• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Međunarodni stručni skup "Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa": Prirodno lečenje je budućnost

E. O.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Priroda nudi rešenja potvrđena u nauci” - najvažniji zaključak na stručnom, zdravstvenom skupu u Srbiji, gde je specijalni gost najpoznatiji svetski dijabetolog – prof.dr. Itamar Raz

  • 0
Foto: Stanko Dimitrijević Foto: Stanko Dimitrijević

U Srbiji zvanično 773.000 ljudi boluje od dijabetesa. Samo u Beogradu je 2020. godine registrovano 80.082 osobe, dok procenatnedijagnostifikovanih slučajeva iznosi 39,3%, pokazuje poslednje istraživanje o šećernoj bolesti.

Procenat obolelih od dijabetesa u svetu predstavlja čak 7% populacije, dok broj onih koji nisu svesni da imaju dijabetes u svetu iznosi 46.5%. Poražavajuće su i činjenice da većina obolelih, tačnije 2/3, živi u urbanim sredinama i da se od osamdesetih godina do danas, broj obolelih od dijabetesa učetvorostručio.

Međunarodni stručni skup: "Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa", okupio je naučnike, dijabetologe, endokrinologe, kardiologe, ginekologe, lekare opšte prakse i druge stručnjake i praktičare kojima je cilj istraživanje i promovisanje prirodnih pristupa u prevenciji, lečenju i kontroli dijabetesa i koji već godinama proučavaju terapije za dijabetes i pomažu pacijentima koji imaju šećernu bolest.

U potrazi za novim mogućnostima i trajnim rešenjima, kroz stručna predavanja i diskusiju predstavljena su najnovija istraživanja i kliničke studije o primeni kuralinske biljne terapije i regulaciji glikemije, a sve s ciljem održavanja dobrog nivoa šećera u krvi. Specijalni gost, prof. dr Itamar Raz, jedan od najpoznatijih svetskih dijabetologa, naveo je da se u svetu već dugo radi na unapređenju terapije dijabetesa i mogućnostima koje pruža

prirodna medicina, kao i da priroda nudi odlična rešenja koje su potvrđena u praksi i dokazana u kliničkim studijama.

Profesor je kroz svoje predavanje "Lečenje dijabetesa – stanje tehnike", prvi put u Srbiji predstavio najnovija istraživanja i kliničke studije o primeni biljnih terapija, regulaciji glikemije kroz upotrebu prirodnih preparata u odražavanju dobrog nivoa šećera u krvi.

Pristup kontroli, prevenciji i lečenju dijabetesa na prirodan način bili su tema, a predstavljena su najnovija saznanja u oblasti lečenja dijabetesa prirodnim suplementima i razmatrani su odgovori na pitanja rapidno - progresivne evolucije u nefarmakološkoj terapiji dijabetesa, inovativnih terapijskih pristupa, poput biljne kuralinske terapije, o kojima su kroz praksu i istraživanja govorili:

doc. dr Aleksandar Đogo (Crna Gora): "Biohemijski fundament organske ishrane i njenog dejstva sa terapijskim principima savremene dijabetologije";

doc. dr Miloš Stojanović: "Uloga suplemenata u glikoregulaciji kod osoba s tipom dva dijabetesa“";

prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković: "Mediteranska ishrana, post i lekovito bilje u prevenciji i lečenju dijabetesa i pridruženih bolesti";

Medicinski skup otvorila je prof. dr Svetlana Vujović, direktorka klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, a uvodnu reč dao je akademik Nebojša M. Lalić, endokrinolog i predsednik Evropskog udruženja za dijabetes.

ZAKLJUČCI SA SKUPA:

  •  Najčešći uzroci dijabetesa: smanjena fizička aktivnost, gojaznost (60% osoba sa dijabetesom u starijoj životnoj

    dobi je gojazno), druga oboljenja (alkoholizam, virusna oboljenja), lekovi i hemijski agensi;

  •  Ishrana bogata prostim ugljenim hidratima, mlečnim i mesnim zasićenim masnoćama životinjskog porekla, bez

    dovoljnog korišćenja voća, povrća i žitarica ključni su razlozi epidemije gojaznosti, metaboličkog sindroma

    (MS), dijabetes melitusa tipa 2 (DM) i pridruženih poremećaja, kako kod odraslih tako i kod dece;

  •  MS karakteriše abdominalna gojaznost, hiperinsulinizam, insulinska rezistencija, poremećaji glikoregulacije –

    DM, hipertenzija, hiperlipoproteinemija i rizik za aterosklerozu i vaskularne komplikacije, zbog čega je

    prevencija MS od ključne važnosti, a jedan od načina kako se to postiže je i uravnotežena, balansirana ishrana.

  •  Očekuje se, da će do 2045. godine jedna od devet osoba imati dijabetes, od čega 90% dijabetes tipa 2.
  •  Dijabetes je izuzetno skupa bolest i predstavlja veliki ekonomski teret ne samo za obolele osobe i njihove

    porodice već i za društvo u celini. U evropskom regionu dijabetes je odgovoran za gotovo 10 odsto troškova u

    zdravstvu, te su i ulaganja u kliničke studije i nove terapije visoka i konstantna;

  • Bioaktivna jedinjenja biljaka posebno su značajna kao dopuna terapije dijabetesa, jer deluju povoljno na stimulaciju sekrecije insulina, glukozne transportere i povećanje senzitivnosti na insulin;
  • U kliničkim studijama veoma dobre rezultate pokazale su biljke: cimet, kurkuma, amla, gorka dinja, piskavica, svertija, jambolska šljiva, kutki i srebrna svilenica, te one danas predstavljaju deo inovativne biljne kuralisnke terapije koja u budućnosti može biti dopuna dosadašnjim antidijabetes terapijama. Jedno od iskustava (praćenje rezultata kod oko 200 pacijenata) ukazuje da se primenom prirodnih preparata koji sadrže gore navedena jedinjenja postiže normoregulacija glikemije kod 70% bolesnika (redukcija HbA1C) uz postepeno isključivanje/korekciju doze oralnih hipoglikemika i insulina, a značajni su i efekti redukcije telesne mase (tokom dvogodišnjeg praćenja).
  • Kuralinska biljna terapija u kontroli nivoa šećera sve više se primenjuje i kod nas u Srbiji, kao i u još 55 zemalja širom sveta, pokazuju primeri iz kliničke prakse.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tipovi dijabetesa, insulinska rezistencija i pravilna ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje