• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U trudnoći joj je dijagnostikovan Hočkinov limfom: Ignorisala je simptome, a sada se sprema za lečenje

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislila je da je sve "trudnički" efekat

  • 0
Caitlín Nic Giolla Fhiondain Foto: Facebook/Caitlín Nic Giolla Fhiondáin

Kejtlin Mekalinden, patila je od teške jutarnje mučnine u prvom tromesečju trudnoće. Ono najlepše doba, kada je žena na putu da postane majka, za ovu 24-godišnjakinju postalo je početak borbe sa velikom bolešću.

Kako navodi ova trudnica, nije je posebno brinulo to što je najmanje jednom dnevno povraćala i što je osećala ekstremni umor. Umor i mučnina su česti kod trudnica, posebno tokom prvih 12 nedelja, zbog čega je njene tegobe smatrala nomalnim.

Kejtlin, čiji je termin porođaja u maju, primetila je kvržicu veličine graška na vratu još u decembru, što je opet svrstala u "čudne, ali normalne" trudničke efekte.

Kada se umor pogoršao početkom 2024. godine, i kada se njena kvrga utrostručila u odnosu na veličinu "golf - loptice", posetila je svog lekara opšte prakse.

Testovi su zatim otkrili da Kejtlin ima Hočkinov ili još poznat i kao Hodgkinov limfom, prve faze. Ovo oboljenje je brzorastući oblik raka, koje zbog takozvanog bujanja Rid-Sternbergovih ćelija povećava limno tkivo.

Nenamerni gubitak težine i otok na vratu mogu biti znakovi bolesti, navode studije, prenosi "Dailymail.com".

Kejtlin je dodeljena dijagnoza u martu i sa hemoterapijama počinje nakon što joj se rodi sin.

- Ovo nije trudnoća kojoj sam se nadala. Nisam se osećala dobro sve ovo vreme. Sve što želim da radim nakon što se moja beba rodi mora da se stavi na pauzu zbog hemoterapije. Moje šanse su zaista dobre, ali rođenje bebe će biti dobra distrakcija za sve kroz šta prolazim - rekla je mlada, buduća mama.

Caitlín Nic Giolla Fhiondain Foto: Facebook/Caitlín Nic Giolla Fhiondáin

Očekuje se da će se Kejtlin potpuno oporaviti, iako mora da uzima injekciju steroida i pilulu za razređivanje krvi svakog jutra kao deo lečenja.

Kako studije još navode, hemoterapija se "obično može davati" ženama koje su trudne 14 nedelja, ali ne ranije, jer može da naškodi bebi ili izazove pobačaj.

- Prve simptome imala sam kada sam za Božić otišla da posetim svoju porodicu. Sećam se kako sam zaspala na sofi i probudila se sa bolovima u vratu. Mislila sam da sam samo nezgodno spavala, ali sam počela da masiram vrat i tada sam našla kvržicu, otprilike veličine zrna graška - priseća se Kejtlin i dodaje:

- Bila sam stalno umorna. Kad sam se penjala uz stepenice, morala bih odmah kasnije da legnem. Jednog dana sam ponovo masirala vrat i  kvrga je postala veličine loptice za gof. Tad sam počela da paničim i pozvala sam odmah supruga. Otišli smo kod lekara i tada su mi rekli za ovu dijagnozu čudnog imena. Zanemela sam kada su mi objasnili da je u pitanju rak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve što je potrebno da znate o prevenciji raka dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje