, a to je bila šala na moj račun. Nakon što završite lečenje i toliko ste navikli da budete u režimu borbe, pušteni ste nazad u civilni život, ali rak je odjednom veliki deo onoga što jeste. Bilo je teško snaći se u tome i raspakovati traumu.

Našla je utehu na društvenim medijima prateći različite neprofitne organizacije povezane sa kolorektalnim karcinomom. Priče drugih koji prolaze kroz rak, kao i onih koji su preživeli, doneli su joj nadu.

- Nisam bila spremna da budem transparentna na društvenim mrežama o tome kroz šta prolazim... Ali mi je bio veliki motiv da vidim ove ljude koji su prošli kroz dobro, loše i ružno - rekao je Veb.

Kada je organizacija Borba protiv kolorektalnog raka (Fight CRC) bila domaćin lokalnog izleta po severnoj Kaliforniji, ona je otišla, kako bi bila sa "svojim ljudima".

Pošto je Američko udruženje za rak (ACS) objavilo Pouzdani izvor da je kolorektalni rak sada vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca mlađih od 50 godina i drugi vodeći uzrok smrti od raka kod žena mlađih od 50 godina, Veb uzima k srcu širenje svesti o ranom otkrivanju i prednosti ranih kolonoskopija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo ljude da li redovno idu na skrining preglede: "Ne znam ni šta je to"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje